Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 23.1°C
    Clear

    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη

    Ένας μικρός και πρακτικός ταξιδιωτικός οδηγός για τη Βουδαπέστη, το «Παρίσι της Ανατολής».

    Τελευταία, η Βουδαπέστη έχει εκτιμηθεί πολύ περισσότερο ως προορισμός. Η Ryanair και οι λοιπές low cost αεροπορικές εταιρείες - μέσα σε όλα τα κακώς τους κείμενα- μας έχουν βάλει στη διαδικασία να κάνουμε σαφάρι φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων και ανάμεσα στους πιο οικονομικούς προορισμούς βρίσκεις την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Επειδή το ιστορικό κομμάτι της πόλης και τέτοιου είδους λεπτομέρειες θα βρεις παντού, σ’ αυτό το κείμενο θα διαβάσεις πιο απλά, πρακτικά πράγματα για τη Βουδαπέστη ως προορισμό.

    Αφού κλείσαμε τα εισιτήρια (2 άτομα με επιστροφή 117 ευρώ), ψάξαμε για Airbnb κατάλυμα, ωστόσο επειδή ήταν σχετικά αργά (3 εβδομάδες πριν το ταξίδι) δε μπορέσαμε να βρούμε κάτι της προκοπής στο κέντρο της πόλης. Έτσι, μέσω on line πλατφόρμας κρατήσεων, συνειδητοποίησα ότι μία αξιοπρεπής διαμονή (με εξαιρετική βαθμολογία 9.0 και αντίστοιχα σχόλια) στη Βουδαπέστη είναι πραγματικά πάμφθηνη (60 ευρώ με πρωινό το δίκλινο δωμάτιο μία μέση τιμή). Για να την χορτάσεις ικανοποιητικά, τρία με τέσσερα βράδια είναι αρκετά.

    Βουδαπέστη

    Προτίμησε να κλείσεις δωμάτιο στην Πέστη και δη στο διαρκώς αναπτυσσόμενο Jewish Quarter. Ήταν η πρώτη συμβουλή που μου έδωσαν, αλλά επειδή έχοντας μόνο την εικόνα του χάρτη για να συνειδητοποιήσω από ποια πλευρά του Δούναβη που χωρίζει την πόλη στα δύο είναι η Βούδα και ποια η Πέστη δυσκολεύτηκα, ας πούμε ότι στη Βούδα βρίσκεται το περίφημο παλάτι.

    Αν πετάξεις όντως με Ryanair, το αεροδρόμιο απέχει αρκετά μακριά από την πόλη. Οπότε, θα καλύτερα να συνεννοηθείς εκ των προτέρων με το ξενοδοχείο σου να σου έχουν κλείσει μεταφορά από και προς αυτό, γιατί σαν την ταλαιπωρία σε ξένη χώρα που η πρώτη της γλώσσα δεν είναι τα αγγλικά, δεν έχει. Εμείς, ακριβώς αυτό κάναμε, και ο «ταξιτζής» που μας έκλεισαν, μας παρέλαβε με μία Porsche Panamera (!).

    ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

    Βόλτα με πλοίο στον Δούναβη

    Μετρό, τραμ και Δούναβης

    «Εμπρός καλά μου ποδαράκια», έλεγε ο αστυνόμος Σαΐνης και θα χρειαστεί να το υιοθετήσεις για να την ευχαριστηθείς. Το κέντρο της πόλης είναι τεράστιο και με «πανάρχαια» πανύψηλα παραδοσιακά κτίρια, που σε αντίθεση με τα δικά μας, είναι φροντισμένα και στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανακαινισμένα στο εσωτερικό τους. Περπάτησε άφοβα, ό,τι σου φαίνεται πολύ μακρινό, χρησιμοποίησε το μετρό (ποτέ χωρίς εισιτήριο, οι ελεγκτές περνούν συνέχεια) και το τραμ. Το τελευταίο, αξίζει να το πάρεις για να περιηγηθείς στην Πέστη. Συγκεκριμένα η γραμμή 2 περνάει σχεδόν από τα πάντα. Μην κάνεις το λάθος να αρκεστείς μόνο σε αυτό όμως. Οπωσδήποτε κλείσε βόλτα με πλοίο στον Δούναβη. Πέρα από τη μαγευτική βόλτα, μέσα συνήθως υπάρχουν οθόνες και ηχογραφημένος ξεναγός εξηγεί την ιστορία του κάθε αξιοθέατου.

    Chain Bridge, Βουδαπέστη

    Chain Bridge

    Φήμες λένε ότι υπάρχει τουρίστας που επισκέφθηκε την Βουδαπέστη και δεν έβγαλε φωτογραφία με φόντο την Chain Bridge. Αυτή και άλλες πολλές ενώνουν την Πέστη με τη Βούδα, απλά η συγκεκριμένη είναι η επιβλητικότερη και μακράν η πιο εντυπωσιακή.

    Κοινοβούλιο, Βουδαπέστη

    Το Κοινοβούλιο

    Οι Ούγγροι στο μυαλό τους είχαν το αντίστοιχο βρετανικό, οπότε το έφτιαξαν στα πρότυπά του και μάλιστα πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης. Ίσως να είναι το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Πέστης, αλλά δε χρειάζεται να περιμένεις στις ουρές για να μπεις μέσα.

    Buda Castle και Fisherman’s Bastion, Βουδαπέστη

    Buda Castle και Fisherman’s Bastion

    Η απόσταση μεταξύ των δύο περπατιέται άνετα, αρκεί να έχεις όρεξη. Ο χώρος γύρω από το παλάτι είναι αχανής, ενώ από την πίσω πλευρά θα έχεις μία εικόνα της αθέατης Βούδας που προφανώς και δε σταματάει εκεί. Οι πύργοι των Ψαράδων δημιουργήθηκαν από τους Ούγγρους πριν από λίγα χρόνια προς τέρψιν των επισκεπτών τους, δεν προϋπήρχαν. Προσφέρουν, καταπληκτική θέα (όπως και το παλάτι) στην απέναντι όχθη του Δούναβη. Εκπληκτικής αρχιτεκτονικής και ο ναός St. Matthias.

    Βασιλική του Αγίου Στεφάνου (St. Stephen’s Basilica)

    Ακόμα κι αν δεν έχεις αδυναμία στις εκκλησίες, αξίζει τον κόπο. Ο καθεδρικός ναός είναι υπέροχος, έχει μία υπό αναπαλαίωση στέγη και παράλληλα, την καλύτερη θέα σε ολόκληρη την πόλη, από την πλευρά της Πέστης. Στην παραδιπλανή πλατεία, θα βρεις υπέροχη υπαίθρια αγορά με πλανόδιους μουσικούς.

    Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, Βουδαπέστη

    Η συναγωγή, το εθνικό μουσείο και η όπερα

    Το κτίριο της συναγωγής στην οδό Dohany είναι πολύ ιδιαίτερο για να μπορέσεις να το προσπεράσεις – είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης. Ίσως να μη μπορέσεις να μπεις μέσα, γιατί είναι ανοιχτό στο κοινό πολύ συγκεκριμένες ώρες. Από την άλλη, εμείς επιλέξαμε να επισκεφθούμε το εθνικό μουσείο της πόλης, για να αποκτήσουμε μία ιδέα της ιστορίας της. Η «σφραγίδα» του κομμουνισμού είναι κυριολεκτικά παντού. Αναφορικά με την όπερα και σε περίπτωση που θέλεις να παρακολουθήσεις παράσταση, φρόντισε να κλείσεις εισιτήρια νωρίτερα, διότι είτε δε θα βρεις είτε θα κοστίζουν όσο το ξενοδοχείο σου. Κρίμα δεν είναι;

    Λουτρά Szechenyi, Βουδαπέστη

    Ιαματικά Λουτρά

    Πάρε μαγιό μαζί σου γιατί θα καταλήξεις σαν εμένα να ψάχνεις μάταια σε εποχή που δεν πωλούνται παρά μόνο στα αθλητικά. Τα ιαματικά λουτρά είναι από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Βουδαπέστης και έχει διάφορα για να διαλέξεις. Το μεγαλύτερο spa στην Ευρώπη πάντως, το Szechenyi είναι πραγματικά σπουδαίο στην όψη, ειδικά ο εξωτερικός χώρος. Για τους εσωτερικούς χώρους, δε μπορώ να πω τα καλύτερα.

    New York Café

    Ειδική μνεία του αξίζει και με το παραπάνω. Μπαίνεις μέσα και νομίζεις ότι δίπλα σου θα βρεις το ζεύγος πρίγκιπα Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ. Η υπερπολυτελέστατη και χρυσοποίκιλτη διακόσμησή του, παραδόξως δε μοιάζει καθόλου κιτς, αλλά σε μεταφέρει σε άλλη εποχή. Δοκιμάζεις καφέ, τσάι και γλυκό και αισθάνεσαι γαλαζοαίματος τουλάχιστον.

    Ruin Bars, Βουδαπέστη

    Φαγητό, παγωτό και Ruin Bars

    Πολύ και βαρύ φαγητό θα βρεις. Οι υπαίθριες αγορές που πουλάνε φαγητό εκτός από πανάκριβες, δεν είναι καθόλου ποιοτικές, οπότε από κει πάρε μόνο langos. Είναι ένας πεντανόστιμος συνδυασμός λουκουμά και τηγανίτας, είναι πιο δημοφιλής η αλμυρή γεύση. Η σούπα Γκούλας αποτελεί κάτι σαν το εθνικό τους φαγητό και μόνο σούπα δεν είναι. Σερβίρεται συνήθως μέσα σε ένα ανοιχτό καρβέλι ψωμί και περιέχει κάτι μοσχαράκι κοκκινιστό. Τα μπεργκεράδικα είναι τάση, όπως επίσης θα βρεις πολλά εστιατόρια με εβραϊκή κουζίνα, για τους ευνόητους λόγους. Εξαιρετικό το Mazel Tov.
    Για παγωτό εννοείται, ότι θα επισκεφθείς το Gelarto Rosa, όπου στο χωνάκι σου φτιάχνουν ένα κανονικό τριανταφυλλένιο κομψοτέχνημα. Για ποτό, τα ruin bars είναι μονόδρομος. Στεγάζονται σε παμπάλαια βιομηχανικά κτίρια, έχουν την πιο τρελή παύλα vintage διακόσμηση που θα δεις, είναι πάμφθηνα (2-3 ευρώ ένα ποτήρι κρασί) και κυρίως, μία διαφορετική εμπειρία. Προτιμάς το Szimpla Kert.

    Η Βουδαπέστη είναι πανέμορφη όλες τις εποχές, ακόμα περισσότερο τα Χριστούγεννα ή στα μέσα της Άνοιξης που θα πετύχεις υπέροχες ανοιξιάτικες ημέρες για ατελείωτες βόλτες. Οι Ούγγροι είτε μιλάνε αγγλικά είτε όχι είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να βοηθήσουν στο ο,τιδήποτε. Μην το σκέφτεσαι καθόλου, προσωπικά θα ξαναπήγαινα αύριο κιόλας.

    *Οι φωτογραφίες αποτελούν προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη
    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη
    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη
    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη
    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη
    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη
    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη
    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη
    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη
    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη
    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη
    Οδηγός για αρχάριους στη Βουδαπέστη

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider