Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 23.6°C
    Clear

    Βουκουρέστι: Ένα μικρό Παρίσι στα Βαλκάνια

    ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Βουκουρέστι: Ένα μικρό Παρίσι στα Βαλκάνια

    Ένας μικρός οδηγός για μία πόλη που μαγεύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.

    Πρωτεύουσα, πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι γίνεται ολοένα και περισσότερο πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών, αφού θεωρείται οικονομικό και απροσδόκητα όμορφο.

    Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πληθυσμό, έχει χτιστεί πάνω σε επτά λόφους, παρόμοιους με τους επτά λόφους της Ρώμης, ενώ χαρακτηρίζεται από πλούσια φυσική ομορφιά. Βρίσκεται στις όχθες του Ποταμού Ντιμποβίτσα και έχει αρκετές λίμνες, μία από τις πιο ξακουστές να φέρει το όνομα Τσισμιτζίου και να περιβάλλεται από τους ομώνυμους κήπους.

    Εκτός από το Τσισμιτζίου, το Βουκουρέστι έχει το Πάρκο Χεραστράου και το Βοτανικό Κήπο. Το Πάρκο Χεραστράου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, γύρω από την ομώνυμη λίμνη, και περιλαμβάνει το Μουσείο Χωριού. Ο Βοτανικός Κήπος, στη συνοικία Κοτροτσένι, λίγο δυτικά του κέντρου της πόλης, είναι ο μεγαλύτερος του είδους του στη Ρουμανία και περιέχει πάνω από 10.000 είδη φυτών (πολλά από αυτά εξωτικά) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε ως πάρκο αναψυχής της βασιλικής οικογένειας.

    travelgo image

    Το «Μικρό Παρίσι», όπως το αποκαλούν, ξεχωρίζει και για τα κτήρια και τα μνημεία του. Το επιφανέστερο, ίσως, από αυτά είναι το Παλάτι της Βουλής, χτισμένο τη δεκαετία του 1980, επί της ηγεσίας του Κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου. Το μεγαλύτερο κτήριο Βουλής στον κόσμο στεγάζει το Ρουμανικό Κοινοβούλιο (τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία), καθώς και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα στον κόσμο.

    Άλλο αξιοθέατο στο Βουκουρέστι είναι η Arcul de Triumf (Αψίδα του Θριάμβου), χτισμένη στη σημερινή μορφή της το 1935 με πρότυπο την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. Νεότερο αξιοθέατο της πόλης είναι το Μνημείο της Αναγέννησης, μια στυλιζαρισμένη μαρμάρινη στήλη, που αποκαλύφθηκε το 2005 για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της Ρουμανικής Επανάστασης του 1989, που ανέτρεψε τον Κομμουνισμό. Το αφηρημένο μνημείο προκάλεσε αντιπαραθέσεις, όταν έγιναν τα αποκαλυπτήριά του και βαφτίστηκε με ονόματα όπως «η ελιά στην οδοντογλυφίδα», καθώς πολλοί υποστήριξαν ότι δεν ταίριαζε με τον περιβάλλοντα χώρο του και πίστευαν ότι η επιλογή του βασιζόταν σε πολιτικούς λόγους. Επιπλέον, το κτήριο του Ρουμανικού Αθήναιου θεωρείται σύμβολο του Ρουμανικού πολιτισμού και από το 2007 είναι στον κατάλογο των τόπων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς.

    travelgo image

    Όσον αφορά τις εικαστικές τέχνες, η πόλη έχει μουσεία τόσο για την κλασική, όσο και για τη σύγχρονη ρουμανική τέχνη, καθώς και επιλεγμένα διεθνή έργα. Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης είναι ίσως το πιο γνωστό από τα μουσεία του Βουκουρεστίου. Στεγάζεται στα βασιλικά ανάκτορα και διαθέτει συλλογές μεσαιωνικής και νεότερης ρουμανικής τέχνης, μεταξύ αυτών έργα του γλύπτη Κονσταντίν Μπρανκούζι, καθώς και μια διεθνή συλλογή δημιουργημένη από τη ρουμανική βασιλική οικογένεια.

     

    Αγορές & Φαγητό

    Αξίζει να κάνετε μία βόλτα στις υπαίθριες αγορές για να ψωνίσετε εξαιρετικά ντόπια τυριά και μυρωδάτο μέλι. Μία από τις μεγαλύτερες είναι η Αμζέι Μάρκετ (Amzei Market) που είναι ανοιχτή καθημερινά και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο δίπλα στην κεντρική Καλέα Βικτορέι (Calea Victoriei). Μεγάλη ποικιλία από αντικείμενα λαϊκής τέχνης σας περιμένουν στο πωλητήριο του «Μουσείου Αγροτικής Ζωής» (Museum of the Romanian Peasant). Καταστήματα με αντίκες και μικρές γκαλερί βρίσκονται στον πλακοστρωμένο πεζόδρομο Χανούλ κου Τέι (Hanul Cu Tei).

    Κι επειδή, κάθε τόπος κρύβει γευστικά μυστικά, ολοκληρώστε την εμπειρία σας στο Βουκουρέστι τρώγοντας μαμαλίγκα (καθημερινό φαγητό με βάση το πλιγούρι), τα σαρμάλε (ή αλλιώς λαχανοντολμάδες), τα μιτιτέι (μικρά ψημένα λουκάνικα), το μούσκι τζιομπάνεσκ (ένα πλούσιο πιάτο με χοιρινό και τυριά). Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε σπεσιαλιτέ με κυνήγι και πιπεριές γεμιστές με τυρί. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ντόπιες μπύρες και ενδιαφέροντα κρασιά, αλλά το αγαπημένο ποτό των ντόπιων είναι τα δυνατά αποστάγματα «τσούικα» και «παλίνκα» που παρασκευάζονται από δαμάσκηνα ή μήλα.

    Βουκουρέστι: Ένα μικρό Παρίσι στα Βαλκάνια
    Βουκουρέστι: Ένα μικρό Παρίσι στα Βαλκάνια
    Βουκουρέστι: Ένα μικρό Παρίσι στα Βαλκάνια
    Βουκουρέστι: Ένα μικρό Παρίσι στα Βαλκάνια
    Βουκουρέστι: Ένα μικρό Παρίσι στα Βαλκάνια
    Βουκουρέστι: Ένα μικρό Παρίσι στα Βαλκάνια
    Βουκουρέστι: Ένα μικρό Παρίσι στα Βαλκάνια
    Βουκουρέστι: Ένα μικρό Παρίσι στα Βαλκάνια
    Βουκουρέστι: Ένα μικρό Παρίσι στα Βαλκάνια

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider