Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζωνιανά
    Thu 13.8°C
    Clouds

    Δοκός: Το νησάκι του Αργοσαρωνικού που λίγοι γνωρίζουν

    ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Δοκός: Το νησάκι του Αργοσαρωνικού που λίγοι γνωρίζουν

    Ένα άγνωστο νησάκι με πεντακάθαρα νερά, δίπλα στην Ύδρα, για όσους αγαπούν τις θαλάσσιες εξορμήσεις και τις διακοπές με σκάφος.

    Κοντά στα διάσημα νησιά του, ο Αργοσαρωνικός κρύβει μικρούς παραδείσους, μέρη ανέγγιχτα από τον μαζικό τουρισμό που λίγοι γνωρίζουν. Ένα από αυτά τα μικρά «μυστικά» είναι το νησάκι Δοκός, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ερμιόνη και την Ύδρα. Σε αυτό το ακατοίκητο νησάκι θα φτάσετε με θαλάσσιο ταξί (ή με δικό σας σκάφος) από την Ύδρα, τις Σπέτσες και την Ερμιόνη για να απολαύσετε κολύμπι σε πεντακάθαρα νερά και την ηρεμία του τοπίου.

    Δοκός Ύδρας: Το άγνωστο νησάκι με το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες, το νησί Δοκός είχε κατοικηθεί από την εποχή του χαλκού, πριν 6.000 χρόνια. Κατά το παρελθόν ο Δοκός ονομαζόταν Απεροπία, λόγω της «άπειρης θέας» που προσέφερε από τα πιο ψηλά του σημεία. Ορεινό και βραχώδες, το νησάκι αυτό ανέκαθεν αποτελούσε ένα καλά κρυμμένο στρατηγικό σημείο. Στην ανατολική του πλευρά υπάρχουν τα ερείπια ενός μεγάλου βυζαντινού-ενετικού κάστρου. Στα χρόνια της επανάστασης του 1821 χρησιμοποιήθηκε από τον στόλο της Ύδρας σαν χειμερινό αγκυροβόλιο. Σχεδόν σε όλη την έκταση του νησιού υπάρχουν ελαιόδεντρα.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το καλοκαίρι του 1975 βρέθηκε κοντά στην ακτή το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο, χρονολογημένο μεταξύ 2500 - 2000 π.Χ. Ο Peter Throckmorton, πρωτοπόρος ερευνητής των βυθών, εντόπισε μία εκτεταμένη συγκέντρωση θραυσμάτων προϊστορικής κεραμεικής στο βυθό του όρμου Σκίντου του νησιού σε βάθος 20 μέτρων. Αργότερα, ο Throckmorton επέστρεψε στο Δοκό με τον αρχαιολόγο και Πρόεδρο του ΙΕΝΑΕ Γιώργο Παπαθανασόπουλο. Διαπιστώθηκε ότι τα κεραμεικά ευρήματα, διασκορπισμένα στο βυθό σε βάθος από 15 έως 32 μέτρων, αποτελούσαν τμήμα του φορτίου ενός πλοίου της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου. Επρόκειτο επομένως για το αρχαιότερο έως τότε γνωστό ναυάγιο στον κόσμο. Η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο Δοκό (1989-1992) καταγράφηκε ως η πρώτη συστηματική έρευνα αρχαίου ναυαγίου στην Ελλάδα, με τη χρησιμοποίηση μάλιστα των πλέον σύγχρονων για την εποχή τεχνολογικών μεθόδων.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δείτε εντυπωσιακά πλάνα από το νησί στο βίντεο του Travel Inspiration:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider