Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 27.5°C
    Clear

    Ο «ποταμός της λύπης» με τα μαγευτικά τοπία

    ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ο «ποταμός της λύπης» με τα μαγευτικά τοπία

    Εντυπωσιακά πλάνα από το μυθικό ποτάμι της Ηπείρου.

    Ο Αχέροντας, ο μυθικός και μαγευτικός ποταμός της Ηπείρου, μήκους περίπου 50 χλμ., που διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα μέρη που μπορεί να βρεθεί κάποιος που αγαπά τη φύση.

    Είναι να απορεί κανείς πώς ένα τόσο όμορφο τοπίο, γεμάτο ζωή, συνδέθηκε στην αρχαιότητα με τον θάνατο.

    Σύμφωνα με μία εκδοχή η ονομασία του ποταμού Αχέροντα προέρχεται από τη λέξη «άχος» που σημαίνει θλίψη, στεναχώρια, θρήνος.

    Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέροντας είναι το ποτάμι που ο «ψυχοπομπός» Ερμής παρέδιδε τις ψυχές στον Χάροντα, για να καταλήξουν στον Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά.

    Στον δρόμο του ο Αχέροντας διασταυρωνόταν με τους ποταμούς Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο.

    Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του Epirustravel.eu

    Οι πηγές του Αχέροντα βρίσκονται 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Γλυκή, στη Θεσπρωτία. Εκεί μπορεί κανείς να βουτήξει στα νερά του μυθικού ποταμού ή απολαύσει δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδηλασία, καγιάκ και πεζοπορία στο φαράγγι.

    Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ο μυθικός ποταμός εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας.

    Ο Αχέροντας έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους. Τόσο τα στενά και οι εκβολές του Αχέροντα όσο και η ευρύτερη περιοχή ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider