Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σίφνου
    Sun 14.4°C
    Clear

    4 γραφικές κυκλαδίτικες Χώρες που αξίζει να επισκεφθείτε το φθινόπωρο

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    4 γραφικές κυκλαδίτικες Χώρες που αξίζει να επισκεφθείτε το φθινόπωρο

    Προτάσεις για φθινοπωρινές αποδράσεις στις Κυκλάδες - Βόλτες σε γραφικές Χώρες χωρίς τα πλήθη και τη ζέστη του καλοκαιριού.

    Χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού, οι πρωτεύουσες των Κυκλάδων έχουν άλλη ομορφιά. Το φθινοπώρο είναι ιδανική εποχή για να ανακαλύψετε τις πανέμορφες στην απλότητά τους Χώρες των νησιών και να απολαύσετε χαλαρές βόλτες σε δαιδαλώδη σοκάκια που οδηγούν σε πλατείες, εκκλησάκια και αυλές, κάστρα και γραφικές γωνιές με θέα το πέλαγος. Ακολουθούν τέσσερις υπέροχες κυκλαδίτικες Χώρες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον προορισμό σας για μια φθινοπωρινή απόδραση.

    Χώρα Άνδρου

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Άνδρος διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια και η Χώρα της είναι από εκείνες που σου μένουν αξέχαστες. Αριστοκρατική, με υπέροχα αρχοντικά καπετανόσπιτα, μοναδικά διατηρητέα κτίσματα, ωραίες εκκλησίες και λιθόστρωτα δρομάκια. Γνωστή ως πατρίδα φημισμένων εφοπλιστών και καπεταναίων, είναι χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο που μοιάζει να κόβει τη θάλασσα στα δύο και δε θυμίζει σε τίποτα κυκλαδίτικη πρωτεύουσα.

    4 γραφικές κυκλαδίτικες Χώρες που αξίζει να επισκεφθείτε το φθινόπωρο
    Πηγή: Shutterstock

    Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει ο φάρος Τουρλίτης, ένα μοναδικό αξιοθέατο καθώς πρόκειται για τον μοναδικό φάρο στην Ευρώπη που είναι χτισμένος πάνω σε βράχο. Στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου της Χώρας, πάνω σε μια νησίδα η οποία ενώνεται με τη Χώρα με ένα πέτρινο τοξοτό γεφύρι, θα δείτε τα λείψανα από το ενετικό κάστρο. Απέναντι από το κάστρο βρίσκεται η πολυφωτογραφημένη πλατεία με το άγαλμα του Αφανή Ναύτη, αφιερωμένο σε όλους τους ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Στον κεντρικό μαρμαροστρωμένο δρόμο της Χώρας θα θαυμάσετε τη Λέσχη Ανδρίων, την πλατεία Γηροκομείου, αλλά και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Αξίζει επίσης να αφιερώσετε χρόνο στα ενδιαφέροντα μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό, το Ναυτικό και το Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης. Για τους φιλότεχνους υπάρχει πάντα το διεθνούς φήμης Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

    Ιουλίδα, Τζια

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές δύο λόφων με εξαιρετική θέα στο Αιγαίο, η Χώρα της Κέας είναι μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων. Ετοιμαστείτε για βόλτες σε έναν γραφικό οικισμό με παραδοσιακά λευκά σπίτια με κοκκινωπές κεραμοσκεπές, στενά λιθόστρωτα σοκάκια, πολυάριθμα εκκλησάκια και διάσπαρτα μαγαζάκια. Στην πλατεία της Ιουλίδας δεσπόζει το ιστορικό δημαρχείο, αμφιθεατρικά χτισμένο γύρω από έναν επιβλητικό­ βράχο πάνω στα χαλάσματα του μεσαιωνικού κάστρου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο του 1902, έργο του Τσίλλερ, το οποίο κοσμούν ευρήματα από τους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στον ανήφορο προς την πλατεία της Χώρας βρίσκεται το Αρχαιολογικό μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία των Κυκλάδων, με μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί. Σε απόσταση περίπου 10 λεπτών με τα πόδια βορειοανατολικά της πόλης, θα βρείτε και τον περίφημο Λέοντα της Κέας. Πρόκειται για ένα αρχαϊκό γλυπτό μνημείο του 6ου -7ου αιώνα π.Χ. λαξευμένο σε ένα συμπαγή βράχο σχιστόλιθου μήκους περίπου 8 μέτρων.

    Απολλωνία, Σίφνος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χαλαρή και έντονη, για ήρεμους αλλά και πιο ανήσυχους ταξιδιώτες, η Σίφνος προσφέρει ένα μοναδικό πακέτο κυκλαδίτικης ομορφιάς και αρμονίας. Η πρωτεύουσα του νησιού, η κοσμοπολίτικη Απολλωνία (το όνομα προέρχεται από τη λατρεία του θεού Απόλλωνα στο νησί κατά την αρχαιότητα), είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους στο κέντρο του νησιού. Όσες βόλτες και να κάνετε, δεν θα τη χορτάσετε. Σε κάθε βήμα σας, θα ανακαλύπτετε κι από ένα γραφικό σπίτι, ένα λευκό εκκλησάκι, μια ξεχωριστή γωνιά - όλα δεμένα σε ένα σύνολο μοναδικής αισθητικής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στη βόλτα σας θα περάσετε από το περίφημο «στενό» της Απολλωνίας - ένα δρόμο γεμάτο εστιατόρια, μπαρ και μαγαζάκια - όπου χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής της Σίφνου. Στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας (πλατεία Ηρώων) βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο Σίφνου, το οποίο περιλαμβάνει εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού. Οι υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις της Σίφνου είναι ακόμα ένας καλός λόγος για να επισκεφθείτε το νησί. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μαστέλο (κατσικάκι ή αρνάκι που τοποθετείται πάνω σε κληματόβεργες και ψήνεται στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ειδικό κεραμικό σκεύος), την παραδοσιακή ρεβιθάδα και τα τοπικά τυριά (γυλωμένη μανούρα, ξυνομυζήθρα και χλωρομανούρα).

    Ερμούπολη, Σύρος

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η πρωτεύουσα του Σύρου, η Ερμούπολη, είναι μια νησιωτική πόλη που έχει ζωή ανεξαρτήτως εποχής. Τα πάντα εδώ αποπνέουν πολιτισμό, αρχοντιά και μεγαλοπρέπεια. Ακολουθώντας τα γραφικά σοκάκια, θα νιώσετε σαν να μπαίνετε στη χρονομηχανή. Τα πανέμορφα νεοκλασικά και τα εντυπωσιακά κτήρια, το επιβλητικό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων που δημιουργήθηκε το 1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, τα αρχοντικά πάνω στο κύμα στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, ο ναός του πολιούχου Αγίου Νικολάου με τον χαρακτηριστικό γαλάζιο τρούλο και οι υπόλοιπες πανέμορφες ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, κάνουν την Ερμούπολη να μοιάζει με υπαίθριο μουσείο.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Επισκεφθείτε το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης (ανάμεσα στα εκθέματα θα δείτε και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα), περπατήστε στα Βαπόρια για να θαυμάσετε τα εντυπωσιακά αρχοντικά και - αν ο καιρός το επιτρέπει - κάντε μια βουτιά από τα βράχια στην παραλία Αστέρια. Μην παραλείψετε μια βόλτα και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, που βρίσκεται στον έναν από τους δύο μεγάλους λόφους πάνω από την Ερμούπολη και έχει τη δική του αυθεντική ομορφιά.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider