Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Tue 18.8°C
    Clouds

    Έτσι θα είναι τα ταξίδια στο μέλλον

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Έτσι θα είναι τα ταξίδια στο μέλλον

    10 προβλέψεις για τα ταξίδια του μέλλοντος - Από εμπειρίες επαυξημένης πραγματικότητας μέχρι διαστημικές διακοπές.

    Επιβατικά drones, ρομποταξί, συστήματα άμεσης μετάφρασης, επαυξημένη πραγματικότητα και διαστημικός τουρισμός. Δεν μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά για νέες τεχνολογίες που ήδη εφαρμόζονται σε κάποιο βαθμό και μπορούν μελλοντικά να πάνε σε άλλο επίπεδο την ταξιδιωτική εμπειρία. Ας δούμε 10 ιδέες που θα αλλάξουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε, όπως παρουσιάζονται στο CNN Travel.


    Τέλος στις ουρές των αεροδρομίων

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν και αμφιλεγόμενη, η βιομετρική ταυτοποίηση (αυτόματη επαλήθευση της ταυτότητας μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων, αναγνώρισης προσώπου ή σάρωσης ίριδας), μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο για τη διεκπεραίωση τυπικών διαδικασιών του αεροδρομίου. Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιο βαθμό στα αεροδρόμια του Ντουμπάι, του Χονγκ Κονγκ, στα Narita και Haneda του Τόκιο, στο Indira Gandhi International στο Δελχί, στο Heathrow του Λονδίνου και στο Charles de Gaulle του Παρισιού, μεταξύ άλλων. Όπως αναφέρει το CNN Travel, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα εισόδου - εξόδου έως το 2024 με τη χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων και εικόνων προσώπου για την αναγνώριση ξένων ταξιδιωτών.

    Λιγότερες χαμένες αποσκευές

    Αρκετοί ταξιδιώτες στρέφονται σε συσκευές εντοπισμού όπως τα SmartTags της Samsung ή τα AirTags της Apple για να παρακολουθούν τις αποσκευές τους ή επιλέγουν εξελιγμένες βαλίτσες όπως η Tag Smart της Samsara, η οποία περιλαμβάνει ενσωματωμένο AirTag που συγχρονίζεται με την εφαρμογή Find My της Apple και χρησιμοποιεί Bluetooth. Στο μέλλον, πιθανότατα θα δούμε τις ψηφιακές ετικέτες αποσκευών να αντικαθιστούν τις συμβατικές χάρτινες ετικέτες. Οι εταιρείες Alaska Airlines, Lufthansa και Qatar Airways, μεταξύ άλλων, συνεργάζονται με την ολλανδική πρωτοπόρο εταιρεία ψηφιακών ετικετών αποσκευών BAGTAG. Ο αυτοματοποιημένος χειρισμός αποσκευών, τα προγράμματα αναγνώρισης αποσκευών με τεχνητή νοημοσύνη, ακόμη και μια παγκόσμια βάση δεδομένων με τεχνητή νοημοσύνη που θα συνδέει τους ταξιδιώτες με τις αποσκευές τους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε λιγότερες χαμένες αποσκευές.

    Επαυξημένη πραγματικότητα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Απαιτώντας μόνο ένα smartphone και μια σύνδεση στο διαδίκτυο, η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) μπορεί να πάει τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες σε άλλο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 υπήρξε μια άνθηση της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας. Μουσεία και διάφοροι άλλοι ταξιδιωτικοί προορισμοί παρουσίασαν διαδραστικές εικονικές εμπειρίες. «Με την AR, μπορείτε να κάνετε τα αγάλματα σε ένα μουσείο να σας μιλήσουν και να αφηγηθούν τις ιστορίες τους - στο μέλλον θα μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με την τέχνη περίπου όπως στην ταινία “Μια νύχτα στο μουσείο”», λέει στο CNN ο Michael Breer από την εταιρεία Specterras.

    Ιπτάμενα ταξί

    travelgo.gr
    Πηγή: Volocopter

    Πιθανότατα έχετε ήδη δει βίντεο με επιβατικά drones και αεροσκάφη eVTOL στο διαδίκτυο. Αυτά τα φουτουριστικά αεροσκάφη είναι ηλεκτρικά, εξαιρετικά ελαφριά και εξοπλισμένα με λογισμικό αυτόματου πιλότου που επιτρέπει στους καθημερινούς ανθρώπους να μπαίνουν στη θέση του πιλότου (μετά από μια συνεδρία προσανατολισμού και προσομοίωση πτήσης VR, φυσικά). Αυτή είναι η στρατηγική της LIFT Aircraft, η οποία υποστηρίζει ότι ο καθένας μπορεί να πετάξει το αμφίβιο αεροσκάφος HEXA στις ΗΠΑ χωρίς άδεια πιλότου. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος προσφέρει πολλές αυτοματοποιημένες προφυλάξεις ασφαλείας, όπως ένα σύστημα αποφυγής σύγκρουσης, έναν υπολογιστή πτήσης τριπλού πλεονάζοντος και ένα βαλλιστικό αλεξίπτωτο για ολόκληρο το αεροσκάφος. Άλλες έταιρείες, όπως η Ehang στην Κίνα, επιχειρούν να βάλουν τέλος στην κυκλοφοριακή συμφόρηση με ιπτάμενα drones ταξί, ενώ η Kelekona, με έδρα τη Νέα Υόρκη, σχεδιάζει να προσφέρει πτήσεις με το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο drone 40 επιβατών. Επίσης, η Volocopter ετοιμάζεται να φέρει έναν στόλο ηλεκτρικών αεροταξί στη Σιγκαπούρη και το Παρίσι το 2024.

    Ρομποταξί

    Στο Λας Βέγκας, η εταιρεία Motional, σε συνεργασία με τη Hyundai και την Aptiv, διαθέτει στο κοινό αυτόνομα ρομποταξί για τη μεταφορά σε δημοφιλείς προορισμούς της πόλης. Προς το παρόν υπάρχει ένας οδηγός στο ρομποταξί, αλλά τα οχήματα αναμένεται να γίνουν πλήρως αυτόνομα, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Waymo ήδη λειτουργεί από το 2020 την πρώτη πλήρως αυτόνομη υπηρεσία μεταφοράς με αυτοκίνητο στο Φοίνιξ, διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής Waymo One, η οποία έχει επεκταθεί στο Σαν Φρανσίσκο και σύντομα στο Λος Άντζελες. Επίσης, μεγάλοι παίκτες όπως η Amazon, η Tesla και η Cruise δοκιμάζουν ήδη αντίστοιχες υπηρεσίες στις ΗΠΑ.

    «Πράσινα» αεροπλάνα

    travelgo.gr
    Πηγή: Eviation Aircraft

    Το μέλλον των ταξιδιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κλιματική αλλαγή. Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) έχει ανακοινώσει ως μακροπρόθεσμο στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χάρη σε ένα μείγμα αναδυόμενων τεχνολογιών που κυμαίνονται από βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα μέχρι κινητήρες υδρογόνου και αμιγώς ηλεκτρικά αεροπλάνα. Η αμερικανική Eviation Aircraft πρόκειται να θέσει σε λειτουργία το 2027 το εννιαθέσιο, αμιγώς ηλεκτρικό επιβατικό αεροπλάνο Alice. Μέχρι στιγμής πάνω από 300 Alice έχουν παραγγελθεί από εταιρείες όπως η DHL και οι αεροπορικές Aerus στο Μεξικό και Air New Zealand, μεταξύ άλλων. Η Boom με έδρα το Ντένβερ εργάζεται πάνω σε μια ανανεωμένη έκδοση του Concorde που έχει ως στόχο να κάνει τα υπερηχητικά ταξίδια πολύ πιο αθόρυβα, πιο πράσινα και πιο προσιτά.

    Οικολογικά ξενοδοχεία

    travelgo.gr
    Πηγή: Six Senses Hotels Resorts Spas

    Τα ξενοδοχεία με οικολογική συνείδηση ανοίγουν το δρόμο για πιο βιώσιμα ταξίδια στο μέλλον. Όταν το room2 Chiswick άνοιξε στο Λονδίνο το 2021, έγινε το πρώτο ξενοδοχείο στον κόσμο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα (ή σχεδόν μηδενικό). Στις ΗΠΑ, το Hotel Marcel στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ που άνοιξε τον Μάιο το 2022 καλύπτει όλες τις ενεργειακές του ανάγκες από τα 1.000 φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του. Μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα θα έχει και το Six Senses Svart που θα ανοίξει το 2024 εντός του Αρκτικού Κύκλου στη Νορβηγία, καθώς και το Sheybarah Resort που θα λειτουργήσει την ίδια χρονιά σε ένα προστατευόμενο θαλάσσιο πάρκο στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Σαουδικής Αραβίας.

    Τέλος στα γλωσσικά εμπόδια

    Η μετάφραση σε πραγματικό χρόνο γίνεται όλο και πιο εξελιγμένη. Τα ακουστικά Pixel Buds της Google μπορούν ήδη να μεταφράζουν ό,τι λέγεται απευθείας στο αυτί σας, ενώ η εταιρεία ετοιμάζει γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που εμφανίζουν μεταφρασμένο κείμενο στους φακούς, σε πραγματικό χρόνο. Μια άλλη εταιρεία, η Mymanu, προσφέρει επίσης αυτόματη φωνητική μετάφραση μέσω των ακουστικών CLIK S, που συγχρονίζονται με εφαρμογή μετάφρασης στο τηλέφωνο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επικοινωνούν σε 37 διαφορετικές γλώσσες. Σύντομα η εταιρεία θα είναι σε θέση να λανσάρει τα ακουστικά Titan με eSIM, που θα προσφέρουν άμεση μετάφραση χωρίς να χρειάζονται εφαρμογή στο τηλέφωνο.

    Διαστημικός τουρισμός

    travelgo.gr
    Πηγή: Space Perspective

    Περίπου 12 διαφορετικές επιλογές διαστημικού τουρισμού είναι διαθέσιμες για το 2023, ενώ θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη. Η Blue Origin προσφέρει εκδρομές πέρα από τη Γραμμή Κάρμαν – ένα όριο 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, που σηματοδοτεί την αρχή του διαστήματος. Η SpaceX έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία τουριστικές τροχιές γύρω από τη Γη, αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και μέσα στη χρονιά σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη τουριστική αποστολή γύρω από το φεγγάρι. Όσοι αναζητούν μια χαλαρή και πολυτελή εμπειρία θα μπορούν σύντομα να ταξιδέψουν στο όριο του διαστήματος σε μια κάψουλα Spaceship Neptune, που κινείται με ένα SpaceBalloon (το ίδιο που χρησιμοποιεί η NASA). Το εξάωρο ταξίδι που προσφέρει η εταιρεία Space Perspective θα είναι διαθέσιμο το 2024 και θα περιλαμβάνει ένα γκουρμέ γεύμα και κοκτέιλ.

    Hyperloop

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο Ίλον Μασκ μιλάει εδώ και χρόνια για την τεχνολογία hyperloop - ένα σύστημα μεταφοράς υπερ-υψηλών ταχυτήτων μέσα από αγωγούς χαμηλής πίεσης. Με τα δίκτυα hyperloop λέγεται ότι θα μπορούσαμε να ταξιδεύουμε με κάψουλες με ταχύτητα έως 760 χλμ/ώρα από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο σε 30 λεπτά, από το Πεκίνο στη Σαγκάη σε 60 και από το Παρίσι στο Άμστερνταμ σε 90. Κατά την τελευταία δεκαετία, εταιρείες όπως οι The Boring Company του Μασκ, Virgin Hyperloop (πλέον Hyperloop One) και Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) έχουν σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, αλλά προς το παρόν αντιμετώπισαν προβλήματα νομοθεσίας, χρηματοδότησης και υποδομών. Οι προσπάθειες ωστόσο συνεχίζονται: η China Aerospace Science and Industry Corporation ολοκλήρωσε μερικές επιτυχημένες δοκιμαστικές διαδρομές hyperloop στην επαρχία Shanxi τον Ιανουάριο του 2023, ενώ στην Ολλανδία η Hardt Hyperloop επέδειξε την τεχνολογία της σε χαμηλές ταχύτητες και τώρα κατασκευάζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Hyperloop για επιδείξεις και δοκιμές υψηλών ταχυτήτων.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider