Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 22.6°C
    Clouds

    Μια βόλτα στα πιο εντυπωσιακά παλάτια της Ευρώπης

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μια βόλτα στα πιο εντυπωσιακά παλάτια της Ευρώπης

    Από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέχρι τις Βερσαλλίες και τα Χειμερινά Ανάκτορα στην Αγία Πετρούπολη, αυτά τα μεγαλοπρεπή παλάτια συνεχίζουν έως σήμερα να εντυπωσιάζουν με την ιστορία, τη χλιδή και την αρχιτεκτονική τους.

    Κάποτε αποτελούσαν τις κατοικίες ηγετών και αυτοκρατόρων. Σήμερα, αυτά τα μεγαλοπρεπή παλάτια αποτελούν δημοφιλή αξιοθέατα και μοναδικά μνημεία Ιστορίας, πολιτισμού και αρχιτεκτονικής αρμονίας, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα ταξίδι στο χρόνο. Οι βασιλικές κατοικίες έχουν εδώ και αιώνες εμπνεύσει συγγραφείς και ζωγράφους, ενώ συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν με τη χλιδή, τον όγκο τους και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 10 από τα ομορφότερα παλάτια στην Ευρώπη.

    Παλάτι των Βερσαλλιών, Γαλλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Ανάκτορο των Βερσαλλιών βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην πόλη των Βερσαλλιών και αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήταν το 1682 όταν ο Λουδοβίκος 14ος αποφάσισε να επεκτείνει ένα μικρό παλάτι που χρησίμευε κυρίως ως καταφύγιο κυνηγιού με σκοπό να γίνει το πιο λαμπρό παλάτι της Ευρώπης. Στα τέλη του 18ου αιώνα το ανάκτορο είχε τη σημερινή του μορφή. Στο κέντρο του κτηρίου βρίσκεται η περίφημη Αίθουσα των Καθρεφτών, μήκους 70 μέτρων, στολισμένη με πανάκριβα κρύσταλλα και καθρέφτες. Το ανάκτορο είναι γνωστό και για τους εντυπωσιακούς κήπους που το περιβάλλουν. Πρόκειται για το τρίτο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της Γαλλίας, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

    Παλάτι του Μπάκιγχαμ, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει επισκεφτεί το Λονδίνο και να μην έχει περάσει μια βόλτα από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Χτίστηκε αρχικά στις αρχές του 18ου αιώνα για λογαριασμό του Τζον Σέφιλντ, Δούκα του Μπάκιγχαμ και αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο ΙΙΙ για τη σύζυγό του βασίλισσα Σαρλότ το 1761. Με τα χρόνια επεκτάθηκε περισσότερο, ενώ σήμερα διαθέτει 775 δωμάτια. Σύμβολο της βρετανικής πρωτεύουσας, προσελκύει πολλούς τουρίστες που θέλουν να φωτογραφηθούν με φόντο το παλάτι, τις ιδιαίτερες πύλες και τους φρουρούς με τη χαρακτηριστική κόκκινη στολή.

    Παλάτι των Δόγηδων, Βενετία, Ιταλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Παλάτι των Δόγηδων χρονολογείται στις αρχές του μισού του 14ου αιώνα και ήταν η κατοικία των ηγετών της Βενετίας ή Δόγηδων για αρκετούς αιώνες μέχρι την πτώση της Βενετικής Δημοκρατίας το 1797. Το γοτθικό αυτό αριστούργημα άνοιξε ως δημόσιο μουσείο το 1923. Η πιο θεαματική αίθουσα είναι αυτή του Μεγάλου Συμβουλίου που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τις συζητήσεις νομοθεσίας. Η τεράστια αυτή αίθουσα κοσμείται από τοιχογραφίες, περίτεχνες διακοσμήσεις στην οροφή και πολλούς πίνακες, ιδιαίτερα πορτρέτων Δόγηδων.

    Παλάτι της Καζέρτα, Ιταλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αυτό το μπαρόκ στυλ παλάτι στην Καζέρτα της Ιταλίας χτίστηκε από τον Κάρολο Γ', βασιλιά της Νάπολης, στα μέσα του 18ου αιώνα ως βασιλική κατοικία και ως αντίπαλος του Παλατιού των Βερσαλλιών. Χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες για να ολοκληρωθεί και το τελικό κτήριο διαθέτει περισσότερα από 1.200 δωμάτια και 1.742 παράθυρα. Το παλάτι είχε ένα εξωφρενικά υψηλό κόστος. Κόστισε 6.000.000 δουκάτα ή περίπου 700 εκατομμύρια αγγλικές λίρες (950 εκατομμύρια δολάρια).

    Ανάκτορα Σενμπρούν, Βιέννη, Αυστρία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα Ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη είναι από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ανάκτορα της Ευρώπης. Αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων από τον 18ο αιώνα έως το 1918 και σήμερα αποτελούν σήμερα σπουδαίο τουριστικό πόλο έλξης με πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Από τα 1441 δωμάτιά του, το πιο διάσημο είναι αυτό με τους καθρέφτες, με άσπρη και χρυσή ροκοκό διακόσμηση και κρυστάλλινους καθρέφτες. Εδώ λέγεται ότι ο Μότσαρτ έδωσε το πρώτο του κονσέρτο στην ηλικία των 6, για τη βασιλική οικογένεια το 1762.

    Αλάμπρα, Γρανάδα, Ισπανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η Αλάμπρα στη Γρανάδα χτίστηκε από τους Μαυριτανούς, τον 14ο αιώνα, όταν εκείνοι μεσουρανούσαν στην Ιβηρική χερσόνησο και αποτελεί ίσως το πιο εντυπωσιακό δείγμα αραβικής αρχιτεκτονικής σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι γνωστό και ως το Κόκκινο Φρούριο και μαζί με το θερινό παλάτι Χενεραλίφε και την παλιά, αραβική γειτονιά της Γρανάδας περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    Χειμερινό Ανάκτορο, Αγία Πετρούπολη

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα Χειμερινά Ανάκτορα στην Αγία Πετρούπολη ήταν από το 1732 μέχρι το 1917 η επίσημη κατοικία των Ρώσων μοναρχών. Το πράσινο και λευκό ανάκτορο έχει σχήμα επιμήκους ορθογώνιου, ενώ υπολογίζεται ότι διαθέτει 1.500 δωμάτια. Σήμερα ανήκει στο συγκρότημα κτηρίων που στεγάζουν το Μουσείο Ερμιτάζ, ένα από τα παλαιότερα μουσεία του κόσμου, το οποίο διαθέτει μια απίστευτη συλλογή με περισσότερα από 3.000.000 εκθέματα, μεταξύ των οποίων έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Πικάσο, Μονέ, Ρέμπραντ και άλλων.

    Βασιλικό Παλάτι του Άμστερνταμ, Ολλανδία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το εντυπωσιακό Βασιλικό Παλάτι του Άμστερνταμ βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πλατείας Νταμ, στο κέντρο του Άμστερνταμ, απέναντι από το μνημείο Πολέμου και δίπλα στη Νέα Εκκλησία (Nieuwe Kerk). Το ανάκτορο είχε χτιστεί ως δημαρχείο κατά την Ολλανδική Χρυσή Εποχή τον 17ο αιώνα. Το κτήριο έγινε το βασιλικό παλάτι του βασιλιά Λουδοβίκου Βοναπάρτη και αργότερα του Ολλανδικού Βασιλικού Οίκου.

    Παλάτι Σανσουσί, Πότσνταμ, Γερμανία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Ανάκτορο Σανσουσί βρίσκεται στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο. Κατασκευάστηκε ως το θερινό ανάκτορο του Φρειδερίκου του Μεγάλου, βασιλιά της Πρωσίας και είναι χτισμένο σε ρυθμό ροκοκό. Αναφέρεται συχνά ως το γερμανικό αντίπαλο δέος των Βερσαλλιών, παρά το πολύ μικρότερο μέγεθός του. Περιβάλλεται από πανέμορφο πάρκο, στο οποίο βρίσκονται αμπελώνες, κήποι, περίπτερα και ναοί. Το Σανσουσί και οι κήποι του ανακηρύχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1990.

    Εθνικό Ανάκτορο της Σίντρα, Πορτογαλία

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ορατό από χιλιόμετρα μακριά, το Εθνικό Παλάτι στην πορτογαλική πόλη Σίντρα ολοκληρώθηκε το 1854 και θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα ευρωπαϊκής ρομαντικής αρχιτεκτονικής. Αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και μέρος του πολιτιστικού τοπίου της Σίντρα, που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider