Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Κως
    Tue 23.6°C
    Clouds

    Κως: Αρχαία Ιστορία και χρυσές αμμουδιές

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Κως: Αρχαία Ιστορία και χρυσές αμμουδιές

    Το Travel by Reader.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2022 με την AEGEAN

    Το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων συνδυάζει την πλούσια ιστορία, τη φυσική ομορφιά και τη χαλάρωση σε απέραντες χρυσαφένιες παραλίες με καταγάλανα νερά. Κάθε γωνιά της Κω κρύβει εκπλήξεις - ακόμα και για εκείνους που νομίζουν ότι έχουν δει όλες τις ομορφιές της.

    Με τις καθημερινές πτήσεις της AEGEAN για την Κω μπορείτε να ανακαλύψετε τις ομορφιές ενός από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του Αιγαίου.

    travelgo.gr
    Αρχαία ερείπια με φόντο το νησάκι Καστρί στον κόλπο της Κεφάλου (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πάτε

    Ηλιόλουστη, φιλόξενη και γεμάτη Ιστορία, η Κως είναι ένα νησί με πολλά πρόσωπα που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε τύπο ταξιδιώτη. Πανέμορφη φύση, παραδοσιακοί οικισμοί, πολλές, απέραντες παραλίες για κάθε γούστο και μια κοσμοπολίτικη πόλη που μοιάζει με υπαίθριο αρχαιολογικό μουσείο. Όλα συνδυάζονται αρμονικά στο νησί του «πατέρα της ιατρικής», Ιπποκράτη. Στην Κω θα περάσετε καλά αν πάτε με διάθεση για εξερεύνηση. Και οι εκπλήξεις είναι περισσότερες από όσες φαντάζεστε.

    Τα top αξιοθέατα

    Η βόλτα στην πόλη της Κω είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Από το κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών και την πανέμορφη Λεωφόρο Φοινίκων μέχρι την Αρχαία Αγορά και την Πλατεία Ελευθερίας, που είναι περιτριγυρισμένη από μοναδικά κτήρια (Δημοτική Αγορά, τζαμί Defterdar, Αρχαιολογικό Μουσείο κ.ά.), θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε μέσα σε ένα ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο όπου συνυπάρχουν αρμονικά αρχαιοελληνικά, ενετικά και οθωμανικά στοιχεία.

    travelgo.gr
    Η Λεωφόρος των Φοινίκων στην πόλη της Κω (πηγή: Shutterstock)

    Το Κάστρο της Νερατζιάς, που δεσπόζει στη νότια πλευρά του λιμανιού, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής των Ιπποτών στα Δωδεκάνησα. Χτισμένο σε ένα κομμάτι στεριάς που κάποτε αποτελούσε αυτόνομο νησάκι, προσφέρει καταπληκτική θέα. Απέναντι από το Κάστρο και δίπλα στην Αρχαία Αγορά, βρίσκεται ένα από τα γηραιότερα δέντρα στον κόσμο: ο Πλάτανος του Ιπποκράτη, που λέγεται ότι στη σκιά του δίδασκε ο πατέρας της ιατρικής.

    Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Κω είναι η αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana). Χρονολογείται στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους και ξεχωρίζει για το μεγάλο της μέγεθος (36 δωμάτια) και τον πολυτελή της διάκοσμο.

    Το κορυφαίο αξιοθέατο του νησιού είναι το Ασκληπιείο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από την πόλη, στις πλαγιές ενός λοφίσκου με πλούσια βλάστηση και θέα στις Μικρασιάτικες ακτές. Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα ασκληπιεία της Ελλάδας, το οποίο υπήρξε περίφημο νοσοκομείο αλλά και ιατρική σχολή της αρχαιότητας.

    travelgo.gr
    Το Ασκληπιείο της Κω (πηγή: Shutterstock)

    Εξίσου σημαντικό είναι το Κάστρο της Αντιμάχειας, στο κέντρο της Κω, που χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Ιωαννίτες Ιππότες με στόχο την καλύτερη άμυνα του νησιού. Περπατήστε ανάμεσα στα ερείπια και τους ναούς του κάποτε οχυρωμένου οικισμού και χαζέψτε από τις επάλξεις τη θέα.

    Τα πιο γραφικά χωριά

    Το Ασφενδιού είναι ένα μεγάλο παραδοσιακό χωριό, χτισμένο στις πλαγιές του όρους Δίκαιος, 14 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Κω, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Έχει πολλούς πύργους και εκκλησίες και χωρίζεται σε δύο γειτονιές, την Ευαγγελίστρια ή Πέρα Γειτονιά και τον Ασώματο. Η Ζια, στο ψηλότερο κατοικημένο σημείο του νησιού, είναι ίσως το πιο γραφικό ορεινό χωριό της Κω. Εδώ θα περπατήσετε σε γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια και θα δοκιμάσετε ντόπιες λιχουδιές στις παραδοσιακές ταβέρνες με πανοραμική θέα στη θάλασσα. Ατραξιόν για τους επισκέπτες είναι το φημισμένο ηλιοβασίλεμα.

    travelgo.gr
    Στο χωριό Ζια (πηγή: Shutterstock)

    Μυστικά από ντόπιους

    Μακριά από τις κοσμοπολίτικες ακτές του νησιού, στις πλαγιές του όρους Δίκαιος, υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο χωριό με το όνομα Χαϊχούτες, το οποίο έχει εν μέρει αναστηλωθεί και φιλοξενεί ένα μικρό λαογραφικό μουσείο και ένα παραδοσιακό καφενείο που σερβίρει ωραίους μεζέδες. Αν σας αρέσουν οι βόλτες στη φύση, βάλτε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη στο Δάσος της Πλάκας, όπου κυκλοφορούν ελεύθερα δεκάδες φιλικά παγώνια.

    Οι ωραιότερες παραλίες

    travelgo.gr
    Η παραλία Cavo Paradiso (πηγή: Shutterstock)

    Οι παραλίες της Κω είναι άπειρες και ικανοποιούν όλα τα γούστα. Το Ψαλίδι, ο Άγιος Φωκάς, το Τιγκάκι, το Μαρμάρι και το Μαστιχάρι είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Αν όμως θέλετε κάτι ιδιαίτερο, αξίζει να βουτήξετε στα Θερμά για να απολαύσετε ένα φυσικό σπα στα ζεστά ιαματικά νερά. Στα νότια υπάρχει η πολυσύχναστη αμμουδιά της Καρδάμαινας και η Κέφαλος με τις ομορφότερες - κατά πολλούς- παραλίες του νησιού. Επισκεφθείτε την παραλία του Αγίου Στεφάνου για μπάνιο με φόντο το νησάκι Καστρί, την παραλία Paradise αλλά το Cavo Paradiso με την τεράστια αμμουδιά στο νοτιότερο άκρο του νησιού.

    Νησί των ποδηλάτων

    Η Κως είναι ένα νησί που αγαπάει το ποδήλατο. Υπάρχουν συνολικά πάνω από 15 χλμ. ποδηλατοδρόμων και εξαιρετικές διαδρομές για όλα τα επίπεδα. Η ποδηλασία αποτελεί μια δημοφιλή δραστηριότητα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού. Στην Κω θα βρείτε αρκετά μαγαζιά για να νοικιάσετε ποδήλατο και να εξερευνήσετε όχι μόνο το κέντρο του νησιού αλλά και όμορφες ορεινές τοποθεσίες.

    travelgo.gr
    Η Κως είναι γνωστή και ως «νησί του ποδηλάτου» (πηγή: Shutterstock)

    Κοντινές εξορμήσεις

    Η Κως βρίσκεται πολύ κοντά σε αρκετά νησιά των Δωδεκανήσων προσφέροντας την ευκαιρία για σύντομες εκδρομές. Η Ψέριμος, ένα μικρό νησάκι μόλις 130 κατοίκων, αποτελεί ιδανική επιλογή για ημερήσια εκδρομή (τα πλοία αναχωρούν από το λιμάνι στο Μαστιχάρι). Από το Μαστιχάρι υπάρχει και καθημερινή συγκοινωνία με την Κάλυμνο, ενώ από την Καρδάμαινα μπορείτε να πάτε στη Νίσυρο.

    Πώς να πάτε

    Κλείστε το εισιτήριό σας με την AEGEAN και ετοιμαστείτε για αξέχαστες διακοπές στο νησί του Ιπποκράτη.

    Δείτε το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Το κτήριο του Επαρχείου και το κάστρο της Νερατζιάς (πηγή: Shutterstock)
    Το κτήριο του Επαρχείου και το κάστρο της Νερατζιάς (πηγή: Shutterstock)
    Η λεωφόρος των Φοινίκων (πηγή: Shutterstock)
    Η λεωφόρος των Φοινίκων (πηγή: Shutterstock)
    Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη (πηγή: Shutterstock)
    Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στη Ζια (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στη Ζια (πηγή: Shutterstock)
    Το Κάστρο της Αντιμάχειας (πηγή: Shutterstock)
    Το Κάστρο της Αντιμάχειας (πηγή: Shutterstock)
    Η νησίδα Καστρί στον κόλπο της Κεφάλου (πηγή: Shutterstock)
    Η νησίδα Καστρί στον κόλπο της Κεφάλου (πηγή: Shutterstock)
    Η παραλία Μαστιχάρι (πηγή: Shutterstock)
    Η παραλία Μαστιχάρι (πηγή: Shutterstock)
    Η παραλία Μάρκος (πηγή: Shutterstock)
    Η παραλία Μάρκος (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider