Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Μήλος
    Fri 16.5°C
    Clouds

    Μήλος: Ηφαιστειακή ομορφιά

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μήλος: Ηφαιστειακή ομορφιά

    Το Travel by Reader.gr σας ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2022 με την AEGEAN

    Νησί-γλυπτό, βγαλμένο από τα σπλάχνα ενός ηφαιστείου, με εντυπωσιακή μορφολογία, περισσότερες από 70 παραλίες, σημαντικά μνημεία και ψαροχώρια που εντυπωσιάζουν με τη γραφικότητα και τα χρώματά τους, η Μήλος κρύβει μικρούς θησαυρούς σε κάθε γωνιά της.

    Πετάξτε στη Μήλο με την AEGEAN για να ανακαλύψετε ένα νησί που έχει όλα όσα θέλετε για τις καλοκαιρινές διακοπές σας.

    Μήλος: Ηφαιστειακή ομορφιά
    Το «σεληνιακό» τοπίο του Σαρακήνικου (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πάτε

    Πολλοί λένε ότι η Μήλος είναι ένα νησί για ζευγάρια, εξαιτίας των εντυπωσιακών της τοπίων που είναι ιδανικά για ρομαντικές στιγμές. Ωστόσο, το νησί όπου ανακαλύφθηκε η Αφροδίτη της Μήλου έχει τον τρόπο να κάνει οποιονδήποτε να περνάει καλά. Βασικό πόλο έλξης αποτελούν οι πολλές και εκπληκτικές παραλίες με τα τιρκουάζ νερά, τα γλυπτά βράχια και τα εντυπωσιακά χρώματα. Όταν όμως γνωρίσετε τη Μήλο, οι λόγοι για τους οποίους θα τη λατρέψετε και θα θέλετε να επιστρέψετε είναι πολύ περισσότεροι.

    Τα top αξιοθέατα

    Οι Κατακόμβες της Μήλου κοντά στο χωριό Τρυπητή είναι από τις πιο αξιόλογες, μαζί με αυτές της Pώμης και των Aγίων Tόπων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για υπόγειο νεκροταφείο το οποίο χρονολογείται από τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους (1ος με 5ος αιώνας π.Χ.). Το δαιδαλώδες συγκρότημα συνολικού μήκους 185 μέτρων αποτελείται από τρεις μεγάλες υπόγειες στοές λαξευμένες στο πορώδες ηφαιστειογενές πέτρωμα.

    Μήλος: Ηφαιστειακή ομορφιά
    Οι κατακόμβες της Μήλου (πηγή: Shutterstock)

    Κοντά στις Κατακόμβες, στον μεγάλο αρχαιολογικό χώρο ανάμεσα στην Τρυπητή και το Κλήμα, θα δείτε το Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο, χτισμένο σε μια πλαγιά με θέα στον κόλπο της Μήλου. Αρχικά κατασκευάστηκε από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης του Κλήματος, πιθανότατα κατά την Ελληνιστική περίοδο. Εκεί κοντά βρέθηκε το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης το 1820 από έναν αγρότη που έσκαβε το χωράφι του.

    Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του Τσίλερ στην Πλάκα, για να δείτε ένα πιστό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου που προέρχεται από τα εργαστήρια του Μουσείου του Λούβρου. Αν σας ενδιαφέρει η πλούσια γεωλογική και μεταλλευτική ιστορία του νησιού, κάντε μια στάση στο αξιόλογο Μεταλλευτικό Μουσείο στο λιμάνι του Αδάμαντα.

    Ένα ενδιαφέρον και διαφορετικό αξιοθέατο είναι τα Θειωρυχεία. Στην ανατολική πλευρά του νησιού, στον όρμο Παλιόρεμα, μπορείτε να δείτε τα παλιά λατομεία εξαγωγής θείου και τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, που λειτουργούσε μέχρι το 1956. Μη χάσετε την ευκαιρία να βουτήξετε στην υπέροχη παραλία που απλώνεται μπροστά τους.

    Τα πιο γραφικά χωριά

    Αφού κάνετε τη βόλτα σας στον Αδάμαντα, το κεντρικό λιμάνι της Μήλου, ανεβείτε στη γραφική Πλάκα, την πρωτεύουσα του νησιού, για να περπατήσετε στα ασπρισμένα σοκάκια της. Το απόγευμα, αν ανηφορίσετε μέχρι το ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα, θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου. Ωραίο χωριό για βόλτα, θέα και φαγητό είναι και η Τρυπητή. Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού θα συναντήσετε τα Πολλώνια, το δεύτερο λιμάνι της Μήλου (από εδώ μπορείτε να κάνετε και μια ημερήσια εκδρομή στην Κίμωλο). Πρόκειται για ένα γραφικό ψαροχώρι με αμμουδιά και ψαροταβέρνες εκεί που σκάει το κύμα.

    Τα «σύρματα» της Μήλου

    Μήλος: Ηφαιστειακή ομορφιά
    Το ψαροχώρι Κλήμα με τα πολύχρωμα «σύρματα» (πηγή: Shutterstock)

    Τα σύρματα αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Μήλου και ένα εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για υπόσκαφα, συνήθως, καταλύματα όπου οι ψαράδες έσερναν τις βάρκες τους για να τις προφυλάξουν από την κακοκαιρία. Κάντε έναν περίπατο στο Κλήμα, έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς του Αιγαίου και φωτογραφηθείτε μπροστά από τα πολύχρωμα σπιτάκια που χαρίζουν μια ιδιαίτερη όψη στο παραδοσιακό τοπίο. Σύρματα θα συναντήσετε και στα Μανδράκια, τον Φυροπόταμο, τον Άγιο Κωνσταντίνο και τον Εμπουριό.

    Οι ωραιότερες παραλίες

    Η Μήλος έχει συνολικά πάνω από 70 παραλίες - ανάμεσά τους και μερικές από τις ωραιότερες του Αιγαίου. Δεν γίνεται να επισκεφθείτε τη Μήλο και να μην δείτε από κοντά τη «σεληνιακή» (και αγαπημένη των φωτογράφων) παραλία του Σαρακήνικου, όπου τα ολόλευκα βράχια που έχουν σμιλευτεί από την αλμύρα και τους ανέμους συνδυάζονται με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας. Η Φυριπλάκα με τα επιβλητικά χρωματιστά βράχια, το μαγευτικό Τσιγκράδο (με δύσκολη κατάβαση από μονοπάτι), ο Παπάφραγκας (με τις μικρές αμμουδιές και τις σπηλιές), τα Θειωρυχεία, ο Προβατάς, η Πλάθιενα, το Παλιοχώρι και η Αγία Κυριακή είναι μερικές ακόμη παραλίες που αξίζουν την προσοχή σας. Καθεμία έχει τη δική της ιδιαίτερη ομορφιά.

    Μήλος: Ηφαιστειακή ομορφιά
    H παραλία Φυριπλάκα (πηγή: Shutterstock)

    Ο γύρος του νησιού με καραβάκι

    Αξίζει να κάνετε τον γύρο του νησιού με τα καραβάκια που αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι του Αδάμαντα για να δείτε πολλές παραλίες που δεν έχουν πρόσβαση οδικώς, μαγευτικά τοπία και σπηλιές. Θαυμάστε το περίφημο Κλέφτικο (παλιό ορμητήριο πειρατών), ένα σύμπλεγμα από εντυπωσιακούς ηφαιστειογενείς άσπρους βράχους μέσα στα τιρκουάζ νερά, που προσεγγίζεται μόνο μέσω θαλάσσης και προσφέρεται για κολύμπι και εξερεύνηση. Το καραβάκι θα σας ξεναγήσει και στη μαγευτική σπηλιά της Συκιάς.

    Μήλος: Ηφαιστειακή ομορφιά
    Μαγευτικό τοπίο στο Κλέφτικο (πηγή: Shutterstock)

    Μυστικά από ντόπιους

    Οι δυτικές παραλίες της Μήλου είναι οι πιο δύσβατες, χωρίς ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο. Το άγριο τοπίο και η ησυχία που θα βρείτε εκεί θα σας ανταμείψουν για την ταλαιπωρία. Αν ψάχνετε για την απόλυτη χαλάρωση, αναζητήστε τον Αϊ Γιάννη κάτω από το ομώνυμο μοναστήρι, τις Τριάδες με τις τρεις συνεχόμενες αμμώδεις ακτές και το Αμμουδαράκι.

    Πώς να πάτε

    Κλείστε εισιτήριο εδώ για να πετάξετε στη Μήλο με την AEGEAN!

    Δείτε το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Το Σαρακήνικο από ψηλά (πηγή: Shutterstock)
    Το Σαρακήνικο από ψηλά (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στο ψαροχώρι Κλήμα (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στο ψαροχώρι Κλήμα (πηγή: Shutterstock)
    Σπηλιά του Παπάφραγκα (πηγή: Shutterstock)
    Σπηλιά του Παπάφραγκα (πηγή: Shutterstock)
    Το Κλέφτικο (πηγή: Shutterstock)
    Το Κλέφτικο (πηγή: Shutterstock)
    Τα Μανδράκια (πηγή: Shutterstock)
    Τα Μανδράκια (πηγή: Shutterstock)
    Ο Φυροπόταμος (πηγή: Shutterstock)
    Ο Φυροπόταμος (πηγή: Shutterstock)
    Η Πλάκα (πηγή: Shutterstock)
    Η Πλάκα (πηγή: Shutterstock)
    Το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της Μήλου (πηγή: Shutterstock)
    Το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της Μήλου (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider