Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 11.6°C
    Clouds

    Ελαφόνησος: Οι τιρκουάζ παραλίες που θέλεις να επιστρέφεις κάθε καλοκαίρι

    ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ελαφόνησος: Οι τιρκουάζ παραλίες που θέλεις να επιστρέφεις κάθε καλοκαίρι

    Απέραντες χρυσαφένιες αμμουδιές και τιρκουάζ νερά προσφέρουν το απόλυτο σκηνικό καλοκαιρινής χαλάρωσης σε ένα νησί μόλις 19 τ. χλμ. στο νοτιανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Η Ελαφόνησος είναι τόσο όμορφη όσο και στις φωτογραφίες.

    Η εξωτική Ελαφόνησος, το νησί της Λακωνίας που δεν ξεπερνά τα 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταφέρνει να χωράει μέσα της μαγευτικές παραλίες (που δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν), πολλές ώρες χαλάρωσης (μακριά από την πόλη και τη φασαρία της πολυκοσμίας) και όμορφα πρωινά δίπλα στο κύμα (που δεν θέλεις να τελειώσουν).

    Το μικρό αυτό νησί βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου και είναι προσβάσιμο με το αυτοκίνητο. Μόλις φτάσετε στην Πούντα Λακωνίας, θα επιβιβαστείτε στο φέρι και θα βρεθείτε στον παράδεισο μέσα σε λίγα λεπτά! Οι λόγοι για να αγαπήσετε την Ελαφόνησο και να επιστρέφετε στα τιρκουάζ νερά της κάθε καλοκαίρι είναι πολλοί.

    Ο (δικαίως) διάσημος Σίμος

    Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου και αποτελεί μία από τις πιο εξωτικές γωνιές που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Ελλάδα. Ο Σίμος, η διάσημη παραλία της Ελαφονήσου, στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, αποτελείται από δύο αμμουδιές: τον μικρό και τον μεγάλο Σίμο (τον Φράγκο και το Σαρακίνικο ή Τσερατσίνικο για τους ντόπιους).

    travelgo.gr
    Ο Σίμος από ψηλά (πηγή: Shutterstock)

    Όλα φαντάζουν ιδανικά στην παραλία του Σίμου, από τα νερά και το αδιανόητο τιρκουάζ χρώμα τους, την απαλή σαν πούδρα άμμο και τους λευκούς αμμόλοφους, μέχρι τα κεφάτα παιδιά που θα σε υποδεχτούν στο οργανωμένο κάμπινγκ, αν έχεις αποφασίσει να κατασκηνώσεις εκεί. Ο Σίμος απέχει περίπου 4,5 χιλιόμετρα από τη χώρα της Ελαφονήσου και η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

    travelgo.gr
    Χρυσή άμμος και τιρκουάζ νερά προσφέρουν το απόλυτο σκηνικό χαλάρωσης (πηγή: Shutterstock)

    Αν δεν είστε από εκείνους που θέλουν να χαλαρώνουν όλη την ημέρα στην αμμουδιά, μπορείτε να περπατήσετε μέχρι την σπηλιά του Σίμου. Πρόκειται για μια κοπιαστική ανάβαση (περίπου 20 λεπτά), αλλά η θέα θα σας ανταμείψει. Από αυτή την σπηλιά που έχει σχήμα σχισμής, οι ντόπιοι λένε πως γεννήθηκε το νησί. Είναι σαν ένα μπαλκόνι με εκπληκτική θέα προς τον όρμο του Σαρακίνικου, ένα μπαλκόνι προς το απέραντο γαλάζιο.

    Κι άλλες τιρκουάζ παραλίες

    Στη «σκιά» του διάσημου Σίμου, βρίσκονται κι άλλες παραλίες, ισάξιες σε ομορφιά με την παραλία - σταρ του νησιού. Σχεδόν δίπλα στην παραλία του Σίμου, βρίσκεται η παραλία Λεύκη που έχει τα ίδια, πανέμορφα, εξωτικά νερά και είναι ιδανική για όσους δεν συμπαθούν τις οργανωμένες παραλίες και θέλουν λίγη απομόνωση από το πλήθος. Αυτή είναι η βασική της διαφορά και από τον Σίμο άλλωστε. Η Λεύκη εκπροσωπεί πιστά το όνομά της, αφού όλη της η αμμουδιά είναι λευκή και σε καλεί να απολαύσεις λίγο πιο «πριβέ» τα νερά της Ελαφονήσου.

    travelgo.gr
    Παραλία Λεύκη (πηγή: Shutterstock)

    Αν βαρεθείτε την απαλή και ξεκούραστη άμμο και προτιμάτε λίγο βότσαλο, επισκεφθείτε την παραλία του Αγλύφτη, στο δυτικότερο σημείο του νησιού. Μπορεί η πρόσβαση να είναι δύσκολη, αφού για να φτάσετε απαιτείται πεζοπορία, αλλά αν τα καταφέρετε, πιθανώς να βρεθείτε μόνοι σας σε ένα ακόμη παράδεισο της Ελαφονήσου.

    travelgo.gr
    Παραλία Παναγία (πηγή: Shutterstock)

    Επίσης, στα δυτικά βρίσκεται η Παναγία, μια υπέροχη παραλία με νερά πισίνας που θυμίζει εξωτικό προορισμό. Στην αγκάλη της Παναγίας συναντάμε τα τέσσερα νησάκια της: τις Ξεροπούλες, το Λεπτό Νησί, το Πρασονήσι και την Κασσέλα, το μεγαλύτερο νησάκι της Ελαφονήσου. Στην παραλία της Παναγίας μπορεί κανείς να απολαύσει ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος δύει ανάμεσα στα νησάκια.

    Βόλτα στο λιμανάκι

    Η πρωτεύουσα - και λιμάνι - του νησιού είναι ιδανικό σημείο για απογευματινή και βραδινή βόλτα. Παραδοσιακά σπιτάκια με λευκές αυλές και κόκκινα κεραμίδια, από τη μία, καΐκια και ψαροταβέρνες, από την άλλη, συνθέτουν το σκηνικό. Ο κύριος οικισμός του νησιού, ένα κλασικό δείγμα νησιωτικής Ελλάδας, θα σας προσφέρει όμορφες βόλτες στα σοκάκια του και ουζάκια με θέα τις βαρκούλες.

    travelgo.gr
    Η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού (πηγή: Shutterstock)

    Η εκκλησία πάνω στο νησάκι

    Δίπλα στην πρωτεύουσα της Ελαφονήσου, πάνω σε ένα νησάκι, είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην οποία θα φτάσετε διασχίζοντας ένα γραφικό γεφύρι. Το εκκλησάκι στέκει μόνο του πάνω σε μια βραχονησίδα που έχει αναδυθεί από το νερό, ενώ δίπλα του βρίσκεται ένας ερειπωμένος ανεμόμυλος. Το γεφυράκι χτίστηκε περίπου το 1954-1955 για να διευκολύνει τους χωριανούς, οι οποίοι μέχρι τότε πατούσαν πάνω στα βράχια για να φτάσουν.

    travelgo.gr
    Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (πηγή: Shutterstock)

    Μια βυθισμένη πολιτεία στο Παυλοπέτρι

    To 2800 π.Χ στο Παυλοπέτρι υπήρχε μια πολιτεία με δρόμους και διώροφα κτήρια. Σήμερα, αποτελεί την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία που έχει βρεθεί και που ανακατασκευάστηκε σε μορφή 3D (ντοκιμαντέρ του BBC το αποτυπώνει). Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ελαφόνησο (στον δήμο της οποίας ανήκει), λίγα λεπτά μακριά από το σημείο που σε αφήνει το καράβι στην Πούντα. Αν κάνετε μια βουτιά στα νερά της και κολυμπήσετε για δύο-τρία μέτρα, κάτω από τα πόδια σας θα απλώνεται μια αρχαία πόλη, ένα κομμάτι ιστορίας. Η μικρή «χαμένη Ατλαντίδα» του Παυλοπετρίου.

    travelgo.gr
    Η μικρή «χαμένη Ατλαντίδα» του Παυλοπετρίου (πηγή: Shutterstock)

    Διαμονή

    • Χτισμένο σε μια προνομιακή τοποθεσία (Καπάρι), στο πιο πράσινο κομμάτι του νησιού, το Capari Suites αποτελεί την ιδανική επιλογή για διακοπές απόλυτης χαλάρωσης. Το συγκρότημα είναι μια όαση 10.000 τετραγωνικών μέτρων με κήπο, πισίνα και απεριόριστη θέα στη θάλασσα και τον Λακωνικό κόλπο.
    • Το Ξενοδοχείο 9 Μούσες βρίσκεται στον οικισμό της Ελαφονήσου, κοντά στις παραλίες Σίμος και Νησιά Παναγιάς. Διαθέτει 8 διαμερίσματα (studios) με όλες τις ανέσεις, καθώς και πισίνα.
    • Το Double Bay Beach Hotel είναι ένα boutique ξενοδοχείο 4 * λίγα βήματα από την εξωτική παραλία του Σίμου.
    • Το Coralli είναι ένα mini συγκρότημα ενοικιαζομένων δωματίων σε απόσταση μόλις 500 μ. από το λιμάνι των φέρι που συνδέουν το νησί με τη χερσόνησο της Πελοποννήσου.

    Φαγητό

    • Στον Αντώνη θα γευτείτε φρέσκα ψάρια και γευστικές παραλλαγές κλασικών ελληνικών πιάτων.
    • Στην ταβέρνα των αδερφών Μέντη, με θέα στο λιμανάκι της Ελαφονήσου, θα βρείτε φρέσκο ψάρι, μαγειρευτά και πιάτα της ώρας.
    • Στην Τράκαινα θα απολαύσετε νοστιμότατα κρεατικά και σουβλάκια.
    • Για γνήσια ιταλική πίτσα σε ξυλόφουρνο θα πάτε στο Quarter.
    • Δίπλα στην παραλία της Παναγιάς, στην ταβέρνα Νησιά της Παναγιάς θα απολαύσετε - εκτός από το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα - κάθε είδους έδεσμα από την φιλόξενη κυρία Αλεξάνδρα.

    Πώς να πάτε στην Ελαφόνησο

    Τα πλοία για Ελαφόνησο αναχωρούν από την Πούντα Λακωνίας, στην οποία μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητο ή με λεωφορείο ΚΤΕΛ. Το ταξίδι από Αθήνα για Πούντα διαρκεί γύρω στις 4,5 ώρες. Το λεωφορείο ΚΤΕΛ έχει προορισμό τη Νεάπολη Λακωνίας και από εκεί υπάρχει δρομολόγιο για την Πούντα. Από την Πούντα θα πάρετε το φέρυ που φτάνει στην Ελαφόνησο μέσα σε 10 περίπου λεπτά.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider