Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Καλαμπάκα
    Fri 8.9°C
    Clouds

    Μετέωρα: 5+1 λόγοι για ένα ταξίδι στην πολιτεία των βράχων

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Μετέωρα: 5+1 λόγοι για ένα ταξίδι στην πολιτεία των βράχων

    Τα Μετέωρα, πέρα από το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος, αποτελούν ένα σημείο απαράμιλλης ομορφιάς και ένα παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο. Οι γιγάντιοι βράχοι και τα ιστορικά μοναστήρια στις κορυφές τους είναι ένα εντυπωσιακό σκηνικό που αξίζει να δει κανείς από κοντά έστω και μία φορά στη ζωή του

    Άγριοι, μυστήριοι, απότομοι, πελώριοι βράχοι και επάνω τους σκαρφαλωμένα μοναστήρια παγκοσμίως γνωστά. Το τοπίο των Μετεώρων καθηλώνει. Το «πέτρινο δάσος» που υψώνεται πάνω από την Καλαμπάκα αποτελεί ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα, ένα θαύμα της φύσης και της ανθρώπινης θέλησης.

    Τα περίφημα μοναστήρια που είναι χτισμένα στις κορυφές των πελώριων βράχων, αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος και ένα από τα βασικότερα τουριστικά αξιοθέατα, όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Πλήθη τουριστών καταφθάνουν όλο το χρόνο για να θαυμάσουν τα μοναστήρια και τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, να προσευχηθούν, να αναρριχηθούν στους βράχους και να εξερευνήσουν το τοπίο μέσω υπέροχων μονοπατιών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τα μοναστήρια που αγγίζουν τον ουρανό

    travelgo.gr
    Μονή Ρουσάνου (Πηγή: Shutterstock)

    Από τα τριάντα μοναστήρια που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, η Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη, η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του ψηλότερου βράχου, η μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος και η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου υποδέχονται τους προσκυνητές. Όλα προσφέρουν καταπληκτική θέα και το καθένα έχει τη δική του, μοναδική ατμόσφαιρα.

    travelgo.gr
    Μονή Αγίου Στεφάνου (Πηγή: Shutterstock)

    Σύμφωνα με διάφορες γνώμες βυζαντινολόγων, οι πρώτοι ασκητές έφθασαν στους βράχους των Μετεώρων τον 11ο αιώνα. Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344. Από τα τέλη του 15ου αιώνα και κυρίως τον 16ο αιώνα, τα Μετέωρα γνωρίζουν τη μεγαλύτερή τους ακμή, καθώς ιδρύονται νέες μονές, καθολικά και μοναστηριακά κτίσματα, τα οποία κοσμούνται με απαράμιλλης τέχνης αγιογραφίες. Οι μοναχοί και ασκητές σκαρφάλωναν στις μονές και στις σκήτες τους με σχοινιά, με δίχτυα ή με γυμνά χέρια. Η αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων συνεχίζεται και σήμερα, αποτελώντας όνειρο ζωής για πολλούς λάτρεις του σπορ που έρχονται από κάθε γωνιά της γης.

    Καστράκι: Στη σκιά των Μετεώρων

    travelgo.gr
    Καστράκι (Πηγή: Shutterstock)

    Στους δυτικούς πρόποδες των Μετεώρων, φωλιασμένος στην αγκαλιά των βράχων, βρίσκεται ένας γραφικός οικισμός που αξίζει να επισκεφθείτε. Το Καστράκι, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, μόλις 2 χλμ. από το κέντρο της Καλαμπάκας, είναι από τα πιο ιδιαίτερα χωριά της Ελλάδας και ορμητήριο των αναρριχητών που επισκέπτονται την περιοχή. Σφηνωμένο στα ριζά των πελώριων βράχων από ψαμμίτη, προσφέρει μοναδική θέα του απόκοσμου τοπίου σε όσους το επιλέξουν ως βάση τους.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το χωριό διαθέτει κάμπινγκ, ξενοδοχεία, ξενώνες, ταβέρνες, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και εργαστήρια αγιογραφίας. Αξίζει να περπατήσετε στον παλιό οικισμό, στις γειτονιές με τα αρχοντικά με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, να δείτε το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων, να διαβείτε τα μονοπάτια ανάμεσα στους πανύψηλους βράχους, να επισκεφτείτε τα μικρά ξωκλήσια και να γευτείτε τις παραδοσιακές συνταγές μαζί με ντόπιο τσίπουρο και κρασί στις ταβέρνες της περιοχής.

    Πεζοπορία και αναρρίχηση στο «πέτρινο δάσος»

    travelgo.gr
    Αναρρίχηση στα Μετέωρα (Πηγή: Shutterstock)

    Η αναρρίχηση έχει τη δική της ιστορία στα Μετέωρα, τα οποία σήμερα αποτελούν έναν παγκοσμίου φήμης προορισμό για τους λάτρεις των σπορ. Ακόμα και αν είστε αρχάριοι, οι έμπειροι εκπαιδευτές θα σας ξεναγήσουν στις τοπικές ορειβατικές πίστες για να γνωρίσετε ένα από τα πιο εντυπωσιακά πεδία αναρρίχησης που έχετε δει ποτέ.

    travelgo.gr
    (Πηγή: Shutterstock)

    Εάν πάλι είστε λάτρεις της πεζοπορίας, τότε δεν πρέπει να παραλέιψετε ένα hiking tour στους βράχους. Η πεζοπορία στα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι μοναχοί και προσκυνητές πριν από αιώνες είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθείτε με αυτόν τον τόπο. Οι πιο εύκολες και σύντομες διαδρομές είναι εκείνες που κινούνται στα βράχια γύρω από το Καστράκι, όπως το μονοπάτι που οδηγεί στο βράχο του Αγίου Πνεύματος και τις περίφημες «σπηλιές των ερημιτών». Για περισσότερες πληροφορίες για αναρρίχηση, πεζοπορία και άλλου τύπου φυσιολατρικές δραστηριότητες στα Μετέωρα επισκεφθείτε το visitmeteora.travel

    Ηλιοβασίλεμα στα Μετέωρα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Εκτός από το μοναδικής ομορφιάς γεωλογικό φαινόμενο, τα «αιωρούμενα» μοναστήρια και τις δραστηριότητες στη φύση, στα Μετέωρα θα θαυμάσετε και ακόμα κάτι μοναδικό: το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Όσες φωτογραφίες των Μετεώρων κι αν έχετε δει, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που θα απολαύσετε από κοντά την ώρα που δύει ο ήλιος και ζωγραφίζει τους βράχους με κόκκινο χρώμα.

    Καλαμπάκα: Η πύλη προς τα Μετέωρα

    travelgo.gr
    Καλαμπάκα (Πηγή: Shutterstock)

    Άμεσα συνδεδεμένη με τα Μετέωρα, η Καλαμπάκα, η ιστορική κωμόπολη του Νομού Τρικάλων, υποδέχεται πλήθη τουριστών κάθε χρόνο που καταφθάνουν για να θαυμάσουν το πανέμορφο και ιδιαίτερο τοπίο. Έχοντας χαρακτηριστεί ως «η πύλη προς τα Μετέωρα», έχει μετατραπεί σε εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής, με πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Μια βόλτα στην παλιά πόλη, μια επίσκεψη στη μοναδική στην Ελλάδα σχολή ξυλογλυπτικής και στα παραδοσιακά χαλκουργεία, όπου θα βρείτε σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη, αλλά και το προσκύνημα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι μερικά μόνο από τα όσα πρέπει να κάνετε στην Καλαμπάκα. Επίσης, στην πόλη λειτουργούν το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών.

    Κοντινές αποδράσεις

    travelgo.gr
    Γεφύρι Παλαιοκαρυάς (Πηγή: Shutterstock)

    Μόλις 4 χλμ. έξω από την Καλαμπάκα, το Σπήλαιο της Θεόπετρας αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά αξιοθέατα, όχι μόνο των Μετεώρων αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας κατοικήθηκε από ανθρώπους πριν από σχεδόν 130.000 χρόνια στην παλαιολιθική εποχή. Το σπήλαιο αυτή τη στιγμή είναι κλειστό για το κοινό και αναμένεται να γίνει ξανά επισκέψιμο το 2023.

    Με ορμητήριο τα Μετέωρα μπορείτε να επισκεφθείτε τα Τρίκαλα για βόλτες στα διάσημα στενά του Σακαφλιά και ποδηλατάδες δίπλα στον Ληθαίο ποταμό, τα χωριά του Κόζιακα, την Ελάτη και το Περτούλι, αλλά και τα χωριά του Ασπροποτάμου.

    Σε απόσταση 45 λεπτών από τα Μετέωρα θα βρείτε το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς, το οποίο πλαισιώνεται από δύο τεχνητούς καταρράκτες. Το επιβλητικό μονότοξο γεφύρι που δεσπόζει σε ένα στένωμα, έχει μήκος 26 μέτρα και στέκεται εκεί από τον 16ο αιώνα. Πρόκειται για ένα μνημείο άψογα εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο γύρω του.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider