Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Ζάκυνθος
    Thu 11.6°C
    Clouds

    Ζάκυνθος: Το πληθωρικό νησί του Ιονίου

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ζάκυνθος: Το πληθωρικό νησί του Ιονίου

    Το Travel by Reader.gr σε ταξιδεύει στους κορυφαίους προορισμούς για το 2021 με την AEGEAN

    Το νοτιότερο και τρίτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου είναι ένα κράμα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, αρχοντιάς και κουλτούρας. Το «Φιόρο του Λεβάντε» («Το Άνθος της Ανατολής»), το νησί του Σολωμού και του Κάλβου, είναι πραγματικά εντυπωσιακό και τα τοπία του θα σε γοητεύσουν από την πρώτη στιγμή.

    Κλείσε θέση για τη Ζάκυνθο με την AEGEAN και ετοιμάσου να γνωρίσεις ένα νησί γεμάτο συναρπαστικές αντιθέσεις.

    travelgo.gr
    Ο ναός του Αγίου Διονυσίου στο λιμάνι της Ζακύνθου (πηγή: Shutterstock)

    Γιατί να πας

    Με την καταπράσινη φύση της, τις φημισμένες παραλίες της, τα καταφύγια της Caretta-Caretta, τα γραφικά ορεινά χωριά της, τη μακραίωνη μουσική και πολιτιστική κληρονομιά και τους κατοίκους έξω καρδιά, που μιλούν σχεδόν τραγουδιστά, η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με πολλές πτυχές που ξέρει πώς να προσφέρει τις καλύτερες διακοπές σε κάθε ταξιδιώτη.

    Τα top αξιοθέατα

    Αν και ξαναχτισμένη μετά τον μεγάλο σεισμό του '53, η πόλη της Ζακύνθου διατηρεί αναλλοίωτα σημάδια του βενετσιάνικου παρελθόντος. Ο ναός του πολιούχου Αγίου Διονυσίου με το τεράστιο καμπαναριό, η κεντρική Πλατεία Σολωμού και η πλακόστρωτη Πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι αξιοθέατα που επιβάλλεται να δεις. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς και το Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Διονύσιου Σολωμού και του Αντρέα Κάλβου.

    Αργά το απόγευμα ανέβα στον πευκόφυτο λόφο του Στράνη, εκεί όπου ο Διονύσιος Σολωμός, στη σκιά ενός δέντρου, εμπνεύστηκε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν». Το σούρουπο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Μπόχαλη, στο λόφο πάνω από την πόλη, για ρομαντική βόλτα στα στενά σοκάκια με πανοραμική θέα. Πάνω από την Μπόχαλη δεσπόζει το ερειπωμένο βενετσιάνικο κάστρο και από εκεί θα δεις ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

    travelgo.gr
    Το Ναυάγιο (πηγή: Shutterstock)

    Γίνεται να πας στη Ζάκυνθο και να μην επισκεφτείς το Ναυάγιο; Δεν γίνεται. Οι εντυπωσιακοί βράχοι, η λευκή άμμος, τα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και το μισοβυθισμένο στην άμμο κουφάρι του πλοίου στη μέση της παραλίας, δημιουργούν ένα σκηνικό που όμοιό του δεν βρίσκεις στον κόσμο. Σου προτείνουμε να επιλέξεις κάποια από τις mini κρουαζιέρες που κάνουν στάση στο Ναυάγιο και επισκέπτονται και τις διάσημες Γαλάζιες Σπηλιές όπου οι αντανακλάσεις του φωτός δίνουν στο νερό ένα εντυπωσιακό χρώμα!

    travelgo.gr
    Οι Γαλάζιες Σπηλιές (πηγή: Shutterstock)

    Ακόμα κι αν τα πολύβουα μέρη δεν είναι του γούστου σου, αξίζει η βόλτα μέχρι το Λαγανά. Δεν είναι μόνο το meeting point των ξένων, κυρίως, επισκεπτών, χάρη στην έντονη νυχτερινή ζωή του, αλλά και το «σπίτι» της χελώνας Caretta-Caretta. Εδώ μπορείς να επισκεφτείς το πευκόφυτο νησάκι του Αγίου Σώστη, που ενώνεται με ξύλινη γέφυρα με την ομώνυμη παραλία.

    Εξαιρετική εμπειρία είναι και η εκδρομή με σκάφος στις σπηλιές του Κεριού και το Μαραθονήσι (ή αλλιώς το «νησί της χελώνας») όπου μπορείς να κολυμπήσεις σε δύο παραλίες εξωτικής ομορφιάς.

    Οι ωραιότερες παραλίες

    Ζάκυνθος δεν είναι μόνο το διάσημο Ναυάγιο. Δέκα λεπτά από την πόλη, το Τσιλιβί ξεχωρίζει για καθαρά νερά και τις ανέσεις που προσφέρει. Η χερσόνησος του Βασιλικού είναι γνωστή για το πολύ πράσινο και τις υπέροχες παραλίες της (σημείωσε τις Πόρτο Ρώμα, Πόρτο Ζόρο, Μπανάνα, Καμίνια, ΔάφνηΆγιο Νικόλαο και Γέρακα). Πολύ γραφικός είναι ο απάνεμος Μαραθιάς με το λευκό βότσαλο. Στη δυτική ακτή, το Κορακονήσι και ο βραχώδης Λιμνιώνας αξίζουν να είναι στις επιλογές σου, ενώ στα βόρεια του νησιού μη χάσεις την παραλία Πόρτο Βρώμη και τα Ξίγκια με τα ζεστά θειούχα νερά.

    travelgo.gr
    Ο Λιμνιώνας (πηγή: Shutterstock)

    Τα πιο γραφικά χωριά

    Αν θέλεις πάντως να γνωρίσεις την αυθεντική ψυχή του νησιού, μπες στο αμάξι για ένα οδοιπορικό στα ημιορεινά και ορεινά χωριά της Ζακύνθου: Λιθακιά, Καταστάρι, Μαριές, Καμπί, Βολίμες, τα τρία Γερακαρία, Μαχαιράδο, αλλά και τα χωριά Λούχα, Γύρι και Εξωχώρα, που έμειναν σχεδόν ανέπαφα από τον σεισμό του 1953 που ισοπέδωσε το νησί, αξίζουν την επίσκεψη σου.

    Μυστικά από ντόπιους

    Το Κερί είναι ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό με στενά δρομάκια και παλιά σπίτια που στριμώχνονται γύρω από το καφενείο της πλατείας. Αν πας εκεί οδήγησε μέχρι τον Φάρο του Κεριού, στο νοτιότερο άκρο της Ζακύνθου, για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα. Η θέα από την αμφιθεατρική πλαγιά στο Ιόνιο είναι από εκείνες τις εικόνες που θα σκέφτεσαι όλο το χειμώνα.

    Οι γεύσεις

    Η παραδοσιακή κουζίνα του νησιού θα ικανοποιήσει όσους λατρεύουν τις gourmet αποδράσεις. Μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις πικάντικο λαδοτύρι (ωριμάζει για μήνες μέσα σε ελαιόλαδο), ζακυνθινό γεμιστό κουνέλι, μάντολες και παστέλια. Βάλε στο πρόγραμμα και μια επίσκεψη στα οινοποιεία του νησιού για να απολαύσεις τα εξαιρετικά ντόπια κρασιά, όπως το λευκό πολυποικιλιακό Βερντέα.

    Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο

    Στη Ζάκυνθο βρίσκεται το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Οι παραλίες Γέρακας, Δάφνη, Καλαμάκι και το Μαραθονήσι αποτελούν τους τόπους της ωοτοκίας τους, γι' αυτό να είσαι προσεκτικός όταν τις επισκεφτείς. Η πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας είναι αυτή των Σεκανιών (απαγορεύονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες), όπου κάθε καλοκαίρι φτάνουν εκατοντάδες χελώνες.

    Πώς να πας

    Κλείσε εισιτήριο εδώ για πετάξεις στη Ζάκυνθο με πτήσεις της AEGEAN!

    Δες το αφιέρωμα με τους κορυφαίους προορισμούς του μήνα

    Το Ναυάγιο (πηγή: Shutterstock)
    Το Ναυάγιο (πηγή: Shutterstock)
    Το Ναυάγιο από ψηλά (πηγή: Shutterstock)
    Το Ναυάγιο από ψηλά (πηγή: Shutterstock)
    Οι Γαλάζιες Σπηλιές (πηγή: Shutterstock)
    Οι Γαλάζιες Σπηλιές (πηγή: Shutterstock)
    Το Μαραθονήσι (πηγή: Shutterstock)
    Το Μαραθονήσι (πηγή: Shutterstock)
    Το νησάκι του Αγίου Σώστη (πηγή: Shutterstock)
    Το νησάκι του Αγίου Σώστη (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στο Κερί (πηγή: Shutterstock)
    Ηλιοβασίλεμα στο Κερί (πηγή: Shutterstock)
    Η πόλη της Ζακύνθου (πηγή: Shutterstock)
    Η πόλη της Ζακύνθου (πηγή: Shutterstock)
    Πανοραμική άποψη της πόλης της Ζακύνθου (πηγή: Shutterstock)
    Πανοραμική άποψη της πόλης της Ζακύνθου (πηγή: Shutterstock)

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider