Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 18°C
    Clouds

    Πάσχα: 5 ιδέες για μονοήμερη στη φύση της Αττικής

    BEST OF
    Πάσχα: 5 ιδέες για μονοήμερη στη φύση της Αττικής

    Πέντε προτάσεις για πασχαλινή μονοήμερη εκδρομή εντός Αττικής για να χορτάσετε φύση και να δείτε τοπία που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ ότι θα βρίσκατε σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα

    Το δεύτερο κατά σειρά Πάσχα εν μέσω της πανδημίας μάς βρίσκει στην πόλη, μακριά από τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια και τα παραδοσιακά γλέντια, αλλά με διάθεση για μια γρήγορη και εύκολη μονοήμερη εκδρομή λόγω του καλού καιρού. Και επειδή ακόμα δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε και πολύ από την Αθήνα, τα πέντε μέρη-θησαυροί της Αττικής που σας προτείνουμε για μια πασχαλινή μονοήμερη είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσουν και θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε μιαν ανάσα από την πόλη.

    Μαραθώνας

    travelgo.gr

    Σε απόσταση περίπου 35 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα αποτελεί ιδανική επιλογή για μίνι αποδράσεις μακριά από τη ρουτίνα της πόλης. Όλες τις εποχές αξίζει, αλλά την άνοιξη είναι το κάτι άλλο. Απλώνεται σε μια έκταση 2.450 στρεμμάτων και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής. Για την ιστορία, η λίμνη σχηματίστηκε από την ανέγερση του φράγματος του Μαραθώνα στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα και ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931 μέχρι το 1959. Το εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών και χωματόδρομων γύρω από τη λίμνη προσφέρεται για ποδηλατάδες και περιπάτους που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε πολύ μακριά από την Αθήνα.

    Πεντέλη – Καταρράκτης Ντράφι

    travelgo.gr

    Κι όμως, σε απόσταση 40 λεπτών από το κέντρο της Αθήνας υπάρχει ένας καταρράκτης! Βάλτε στο πρόγραμμα μια βόλτα έως τη νότια πλευρά της Πεντέλης (λίγα μέτρα κάτω από την Λεωφόρο Αχαιών) για να γνωρίσετε τον καταρράκτη Βαλανάρη στο Ντράφι. Ο 6 μέτρων καταρράκτης σχηματίζεται από το ρέμα του Βαλανάρη, μια από τις τελευταίες άγριες ρεματιές που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα και είναι επίσης γνωστό ως Λυκόρεμα, Βαθύρεμα και Μεγάλο Ρέμα. Το ρέμα έχει νερό όλο τον χρόνο, ενώ ανάλογα με τις βροχές ο καταρράκτης αλλάζει μορφή. Αφού κατεβείτε προσεκτικά το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη, αφεθείτε στο εντυπωσιακό θέαμα, στον ήχο του τρεχούμενου νερού, στις μυρωδιές από τα θαμνώδη φυτά και στους ήχους της φύσης, δηλαδή στο απόλυτο σάουντρακ της μοναδικής αυτής εξόρμησης.

    Πάρνηθα – Λίμνη Μπελέτσι

    travelgo.gr

    Μια βόλτα στην Πάρνηθα είναι πάντα ανανεωτική και ξυπνάει εξερευνητικές διαθέσεις σε όσους αγαπούν τα βουνά και λατρεύουν τη φύση. Η Πάρνηθα διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών, προσφέρει πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες και κρύβει αρκετές εκπλήξεις. Στις ανατολικές πλαγιές της, σε υψόμετρο 600 μέτρων, βρίσκεται μια πραγματική όαση: η λίμνη Μπελέτσι. Πρόκειται για μια μικρή τεχνητή λίμνη μέσα σε ένα γαλήνιο, καταπράσινο τοπίο, που πολλοί Αθηναίοι δεν γνωρίζουν. Η λίμνη δημιουργήθηκε την περίοδο 1972-1975, ενώ γύρω της εκτείνεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία των Αφιδνών. Πάπιες, κύκνοι, χελώνες και βατραχάκια βρίσκουν καταφύγιο εδώ. Μπορείτε να κάνετε πικνίκ σε κάποιο από τα υψώματα περιμετρικά της λίμνης, βόλτες με ποδήλατο ή πεζοπορία στα μονοπάτια τριγύρω. Για να φτάσετε στη λίμνη Μπελέτσι σάς προτείνουμε την υπέροχη και καταπράσινη διαδρομή από το Τατόι και το Κατσαμίδι. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το μικρό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη λίμνη, απολαμβάνοντας παράλληλα την πανέμορφη και πανοραμική θέα του λεκανοπεδίου της Αττικής.

    Υμηττός

    travelgo.gr

    Ο Υμηττός είναι μια όαση φύσης, καθαρού αέρα και όμορφης θέας, σε απόσταση αναπνοής από την πόρτα του σπιτιού μας. Έχει πολλές και φανταστικές διαδρομές για περπάτημα, ιστορικά μοναστήρια, όπως τη Μονή Καισαριανής που είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού και σημεία με εκπληκτική θέα για φωτογράφηση ή για πικ νικ. Μια πολύ καλή περιπατητική διαδρομή είναι το μονοπάτι Νο 5, το οποίο διασχίζει κάθετα σχεδόν όλο το βουνό, από την είσοδο του Αισθητικού Δάσους Υμηττού μέχρι τις πηγές της Καλοπούλας και στη συνέχεια προς τον πύργο της Ανθούσας, για να καταλήξει στην Παιανία. Έχει μήκος 4,3 χλμ. συνολικά και διαρκεί γύρω στις δυόμισι ώρες. Σας προτείνουμε επίσης την κυκλική διαδρομή 10 χλμ. που ξεκινά και καταλήγει στη Μονή Αγίου Ιωάννη Κυνηγού στην Αγία Παρασκευή, περνώντας από το σχετικά άγνωστο αλλά εντυπωσιακό Σπήλαιο του Λιονταριού.

    Εθνικός Δρυμός Σουνίου

    travelgo.gr

    Στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, το Σούνιο αποτελεί πάντα μια καλή ιδέα για εκδρομή. Αν έχετε δει το ναό του Ποσειδώνα πολλές φορές και θέλετε κάτι διαφορετικό, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το «Χάος», ένα σπάνιο μνημείο της φύσης που προκαλεί δέος. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό βάραθρο κυκλικού σχήματος που βρίσκεται στην περιοχή της Καμάριζας στο Λαύριο, πολύ κοντά στις στοές των αρχαίων μεταλλείων- μέσα στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου. Το εντυπωσιακό αυτό χάσμα με τα κάθετα βράχια έχει βάθος 55 μέτρα και διάμετρο 120 μέτρα και θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από την κατάπτωση της οροφής ενός σπηλαίου κατά την πρόσφατη γεωλογική περίοδο. Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου, ο μικρότερος εθνικός δρυμός της χώρας, είναι στην κυριολεξία ένα ανοικτό ορυκτολογικό και αρχαιολογικό μουσείο. Μπορείτε να περπατήσετε και να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης, να δείτε στοές μεταλλείων του περασμένου αιώνα, να αγναντέψετε τη θέα στο Σαρωνικό από ξέφωτα και να κάνετε πικνίκ.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider