Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 14.6°C
    Clouds

    Πηγές Λούρου: Η κρυμμένη γαλάζια λίμνη της Ηπείρου

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Πηγές Λούρου: Η κρυμμένη γαλάζια λίμνη της Ηπείρου

    Η λίμνη που σχηματίζουν οι πηγές του ποταμού Λούρου μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι.

    Την αποκαλούν «γαλάζια λίμνη» και όχι άδικα. Τα βαθιά γαλάζια νερά της μαγεύουν τον επισκέπτη χωρίς να χρειαστούν τη βοήθεια καμίας τεχνικής επεξεργασίας. Ο συνδυασμός του καταπράσινου τοπίου και των καταγάλανων νερών ξεκουράζει το μάτι και αποθεώνει την ομορφιά της φύσης.

    Στο 30ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων-Άρτας κοντά στο χωριό Βουλιάστα, βρίσκεται η φυσική λίμνη Βηρός που σχηματίζουν οι πηγές του Λούρου ποταμού, σε υψόμετρο 296 μέτρα. Έχει σχήμα κυκλικό, με μεγαλύτερη διάμετρο περίπου τα 93 μέτρα, περίμετρο γύρω στα 300 μέτρα και μέγιστο βάθος 10,2 μέτρα. Η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στον παράδεισο ολοκληρώνεται αν παρατηρήσεις τα νερά της λίμνης: εκεί καθρεφτίζεται υπέροχα το αλπικό τοπίο που υψώνεται περήφανο γύρω από τις όχθες της.

    Η λίμνη Βηρού δέχεται νερά από υπόγειους καρστικούς αγωγούς και αφήνει επιφανειακά άνοιγμα μόνο στα ανατολικά, μέσα από το οποίο τα νερά της τροφοδοτούν τον ποταμό Λούρο. «Βηρός» σημαίνει απότομη πτώση ποταμού, η ρουφήχτρα ή τα βαθιά νερά. Στη λίμνη συναντώνται πλούσια υδρόβια χλωρίδα, αλλά και ψάρια, βατράχια, έντομα και υδρόβια ζώα.

    Ο ποταμός Λούρος πηγάζει από όρος Τόμαρος στο νομό Ιωαννίνων και εκβάλει μετά από πορεία περίπου 80 χλμ. στον Αμβρακικό κόλπο. Υπήρξε από την αρχαιότητα σημαντικός για την ύδρευση κοντινών μεγάλων αστικών κέντρων όπως η Νικόπολη. Γι’ αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε το 31 π.Χ., με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου, το τεράστιο για την εποχή υδραγωγείο του Λούρου. Μεγάλα και εντυπωσιακά τμήματα του μπορεί να δει κανείς κοντά στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider