Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 22.7°C
    Clouds

    Φωτογραφικό ταξίδι στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Φωτογραφικό ταξίδι στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

    Από το Ελσίνκι μέχρι το χωριό του Αη Βασίλη, η Φινλανδία είναι μια χώρα με πολλά πρόσωπα.

    Η Φινλανδία αναδείχθηκε για τέταρτη χρονιά η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση World Happiness Report που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα της Gallup, που ζήτησε από τους κατοίκους 149 χωρών να βαθμολογήσουν την ευτυχία τους. Η κατάταξη των χωρών λαμβάνει υπόψη μια ποικιλία παραμέτρων όπως το ΑΕΠ της χώρας, η παροχή κοινωνικών επιδομάτων, οι ατομικές ελευθερίες και το επίπεδο της διαφθοράς.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το World Happiness Report 2021 έχει συνταχθεί ελαφρώς διαφορετικά αυτή τη φορά λόγω του κορονοϊού, εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ ευημερίας και Covid-19. Το ποσοστό θνησιμότητας της Φινλανδίας από τη νόσο Covid-19 είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η χώρα κατέγραψε υψηλή βαθμολογία στα μέτρα ελευθερίας, υγιεινού τρόπου ζωής και κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Η χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά φαίνεται πως «έχει» το μυστικό της ευτυχίας, ακόμη και μέσα σε αυτήν τη «μαύρη» χρονιά για την ανθρωπότητα, με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

    Από το κοσμοπολίτικο Ελσίνκι μέχρι την περιοχή των Χιλίων Λιμνών και το Ροβανιέμι, το «σπίτι του Αη Βασίλη», η Φινλανδία είναι μια χώρα γεμάτη αντιθέσεις.

     

    Ελσίνκι, μια πόλη-έκπληξη

    travelgo.gr

    Από το λιμάνι με τα παγοθραυστικά και τα φεριμπότ που συνδέουν τα νησάκια του αρχιπελάγους έως τα εκπληκτικά art nouveau κτήρια, τις καταπράσινες πλατείες και τις μοδάτες γειτονιές, η φινλανδική πρωτεύουσα, αν και μικρή στο μέγεθος, κρύβει πολλές εκπλήξεις. Ιστορία, φύση, αρχιτεκτονική και ντιζάιν συνδυάζονται μοναδικά εδώ. Με το ένα τρίτο της πόλης να καλύπτεται από χώρους πρασίνου, το Ελσίνκι είναι μία από τις λίγες πρωτεύουσες στον κόσμο όπου η φύση είναι τόσο κοντά στους κατοίκους της.

    Suomenlinna, το νησάκι-φρούριο

    travelgo.gr

    Μόλις 15 λεπτά με το φέρι από το κέντρο του Ελσίνκι, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια φρούρια του κόσμου. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το φρούριο χτίστηκε το 1748 κι αποτελεί ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της χώρας. Είναι γνωστό και ως το «Γιβραλτάρ του Βορρά». Έχει γραφικά μονοπάτια μέσα στο πράσινο, πλακόστρωτα δρομάκια, τούνελ και κανόνια, ενώ τα κτήρια του κάστρου φιλοξενούν επίσης 6 μουσεία και μία ζυθοποιία.

    Λίμνη Saimaa, το μεγαλείο της φύσης

    travelgo.gr

    Με εμβαδόν 4.377 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 14.000 νησίδες, η λίμνη Saimaa είναι η μεγαλύτερη της Φινλανδίας και η τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης είναι διάσπαρτο από πολύ μεγάλο αριθμό μικρών νησίδων που, με στενά κανάλια, την χωρίζουν σε πολλά, μικρότερα τμήματα, το καθένα με δική του ονομασία.
     

    Savonlinna, η πόλη του καλοκαιριού

    travelgo.gr

    Η πόλη που βρίσκεται στην καρδιά της φινλανδικής περιοχή των λιμνών έχει μαγευτικά υδάτινα τοπία, τεράστια δάση, ένα φημισμένο φεστιβάλ όπερας και πολλές δραστηριότητες για τους επισκέπτες. Η Savonlinna είναι γνωστή ως μια ζωντανή καλοκαιρινή πόλη. Ολόκληρη η περιοχή είναι ένας παράδεισος για όσους λατρεύουν να περνούν χρόνο στη φύση και να απολαμβάνουν δραστηριότητες όπως καγιάκ, σκι, πεζοπορία και ιππασία.

    Τούρκου, η αρχαιότερη πόλη της Φινλανδίας

    travelgo.gr

    H παλαιότερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας εντυπωσιάζει με τη γραφικότητά της. Ο ποταμός Aura διέρχεται από την ιστορική περιοχή του Τούρκου, σε όλη τη διαδρομή από το μεσαιωνικό κάστρο μέχρι τον κεντρικό καθεδρικό ναό που περιβάλλεται από πλακόστρωτα δρομάκια και κτήρια με κίτρινα τούβλα.

    Ροβανιέμι, το χωριό του Άη Βασίλη

    Ροβανιέμι

    Υπάρχει καλύτερο χριστουγεννιάτικο ταξίδι από αυτό στο χωριό του Άη Βασίλη; Με το ολόλευκο τοπίο της, τα χιονισμένα ξύλινα σπιτάκια και τα περίτεχνα γλυπτά πάγου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτή η φινλανδική πόλη κοντά στον Αρκτικό Κύκλο είναι το ιδανικό μέρος για να μπεις στο κλίμα των Χριστουγέννων. Οι βόλτες με έλκηθρα που τα σέρνουν τάρανδοι και χάσκι και οι θεαματικές περιηγήσεις στο Βόρειο Σέλας κάνουν την ταξιδιωτική εμπειρία ακόμα πιο συναρπαστική.

    Κυνηγώντας το Βόρειο Σέλας

    Βόρειο Σέλας, Φινλανδία

    Η Φινλανδία και συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα της χώρας είναι ένα από τα κορυφαία μέρη για να δεις κανείς το Βόρειο Σέλας, ένα από τα πιο συγκλονιστικά θεάματα που προσφέρει η φύση. Για τους πιο περιπετειώδεις επισκέπτες, το ξενοδοχείο Kakslauttanen, μέσα στην υπέροχη φύση του Εθνικού Πάρκου Urho Kekkonen, προσφέρει τη δυνατότητα να απολαμβάνεις πεντακάθαρα το Βόρειο Σέλας από το ιδιωτικό σου ιγκλού. Μια εμπειρία… άλλου επιπέδου

    Χαλάρωση στις σάουνες

    travelgo.gr

    Η σάουνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της Φινλανδίας. Εδώ οι σάουνες βρίσκονται παντού- σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, χωριά διακοπών και campings. Οι Φινλανδοί τις ζεσταίνουν σε θερμοκρασία που μπορεί να φθάσει και στους 100 °C, ενώ οι πιο τολμηροί συνδυάζουν τη χαλάρωση στη σάουνα με αναζωογονητικές βουτιές σε ανοιχτές τρύπες στον πάγο. Περιττό να πούμε ότι η σάουνα κάνει τους Φινλανδούς ευτυχισμένους.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider