Πώς θα είναι τα ταξίδια στην post Covid-19 εποχή;
Ο τουρισμός ήταν ένας από τους κλάδους που αναμφίβολα δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. Η βιομηχανία του τουρισμού θα ανακάμψει, όχι όμως χωρίς αλλαγές, εκτιμούν οι ειδικοί.
Πώς θα είναι τα ταξίδια μετά την πανδημία; Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast Traveller συγκέντρωσε τις προβλέψεις ειδικών του κλάδου για τις τάσεις που θα επικρατήσουν στην post Covid-19 εποχή. Πάμε να τις δούμε.
Staycation: Οι προορισμοί της διπλανής πόρτας
Μία από τις τάσεις που αναδύεται δυναμικά είναι το staycation, δηλαδή τα κοντινά ταξίδια, εντός συνόρων. Να ανακαλύπτεις ξανά άγνωστα σημεία της πόλης σου ή προορισμούς «της διπλανής πόρτας». Το Conde Nast Traveller αναφέρει την περίπτωση της Αγγλίας, όπου το 2019, ο εγχώριος τουρισμός συνέβαλε 80 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία, αλλά ο κορονοϊός αναμένεται να μειώσει κατά 22 δισεκατομμύρια λίρες το ποσό αυτό το 2020. Ωστόσο, όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί υπήρξε τεράστια αύξηση της ζήτησης για εγχώριο τουρισμό.
Επιστροφή στην άγρια φύση
Στην εποχή της κοινωνικής απόστασης, οι αποδράσεις στη φύση γίνονται όλο και πιο ελκυστικές. Οι ταξιδιώτες αναζητούν περισσότερο ανοιχτούς χώρους με ωραία θέα, ενώ το camping και το glamping (glamorous camping) βρίσκουν όλο και περισσότερους οπαδούς. Οι διακοπές όπου οι ταξιδιώτες παίζουν ενεργό ρόλο βοηθώντας ένα οικοσύστημα να επιστρέψει στη φυσική του κατάσταση, είναι άλλη μία τάση που γνωρίζει άνοδο, λένε οι ειδικοί. Επίσης, πολλές καινοτόμες πόλεις προσπαθούν να προσθέσουν περισσότερο πράσινο χώρο. Στην Κοπεγχάγη, για παράδειγμα, χτίζεται ένα αρχιπέλαγος τεχνητών νησιών, στο οποίο θα μπορεί κανείς να πάει κολυμπώντας, με καγιάκ ή με βάρκα.
Διακοπές απομόνωσης
Πολύς κόσμος θα στραφεί στις διακοπές μακριά από τα πλήθη. Δημοφιλείς παραλίες, μεγάλα ξενοδοχεία και πολυσύχναστες πόλεις μπορεί να βρεθούν χαμηλά στη «λίστα επιθυμιών», ενώ ιδιωτικές βίλες, μπουτίκ ξενοδοχεία, καθώς και ήσυχες παραθαλάσσιες και ορεινές τοποθεσίες θα πάρουν τα πάνω τους. Για να μην αναφέρουμε τις μεταφορές με ελικόπτερα και την απομόνωση σε ιδιωτικά νησιά για όσους το αντέχει η τσέπη τους. Αξίζει να αναφέρουμε την περίπτωση της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Le Bijou στην Ελβετία, που ξεκίνησε πρώτη να προσφέρει πολυτελή «διαμερίσματα καραντίνας» και πακέτα με τεστ για κορονοϊό στο δωμάτιο. Από την άλλη, έχουμε το παράδειγμα της νορβηγικής Βirdbox, με φουτουριστικές και πολυτελείς καμπίνες που φιλοξενούν 2 άτομα και μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον με ελάχιστο αποτύπωμα.
Ταξίδι: Ένας λόγος να ονειρευτείς
Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα σχεδιάσουν μεγάλα και πιο ιδιαίτερα ταξίδια τα επόμενα χρόνια. Η πανδημία έχει οδηγήσει πολύ κόσμο σε μια επανεκτίμηση προτεραιοτήτων. Ο περιορισμός στο σπίτι έδωσε σε πολλούς τον χρόνο να κάνουν μεγάλα ταξιδιωτικά σχέδια για όταν τελειώσει όλο αυτό. «Ο κόσμος χρησιμοποιεί αυτό τον χρόνο για να ονειρευτεί τα μεγάλα ταξίδια που συνήθως δεν κατάφερνε να σχεδιάσει», λέει ο Tom Marchant της ταξιδιωτικής εταιρείας Black Tomato. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται από το αυξημένο ενδιαφέρον για προορισμούς όπως η Ισλανδία, όπου μπορεί να δει κανείς το Βόρειο Σέλας, αλλά και η Angama Mara στην Κένυα που προσφέρει την απόλυτη εμπειρία σαφάρι.
Βιωσιμότητα
Ένα από τα λίγα καλά της πανδημίας ήταν ότι βοήθησε το περιβάλλον να ανασάνει. Τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν σημαντικά μετά την πρώτη μαζική καραντίνα. Σχεδόν 8 στις 10 πτήσεις ακυρώθηκαν την άνοιξη, ενώ πολυσύχναστες παραλίες και δρόμοι που ήταν κάποτε ασφυκτικά γεμάτοι έμειναν τρομακτικά άδειοι, με την άγρια φύση να επιστρέφει ακόμη και σε κεντρικά σημεία μεγαλουπόλεων. Αυτό είναι όμως προσωρινό. Σύμφωνα με τo Conde Nast Traveller, όταν η κρίση τελειώσει θα είναι μια πολλά υποσχόμενη στιγμή για τις εταιρείες που υποστηρίζουν μια πιο μελετημένη προσέγγιση στα ταξίδια και στο θέμα των επιπτώσεων στο περιβάλλον.