Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 33.5°C
    Clouds

    10 μικρές πόλεις στη μέση του πουθενά

    BEST OF
    10 μικρές πόλεις στη μέση του πουθενά

    Μια φωτογραφική βόλτα σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη όπου ζουν άνθρωποι.

    Πολλά από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου φιλοξενούν μικρές πόλεις και χωριά, φωλιασμένα σε απόκοσμα όμορφα και ειδυλλιακά ορεινά ή θαλασσινά τοπία. Οι κάτοικοί τους, λένε ότι ζουν στη «μέση του πουθενά» και δεν υπερβάλλουν. Από την έρημο της Αυστραλίας μέχρι τα φιόρδ της Ισλανδίας, σας πάμε ένα ταξίδι σε μερικά από τα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου που κατοικούνται.

    Iqaluit, Καναδάς

    Iqaluit, Καναδάς

    Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις το φαντασμαγορικό πράσινο πέπλο του Βόρειου Σέλαος να «χορεύει» πάνω από το Ικάλουιτ, την πρωτεύουσα του Νούναβουτ στον Καναδά και μία από τις πιο απομακρυσμένες πόλεις του κόσμου. Αυτή η πόλη, στην οποία κατοικούν περίπου 7.000 άτομα, ιδρύθηκε το 1942 ως αμερικανική αεροπορική βάση. Οι ντόπιοι αποκαλούσαν την περιοχή αυτή ως Ικαλούιτ (χώρα των πολλών ψαριών), ενώ οι Αμερικανοί την αποκαλούσαν Φρόμπισερ Μπέι, προς τιμήν του Μάρτιν Φρόμπισερ, ενός Βρετανού εξερευνητή που ανακάλυψε την ευρύτερη περιοχή.

    Ittoqqortoormiit, Γροιλανδία

    Ittoqqortoormiit, Γροιλανδία

    Αυτή η πόλη με το όνομα-γλωσσοδέτη είναι η πιο απομονωμένη στη Γροιλανδία. Από το αεροδρόμιο Nerlerit Inaat, χρειάζεται άλλη μια πτήση με ελικόπτερο για να φτάσεις εκεί. Το Ittoqqortoormiit ιδρύθηκε το 1925 και σήμερα έχει περίπου 450 κατοίκους. Οι τουρίστες το επισκέπτονται για να δουν το Βόρειο Σέλας και άλλα θαύματα της φύσης.

    Tórshavn, Νησιά Φερόε

    Tórshavn, Νησιά Φερόε

    Το Τόρσχαβν είναι η πρωτεύουσα των Νησιών Φερόε, των μικρών νησιών του βόρειου Ατλαντικού δεν μοιάζουν με τίποτε άλλο στην Ευρώπη. Το όνομα της πόλης σημαίνει «λιμάνι του Θορ» (ο Θορ είναι ο θεός των κεραυνών στη γερμανική και στη σκανδιναβική μυθολογία). Οι ντόπιοι είναι περήφανοι για τη φιλοξενία που προσφέρουν στη μικρή αυτή πόλη που βρίσκεται στον νότο του νησιού Στρέιμοϊ, λέγοντας μάλιστα ότι αυτός είναι ένας τόπος όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν χρόνο ο ένας για τον άλλο.

    Oymyakon, Ρωσία

    Oymyakon, Ρωσία

    Αυτή η απομακρυσμένη ρωσική πόλη είναι γνωστή ως η πιο ψυχρή κατοικημένη περιοχή στη Γη (με μέση θερμοκρασία -50 βαθμούς Κελσίου). Οι 500 κάτοικοι του Oymyakon ζουν στο σκοτάδι για 21 ώρες την ημέρα, ενώ τρώνε μόνο κρέας ταράνδου και ψάρια, αφού κανένα φυτό δεν φυτρώνει στην περιοχή. Το Oymyakon απέχει δύο ημέρες οδήγησης από την πόλη Γιακούτσκ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Σαχά (ή Γιακουτίας), στην ανατολική Σιβηρία.

    Hanga Roa, Νησί του Πάσχα, Ειρηνικός Ωκεανός

    Hanga Roa, Νησί του Πάσχα, Ειρηνικός Ωκεανός

    Το Χάνγκα Ρόα είναι η κύρια πόλη, το λιμάνι και η πρωτεύουσα του μυστηριώδους Νησιού του Πάσχα, ενός από τα πιο απομονωμένα κατοικημένα νησιά του κόσμου. Βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών της Χιλής, στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού και είναι γνωστό για τα εντυπωσιακά πέτρινα αγάλματα- γνωστά ως Moai- τα οποία αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές και φτάνουν σε ύψος έως και τα 10 μέτρα. Περίπου 3.500 άτομα ζουν στο Χάνγκα Ρόα, μια πόλη με δρόμους γεμάτους φοίνικες, καταστήματα, εστιατόρια και ξενώνες.

    Longyearbyen, Νορβηγία

    Longyearbyen, Νορβηγία

    Το Longyearbyen είναι μια γραφική πόλη της Νορβηγίας με περίπου 2.000 κατοίκους στον κόλπο του αρχιπελάγους Svalbard, σε κοντινή σχετικά απόσταση από τον Βόρειο Πόλο. Το χειμώνα, το σκοτάδι είναι απόλυτο επί τέσσερις μήνες και οι θερμοκρασίες εξαιρετικά χαμηλές. Θεωρείται ένα από τα ιδανικότερα μέρη για να θαυμάσει κανείς το Βόρειο Σέλας. Ένα από τα «περίεργα» αυτής της πόλης είναι ότι εκεί απαγορεύεται να… ταφεί κανείς, καθώς οι σοροί δεν φτάνουν σε αποσύνθεση, λόγω της ακραίας παγωνιάς!

    Barrow, Αλάσκα

    Barrow, Αλάσκα

    Δεν υπάρχουν δρόμοι που να οδηγούν στο Μπάροου (γνωστό και ως Utqiaġvik) της μακρινής, παγωμένης Αλάσκας- η πόλη που απέχει μόλις 514 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό κύκλο, είναι προσβάσιμη μόνο με αεροπλάνο. Τον χειμώνα, οι 4.000 περίπου κάτοικοι ζουν 65 συνεχόμενες ημέρες κάτω από το σκοτάδι, ενώ οι θερμοκρασίες φτάνουν έως και τους -40 βαθμούς Κελσίου!

    Coober Pedy, Αυστραλία

    Coober Pedy, Αυστραλία

    Στην απομακρυσμένη έρημο της Νότιας Αυστραλίας, εκεί που οι θερμοκρασίες φτάνουν ακόμα και τους 50 βαθμούς Κελσίου, βρίσκεται μία από τις πιο περίεργες και απομονωμένες πόλεις του κόσμου, η Κούμπερ Πέντι. Με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 2.000 κατοίκους, η πόλη αυτή είναι γνωστή ως η πρωτεύουσα του οπαλίου. Πρόκειται στην ουσία για ένα τεράστιο ορυχείο οπαλίου. Λόγω του ότι οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, οι κάτοικοι αυτής της πόλης αποφάσισαν να κατασκευάσουν σπίτια και να μένουν κάτω από την επιφάνεια της γης, όπου είναι πιο δροσερά.

    Eskifjordur, Ισλανδία

    Eskifjordur, Ισλανδία

    Η ιστορία και η φύση έχουν στήσει ένα ξεχωριστό σκηνικό στο Eskifjordur στην Ανατολική Ισλανδία. Ο οικισμός με τα πολύχρωμα κτήρια που καθρεφτίζονται στα νερά είναι χτισμένος στην άκρη ενός φιορδ με το βουνό Hólmatindur να δεσπόζει από πίσω και πολλούς μικρούς καταρράκτες να ακούγονται τη νύχτα καθώς κυλάνε μέσα σε απόλυτη ησυχία.

    Εδιμβούργο των 7 Θαλασσών, Τριστάν ντα Κούνια, Νότιος Ατλαντικός Ωκεανός

    Εδιμβούργο των 7 Θαλασσών, Τριστάν ντα Κούνια, Νότιος Ατλαντικός Ωκεανός

    Το Εδιμβούργο των Επτά Θαλασσών είναι ο μοναδικός κύριος οικισμός του Τριστάν ντα Κούνια, μιας συστάδας από απομονωμένα νησιά στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Αποτελεί εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης, που βρίσκεται 2.173 χλμ. βόρεια και θεωρείται το πιο απομονωμένο αρχιπέλαγος στον κόσμο. Λιγότερα από 300 άτομα ζουν σήμερα στο ηφαιστειακό νησί Τριστάν ντα Κούνια, όπου μπορείς να φτάσεις μόνο μετά από επταήμερο ταξίδι με πλοίο από το Κέιπ Τάουν.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider