Travelgo
sun-solid Αθήνα
Wed 27.2°C
Clear

Οινοποιείο Μπαραφάκα: Ποιοτικά κρασιά με παράδοση ενός αιώνα

BEST OF
Κείμενο: Travelgo Team
Οινοποιείο Μπαραφάκα: Ποιοτικά κρασιά με παράδοση ενός αιώνα

Ο Χρήστος Μπαραφάκας συνεχίζει την οινική παράδοση του Οινοποιείου Μπαραφάκα στη Νεμέα από το 1920.

Η οικογένεια Μπαραφάκα δραστηριοποιείται στο χώρο του αμπελιού από το 1920 στην περιοχή της Νεμέας. Η αγάπη για το αμπέλι και το κρασί μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά, αφού η ενασχόληση με τα αμπέλια ξεκίνησε από τους παππούδες.

Το Κτήμα Μπαραφάκα είναι δημιούργημα του Χρήστου Μπαραφάκα. Το 2002 ξεκινά την πρώτη οινοποίηση των 80 στρεμμάτων του οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή της Νεμέας, όπου είναι μία από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές ζώνες Π.Ο.Π της Ελλάδας, με πρεσβευτή το Αγιωργίτικο και διεθνές ποικιλίες σταφυλιών.

travelgo image

Το 2004 πραγματοποιείται η πρώτη εμφιάλωση στο σύγχρονο οινοποιείο που χτίστηκε στους πρόποδες του προφήτη Ηλία. Ο στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής της Νεμέας. Όλα τα κρασιά του κτήματος παράγονται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα των 140 σήμερα στρεμμάτων.

travelgo image

Στο Κτήμα Μπαραφάκα η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα από τα μέλη της οικογενείας.

Οι αμπελώνες εκτείνονται σε διάφορες περιοχές της ζώνης Π.Ο.Π της Νεμέας και καλλιεργούνται σε υψόμετρο από 200 μ. έως 815 μ. όπου είναι το υψηλότερο σημείο της ζώνης.

 

Τα κρασιά

travelgo image

Το Κτήμα Μπαραφάκα παράγει 150.000 φιάλες τον χρόνο, από τις οποίες οι ετικέτες είναι οι εξής:

  • Αμπέλου Ιδέα Ερυθρός, ένα ξηρό κόκκινο κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο
  • Αμπέλου Ιδέα Λευκός, ένα αρωματικό λευκό κρασί από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά
  • Τρεις Μάγισσες, ένα ροζέ ημίγλυκο, ημιαφρώδες κρασί από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Syrah και Μοσχιφίλερο
  • Νεράιδες, ένα ημίγλυκο, ημιαφρώδες κρασί από τις ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Μοσχοφίλερο
  • Φυλαχτό, ένας φυσικός γλυκός οίνος από την ποικιλία Ασύρτικο, το οποίο παλαιώνει για ένα χρόνο σε παλιά βαρέλια ακακίας
  • Apocalypsis, premium vineyard selection, το οποίο παλαιώνει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια
  • Χίλια Χρόνια Ερυθρός, από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο-Cabernet Sauvignon, επίσης παλαιωμένο κρασί σε δρύινα γαλλικά βαρέλια
  • Χίλια Χρόνια Λευκός, λευκό Chardonnay, το οποίο έχει παλαιώσει και αυτό για 3 μήνες σε βαρέλι γαλλικής ακακίας

travelgo image

Όλα τα κρασιά του Κτήματος Μπαραφάκα έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και έχουν κερδίσει μεγάλες διακρίσεις σε χρυσά και ασημένια βραβεία ανάμεσα σε πολύ γνωστά και διεθνή κρασιά.

 

Η Νεμέα

travelgo image

Η Νεμέα, εκτός από μία από τις πιο γνωστές αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας, είναι πάνω απ’ όλα μια πανέμορφη περιοχή. Πέρα από τα οινοποιεία της περιοχής, το Μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, οι τέσσερις παλιές συνοικίες και ο σημαντικός Αρχαιολογικός Χώρος είναι τα αξιοθέατα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Κυριότερα αξιοθέατα του αρχαιολογικού χώρου είναι ο ναός του Δία (4ος αιώνας π.Χ.), που συνδυάζει και τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της ελληνικής αρχαιότητας, καθώς και το Στάδιο (330-320 π.Χ.) όπου τελούνταν προς τιμήν του Δία τα Νέμεα, μία από τις πιο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις της αρχαίας Ελλάδας.

Η Νεμέα είναι ιδανικός προορισμός ακόμη για μονοήμερη εκδρομή, ενώ συνδυάζεται ωραία και με μια απόδραση στα ορεινά της Κορινθίας.

 

Πληροφορίες

Πίνδου 8, Νεμέα Κορινθίας

Τηλ. 27460 22484

[email protected]

www.barafakaswinery.gr

Facebook

Instagram

Οινοποιείο Μπαραφάκα: Ποιοτικά κρασιά με παράδοση ενός αιώνα
Οινοποιείο Μπαραφάκα: Ποιοτικά κρασιά με παράδοση ενός αιώνα
Οινοποιείο Μπαραφάκα: Ποιοτικά κρασιά με παράδοση ενός αιώνα
Οινοποιείο Μπαραφάκα: Ποιοτικά κρασιά με παράδοση ενός αιώνα
Οινοποιείο Μπαραφάκα: Ποιοτικά κρασιά με παράδοση ενός αιώνα
Οινοποιείο Μπαραφάκα: Ποιοτικά κρασιά με παράδοση ενός αιώνα
Οινοποιείο Μπαραφάκα: Ποιοτικά κρασιά με παράδοση ενός αιώνα
gazzetta
gazzetta insider reader insider