Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 20.4°C
    Clouds

    5 κρυμμένοι παράδεισοι στα Βαλκάνια

    BEST OF
    5 κρυμμένοι παράδεισοι στα Βαλκάνια

    Πόλεις-κοσμήματα και νησιά με υπέροχα φυσικά τοπία.

    Μπορεί να μην τα έχετε ξανακούσει ποτέ. Μπορεί μερικά από αυτά να επισκιάζονται από τη λάμψη διασημότερων γειτόνων τους. Τα μέρη που ακολουθούν, όμως, έχουν μοναδική ομορφιά και πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα: γοητευτικές παλιές πόλεις, παραμυθένια κάστρα και τιρκουάζ παραλίες που θα σας κάνουν να ονειρεύεστε τα ταξίδια που θα έρθουν. Ακολουθήστε μας σε μια βόλτα σε πέντε κρυμμένους παραδείσους των Βαλκανίων.

    Πέραστ, Μαυροβούνιο

    Πέραστ, Μαυροβούνιο

    Μία από τις πιο όμορφες και ήσυχες πόλεις στις ακτές του Μαυροβουνίου είναι το Perast, στον κόλπο του Κότορ. Χαρακτηρίζεται ως «Βενετία του Κότορ», εξαιτίας των 16 μπαρόκ παλατιών και των εκκλησιών που κάνουν την πόλη να μοιάζει με ανοιχτό μουσείο. Από εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν καραβάκι για να επισκεφτούν το Sveti Dorde (νησί του Αγίου Γεωργίου) και την τεχνητή νησίδα Gospa od Skrpjela με την μπαρόκ εκκλησία της Παναγίας των Βράχων που από μακριά μοιάζει σαν να επιπλέει νερό.

    Πιράν, Σλοβενία

    Πιράν, Σλοβενία

    Με μεσαιωνική αρχιτεκτονική, στενούς δρόμους και μια πολύχρωμη κεντρική πλατεία, το Πιράν είναι μια πόλη-κόσμημα στις ακτές της Αδριατικής. Είναι δύσκολο να μην ερωτευτείς με την πρώτη ματιά την Παλιά Πόλη της, μία από τις καλύτερα διατηρημένες ιστορικές πόλεις της Ευρώπης. Ανάμεσα στα διασημότερα αξιοθέατα της, το άγαλμα του διάσημου βιολιστή Giuseppe Tartini στην κεντρική πλατεία, το Ναυτικό Μουσείο Sergej Masera που στεγάζεται σε κτήριο του 19ου αιώνα και ο ναός του Αγίου Γεωργίου σε στυλ μπαρόκ που βρίσκεται σε ένα λόφο με θέα όλη την πόλη.

    Κόρτσουλα, Κροατία

    Κόρτσουλα, Κροατία

    Το γραφικό λιμάνι, τα μικρά σοκάκια, τα περίτεχνα παλιά αρχοντικά, τα τείχη και οι πύργοι συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό και κάνουν τους επισκέπτες να νομίζουν ότι βγαίνουν από σελίδες παραμυθιού. Το νησί είναι χτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο και χρονολογείται από τον 15ο ως τον 18ο αιώνα. Αξίζει να δείτε την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, το σπίτι του Μάρκο Πόλο αλλά και το μουσείο της περιοχής το οποίο στεγάζεται σε ένα παλάτι.

    Λόπουντ, Κροατία

    Λόπουντ, Κροατία

    Αν και απέχει κάτι λιγότερο από μια ώρα με το ferry από το Ντουμπρόβνικ, το νησάκι Λόπουντ με τους περίπου 200 κατοίκους είναι σχετικά άγνωστο στους περισσότερους τουρίστες. Ο επισκέπτης θα συναντήσει ένα και μοναδικό χωριό, καταπράσινους λόφους γεμάτους μονοπάτια, παραλίες με λευκή άμμο, εκκλησίες του 15ου και 16ου αιώνα και τα ερείπια ενός φρουρίου. Εδώ, τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται και τα μονοπάτια σε οδηγούν σε μοναδικές δημιουργίες της φύσης. Με λίγα λόγια, το απόλυτο μέρος για όσους θέλουν να ξεφύγουν από όλα.

    Μόσταρ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    Μόσταρ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    Αν και καταστράφηκε εν μέρει κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), αυτή η μικρή πόλη διατηρεί ακόμα σημάδια της πλούσιας ιστορίας της. Χτισμένο σε μια κοιλάδα περιτριγυρισμένη από ψηλά βουνά, το Μόσταρ εντυπωσιάζει με τη γραφικότητα και το παραδοσιακό του χρώμα. Πολλά κτίσματα της Παλιάς Πόλης έχουν ξαναχτιστεί ή αποκατασταθεί. Περπατώντας στα στενά δρομάκια, χαζεύεις παλιά σπίτια, μαγαζάκια, πολύχρωμες τοιχογραφίες, κήπους, καφενέδες και καταστήματα με σουβενίρ. Η πολυφωτογραφημένη γέφυρα Stari Most (παλαιά γέφυρα) που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι το ορόσημο της πόλης. Η γέφυρα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας και ανακατασκευάστηκε μετά τη λήξη του.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider