Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 15.3°C
    Clouds

    Ανάσταση από τον καναπέ: 4 ξεχωριστά έθιμα από όλη την Ελλάδα

    BEST OF
    Ανάσταση από τον καναπέ: 4 ξεχωριστά έθιμα από όλη την Ελλάδα

    Δείτε σε βίντεο μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα της Ανάστασης.

    Φέτος, όλοι μας βιώνουμε ένα εντελώς διαφορετικό Πάσχα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν έχει απόδραση στο χωριό, λειτουργίες και μεγάλα τραπέζια. Επιπλέον, το φετινό Πάσχα δεν θα αναβιώσουν έθιμα πολλών δεκαετιών.

    Αυτό το Πάσχα που μένουμε σπίτι ας κάνουμε ένα νοερό ταξίδι σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας για να δούμε εντυπωσιακά και ξεχωριστά έθιμα που ζωντανεύουν το Μεγάλο Σάββατο.


    Μπότηδες στην Κέρκυρα

    Μπότηδες στην Κέρκυρα

    Τέτοιες μέρες το μυαλό σου δε γίνεται να μην πάει στην Κέρκυρα. Οι πλατείες και τα καντούνια της πανέμορφης παλιά πόλης γίνονται το σκηνικό για το πιο μελωδικό και πιο διάσημο ίσως Πάσχα της Ελλάδας. Το Μεγάλο Σάββατο, το πένθος του επιταφίου δίνει τη θέση του στη χαρά της πρώτης Ανάστασης που γίνεται στις 11.00 με το εντυπωσιακό και θορυβώδες έθιμο των «μπότηδων». Δεκάδες πήλινα κανάτια κάθε μεγέθους πετάγονται από τα στολισμένα μπαλκόνια και να σπάνε με κρότο στο έδαφος. Είναι η πιο γνωστή εικόνα του κερκυραϊκού Πάσχα. Στη συνέχεια, οι φιλαρμονικές κυκλοφορούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια.

    Ρουκετοπόλεμος στη Χίο

    Ρουκετοπόλεμος στη Χίο

    Η Χίος κάθε χρόνο τέτοια εποχή τραβάει τα βλέμματα, χάρη στο έθιμο του ρουκετοπόλεμου που αναβιώνει στο χωριό Βροντάδο. Οι δύο «αντίπαλες» ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, το έθιμο αυτό κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Χριστιανοί ήθελαν να ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν οι ορθόδοξοι την Ανάσταση.

    Πηγή: Chiosphotos.gr

    Το κάψιμο του Ιούδα

    Το κάψιμο του Ιούδα

    Το κάψιμο του Ιούδα είναι ένα κλασικό πασχαλινό έθιμο που συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας- από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Στον Τυρό Αρκαδίας, για παράδειγμα, το κάψιμο του Ιούδα γίνεται μέσα στη θάλασσα. Σε μια πλωτή πλατφόρμα τοποθετούνται ξύλα και από πάνω τους κρέμεται ένα ανθρώπινο ομοίωμα. Στη συνέχεια μπαίνει το μπουρλότο από τους Τσάκωνες πυρπολητές και το ομοίωμα παραδίδεται στη φωτιά, με τη συνοδεία βεγγαλικών. Στην Κρήτη, υπάρχει το έθιμο της «φουνάρας», της μεγάλης φωτιάς για τον Ιούδα, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Στον Άγιο Νικόλαο τοποθετείται μια σχεδία με ένα ομοίωμα του Ιούδα στο κέντρο της λίμνης της πόλης και καίγεται την ώρα της Ανάστασης.

    Αερόστατα στο Λεωνίδιο

    Αερόστατα στο Λεωνίδιο

    Στο γραφικό Λεωνίδιο της Αρκαδίας αναβιώνει ένα από τα μοναδικά και πλέον φαντασμαγορικά αναστάσιμα έθιμα της Ελλάδας. Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», δεκάδες αυτοσχέδια, πολύχρωμα «αερόστατα» ελευθερώνονται και φωτίζουν τον ουρανό δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Τα αερόστατα ετοιμάζονται από τα παιδιά εβδομάδες πριν και από κάθε ενορία αφήνονται εκατό με εκατόν είκοσι. Είναι φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί και το ύψος τους φτάνει τα δύο μέτρα. Πρόκειται για ένα έθιµο που έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα και κάνει το Λεωνίδιο να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους πασχαλινούς προορισμούς.

    Πηγή: leonidion.gr

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider