Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Mon 22.8°C
    Clear

    5 εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία του κόσμου και οι ιστορίες τους

    BEST OF
    Κείμενο: Μίλτος Μιχαλάς
    5 εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία του κόσμου και οι ιστορίες τους

    Εντυπωσιακά ξενοδοχεία-φαντάσματα που κάποτε γνώρισαν στιγμές δόξας.

    Επιβλητικά κτήρια που χάσκουν αφημένα στο έλεος της φύσης, μισογκρεμισμένα, απόκοσμα αλλά και γοητευτικά. Μπορεί να γνώρισαν στιγμές δόξας και μεγάλης τουριστικής άνθισης, ωστόσο τα ξενοδοχεία αυτά παραμένουν εγκαταλελειμμένα εδώ και πολλά χρόνια. Το καθένα κουβαλάει τη δική του ιστορία που εξάπτει τη φαντασία του ταξιδιώτη. Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ξενοδοχεία-φαντάσματα σε όλο τον κόσμο.


    Castello di Sammezzano, Τοσκάνη, Ιταλία

    Castello di Sammezzano, Τοσκάνη, Ιταλία

    Όχι μακριά από το κέντρο της Φλωρεντίας, στην κορυφή ενός λόφου, δεσπόζει ένα εντυπωσιακό κάστρο που ξεχωρίζει για τη μοναδική αρχιτεκτονική του και τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά που διακοσμούν τους εσωτερικούς χώρους του. Το κάστρο Sammezzano χτίστηκε το 1605 και ανακαινίστηκε μεταξύ του 1853 και του 1889 από τον ευγενή Ferdinand Panciatichi Ximenes. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το Sammezzano λειτούργησε ως πολυτελές ξενοδοχείο με spa μέχρι το κλείσιμό του στη δεκαετία του 1990. Διαθέτει 365 δωμάτια, όσα και οι μέρες του χρόνου, και κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του όνομα και είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτό το απίστευτο κτήριο έχει μείνει εγκαταλειμμένο μέχρι σήμερα.

    Grand Hotel Kupari, Κροατία

    Grand Hotel Kupari, Κροατία

    Σε απόσταση αναπνοής από το Ντουμπρόβνικ, το Grand Hotel Kupari, χτισμένο σε έναν αμμώδη κόλπο, αποτέλεσε θέρετρο διακοπών για την ελίτ του τότε γιουγκοσλαβικού στρατού και των οικογενειών τους. Γύρω του κατασκευάστηκαν επιπλέον τέσσερα ξενοδοχεία, λιγότερο ελκυστικά αλλά πιο λειτουργικά. Όλα μαζί μπορούσαν να φιλοξενήσουν περίπου 4.000 επισκέπτες. Όλα αυτά, όμως, μέχρι το 1991, όταν ξέσπασε ο πόλεμος και το θέρετρο καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε. Παρόλο που έχει ανακοινωθεί ότι τα διπλανά ξενοδοχεία σύντομα θα αντικατασταθούν από ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το Grand Hotel παραμένει προστατευμένο ως ιστορικό κτήριο.

    Polissya Hotel, Pripyat, Ουκρανία

    Polissya Hotel, Pripyat, Ουκρανία

    Κάποτε η πόλη Pripyat, δίπλα στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, φιλοξενούσε 50.000 ανθρώπους. Μετά το πυρηνικό ατύχημα, όμως, το 1986, εγκαταλείφθηκε. Σήμερα η εικόνα της μοιάζει να έχει παγώσει στο χρόνο. Το Polissya Hotel, που εκκενώθηκε μέσα σε λίγες ώρες μαζί με ολόκληρη την πόλη, είναι ένα από τα ψηλότερα κτήρια της περιοχής και ένα από τα σύμβολα της εγκατάλειψης και της καταστροφής εκείνης της ημέρας.

    Sheraton Rarotonga, Νησιά Κουκ

    Sheraton Rarotonga, Νησιά Κουκ

    Αυτό το εγκαταλελειμμένο παραθαλάσσιο θέρετρο βρίσκεται στο νησί Ραροτόνγκα, το πολυπληθέστερο από τα νησιά Κουκ. Λέγεται πως είχε δεσμούς με τη μαφία, ενώ πολλοί το θεωρούσαν καταραμένο. Το Sheraton Rarotonga άρχισε να χτίζεται το 1987 μετά από μια συμφωνία μεταξύ της τοπικής κυβέρνησης και μιας ιταλικής τράπεζας. Ωστόσο, ένας θυμωμένος ντόπιος ισχυρίστηκε ότι η γη του ανήκε και το καταράστηκε. Η κατασκευή του ξενοδοχείου δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

    Oriental Resort, Hachijojima, Ιαπωνία

    Oriental Resort, Hachijojima, Ιαπωνία

    Γνωστό κάποτε ως «η Χαβάη της Ιαπωνίας», το νησί Hachijojima ήταν ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Ιάπωνες τουρίστες τη δεκαετία του 1960. Το Oriental Resort μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και το γεγονός ότι ήταν σχετικά κοντά στο Τόκιο το έκανε ιδανικό για οικογένειες μεσαίας τάξης αλλά και νεόνυμφους. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, καθώς άλλα νησιά έγιναν πιο προσιτά και δημοφιλή, το ξενοδοχείο έχασε το κύρος του και έκλεισε οριστικά τις πόρτες του το 2006.

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider