Ερειπωμένα χωριά της Ελλάδας που ίσως δεν γνωρίζατε.
Κάποια εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας σεισμών ή άλλων φυσικών καταστροφών κι άλλα αφέθηκαν στην παρακμή και ερήμωσαν όταν έφυγαν οι κάτοικοί τους. Εκεί ο χρόνος σταμάτησε για πάντα. Τα ερειπωμένα σπίτια, τα σχολειά και οι εκκλησιές με ορθάνοιχτα παράθυρα και πόρτες, μαρτυρούν πως κάποτε τα μέρη αυτά έσφυζαν από ζωή. Από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη, δείτε πέντε εγκαταλελειμμένα χωριά-φαντάσματα και μάθετε την ιστορία τους.
Παλιά Πλαγιά, Αιτωλοακαρνανία
Το παλιό χωριό Πλαγιά βρίσκεται απέναντι από τη Λευκάδα, στην Αιτωλοακαρνανία, στη βορειοδυτική πλευρά του Ξηρομέρου. Το χωριό εγκαταλείφθηκε μετά από τον σεισμό του 1966 και τις κατολισθήσεις. Το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,8 ρίχτερ και έπληξε την περιοχή στις 29 Οκτωβρίου. Οι κάτοικοι της Πλαγιάς μετεγκαταστάθηκαν στο νέο χωριό, τη Νέα Πλαγιά. Σήμερα, ο επισκέπτης βλέπει μόνο μισογκρεμισμένα πέτρινα σπίτια, παλιούς ναούς και απομεινάρια μιας άλλης εποχής που μαρτυρούν πως κάποτε αυτό το χωριό αυτό έσφυζε από ζωή. Όπως αναφέρει ο youtuber Haanity, ο οποίος ανέβασε το παρακάτω βίντεο, τα σπίτια του ήταν όμοια αρχιτεκτονικά με τα σπίτια στα χωριά της Λευκάδας.
Μαυρονόρος, Ιωάννινα
Στην ανατολική πλαγιά του όρους Κασιδιάρης στο νομό Ιωαννίνων βρίσκονται τα ερείπια του χωριού Μαυρονόρος. Το χωριό κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1866 από 40 οικογένειες των γύρω περιοχών. Το 1964 το εγκατέλειψαν και δημιούργησαν το νέο χωριό. Διώροφα πέτρινα αρχοντόσπιτα παραδοσιακής ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, μία εκκλησία, μία βρύση κι ένα μισογκρεμισμένο σχολείο μαρτυρούν πως εκεί κάποτε υπήρχε ζωή. Δείτε το βίντεο με το έρημο χωριό που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Epirustravel eu - Drone Flights (Μοντάζ Πτήση: Λάζαρος Τσάτσος)
Ελεούσα, Ρόδος
Κοντά στο χωριό Ελεούσα της Ρόδου, στους κατάφυτους πρόποδες του βουνού Προφήτης Ηλίας, θα συναντήσετε ένα χωριό-φάντασμα. Το έφτιαξαν οι Ιταλοί (Campochiaro ήταν το αρχικό όνομά του) και εγκατέστησαν εκεί υλοτόμους από τη Βόρειο Ιταλία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 270 μέτρων και χτίστηκε στα πρότυπα των δασικών χωριών των Ιταλικών Άλπεων. Όταν οι Ιταλοί αποχώρησαν το 1947, το χωριό ερήμωσε. Στο χωριό, που σήμερα ονομάζεται Αγία Ελεούσα, θα δείτε επιβλητικά εγκαταλελειμμένα κτήρια. Το μεγαλύτερο, με τις καμάρες και τα καμπυλωτά μικρά μπαλκόνια, ήταν η αγορά. Λίγα μέτρα μετά την πλατεία, υπάρχει μια μεγάλη στρογγυλή υδατοδεξαμενή, όπου επιβιώνει το γκιζάνι, ένα μικρό ψάρι του γλυκού νερού που ζει μόνο στη Ρόδο και απειλείται με εξαφάνιση.
Αράδαινα Σφακίων, Χανιά
Τρία χιλιόμετρα δυτικά από το χωριό Ανώπολη στα Σφακιά της Κρήτης, βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο χωριό Αράδαινα. Όπως είναι γνωστό, μέσα από διηγήσεις, το μικρό αυτό χωριό ερήμωσε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 εξαιτίας μια βεντέτας για το κουδούνι μιας κατσίκας! Σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χωριό «φάντασμα». Αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται το μέρος για να διασχίσουν το ομώνυμο φαράγγι αλλά και για να κάνουν bungee jumping από τη γέφυρα λίγο πριν το χωριό. Απολαύστε μια υπέροχη πτήση πάνω από την Αράδαινα:
Καλάμι, Ηράκλειο
Περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου, κοντά στην Άνω Βιάννο, μέσα σε ένα πολύ όμορφο τοπίο με πυκνή βλάστηση, υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο χωριό όπου μπορείς να δεις ερειπωμένα σπίτια με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, προσωπικά αντικείμενα στα πατώματα, πιάτα και ποτήρια στις θήκες τους. Σαν να το εγκατέλειψαν οι κάτοικοί του μέσα σε μια νύχτα. Ο λόγος για το χωριό Καλάμι, που πριν από μερικές δεκαετίες έσφυζε από ζωή. Το Καλάμι είχε περίπου 600 κατοίκους πριν αρχίσει η ερημοποίηση του στα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν οι κάτοικοί του κατέβηκαν σταδιακά προς τα νότια παράλια, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Δείτε το υπέροχο βίντεο του Νίκου Σαράντου: