Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 23.3°C
    Clouds

    6 αποδράσεις για να γιορτάσετε τις Απόκριες

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    6 αποδράσεις για να γιορτάσετε τις Απόκριες

    Ετοιμάζουμε βαλίτσες για εξορμήσεις σε αποκριάτικους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.

    Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς πλησιάζει και μας δίνει αφορμή να κανονίσουμε μια σύντομη εξόρμηση που συνδυάζει μοναδικά έθιμα, γαστρονομία και διασκέδαση. Αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα πού θα πάτε το τριήμερο του Καρναβαλιού και της Καθαράς Δευτέρας, έχουμε να σας προτείνουμε έξι ιδανικούς προορισμούς από το βορρά ως το νότο της χώρας.

    Νάουσα

    travelgo image

    Στην όμορφη μακεδονική πόλη το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» κλέβει την παράσταση! Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο χρονολογείται στον 18ο αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται σε γιορτές στην αρχαία Ελλάδα, σχετικές με τον θεό Διόνυσο. Μπουλούκια αντρών ντυμένων με την παραδοσιακή ενδυμασία του Γενίτσαρου γυρίζουν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία του ζουρνά και του νταουλιού. Το έθιμο διαδραματίζεται την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και τη Δευτέρα, συνεχίζεται την Κυριακή της Αποκριάς (το απόγευμα πραγματοποιείται γλέντι στην περιοχή Αλώνια με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί) και την Καθαρά Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

    Τι να κάνετε: Μια βόλτα στις γειτονιές Αλώνια, Πουλιάνα και Μπατάνια θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν της πόλης, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και το Δημοτικό Πάρκο με την άπλετη θέα στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας. Σε απόσταση 3 χλμ. από την πόλη, απλώνεται το Άλσος του Αγίου Νικολάου, μια καταπράσινη έκταση που προσφέρει ένα μοναδικό σκηνικό απόδρασης για όλη την οικογένεια. Βάλτε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη σε κάποιο από το ονομαστά οινοποιεία της Νάουσας για να μάθετε την ιστορία πίσω από τα περίφημα κρασιά της περιοχής.

    Διαμονή: Στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο Παλαιά Πόλη που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο μεταξουργείο του 1900 ή στο μοντέρνο Dellagio Hotel στην καρδιά της πόλης. Μια καλή επιλογή είναι και το Villa Anthemia μέσα σε ένα καταπράσινο αγρόκτημα, σε απόσταση 4,5 χλμ. από την πόλη.

    Φαγητό: Τα Οινομαγειρέματα είναι ένα μικρό εστιατόριο που θα σας κερδίσει με τις παραδιοσιακές σπεσιαλιτέ του, στην κομψή Σπονδή, Στου Θωμά που αποτελεί σταθερή αξία για καλό φαγητό στην πόλη και στις Τέσσερις Εποχές, σε μια υπέροχη τοποθεσία λίγα πριν το άλσος του Αγίου Νικολάου. Αξίζει οπωσδήποτε η εκδρομή μέχρι το Αρκοχώρι, για να φάτε στο πολύ καλό εστιατόριο Χάραμα. Επίσης, αξιόλογη είναι η ταβέρνα του Ξενώνα Αγκωνάρι στο χωριό Μεταμόρφωση.

    Γαλαξίδι

    travelgo image

    Αξίζει να βρεθείτε στο όμορφο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα για το ιδιαίτερα διασκεδαστικό έθιμο του Αλευρομουτζουρώματος, η έναρξη του οποίου χρονολογείται στο 1801. Γαλαξιδιώτες και επισκέπτες κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το «μουντζούρωμα» και το «αλεύρωμα» με φούμο και αλεύρι αντίστοιχα. Η παραλία μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε πεδίο μάχης! Τόνοι από αλεύρι και φούμο εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση και όλοι βάφονται στα χρώματα του παιχνιδιού. Για να συμμετέχετε κι εσείς, χρειάζεστε μόνο κέφι και τόλμη γιατί το αλεύρι διανέμεται δωρεάν από το Δήμο.

    Τι να κάνετε: Ο χαρακτηρισμένος από το 1978 παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα σοκάκια, τα νεοκλασικά και τα καπετανόσπιτα που μαρτυρούν το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της περιοχής, είναι πανέμορφος. Επισκεφτείτε το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, απολαύστε μια απογευματινή βόλτα μέχρι το ήσυχο λιμανάκι του Χηρόλακα και περπατήστε μέχρι την Πέρα Πάντα, το πευκοδάσος απέναντι. Αν έχετε διάθεση για εκδρομές στα πέριξ, μπορείτε να επισκεφτείτε τους Δελφούς, την Ιτέα αλλά και την Άμφισσα όπου το τελευταίο σαββατόβραδο της Αποκριάς αναβιώνει ο θρύλος του «στοιχειού».

    Διαμονή: Το Epavlis Boutique βρίσκεται σε μια ήσυχη τοποθεσία, κοντά στην κεντρική αγορά του Γαλαξιδίου, τη θάλασσα και τον παραλιακό πεζόδρομο. Μια καλή επιλογή είναι και το Nautilus Luxury Apartments με τέσσερα ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Σας προτείνουμε επίσης το παραδοσιακό συγκρότημα Filoxenia Studios, που αποτελείται από δωμάτια δίκλινα, τρίκλινα και μονόχωρα διαμερίσματα, καθώς και το Ilia Art Suites που βρίσκεται σε μια ήσυχη περιοχή, 10 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Κλασική αξία το ξενοδοχείο Γανυμήδης που στεγάζεται σε μια κατοικία του 19ου αιώνα και φημίζεται για το πρωινό του.

    Φαγητό: Στη διάσημη Μαρίτσα και στον Σκελετόβραχο θα φάτε εξαίσια θαλασσινά. Ο Μπεμπέλης φημίζεται για τα μαγειρευτά και τα τοπικά πιάτα που σερβίρει. Επίσης, αξίζει να δοκιμάσετε το καλοφτιαγμένο σπιτικό φαγητό στον Άλμπατρο («Γκίκα» για τους ντόπιους).

    Ναύπλιο

    travelgo image

    Ένα διαφορετικό καρναβάλι με βενετσιάνικες επιρροές μπορεί να ζήσει ο επισκέπτης στο Ναύπλιο. Οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν με ξυλοπόδαρους, παιχνίδια, ντόμινο, αρλεκίνους, μαριονέτες, μουσική, χρώματα και μάσκες. Οι εκδηλώσεις, που και φέτος έχουν το θέμα «Όλη η πόλη… μια σκηνή», κορυφώνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, στην πλατεία Συντάγματος, με το Βενετσιάνικο δρώμενο και τη Μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση στους δρόμους της παλιάς πόλης. Η Καθαρά Δευτέρα πάντα βρίσκει τους ντόπιους και τους επισκέπτες στην εξοχή για το πέταγμα του χαρταετού, με την παραλία Καραθώνα να έχει την τιμητική της.

    Τι να κάνετε: Βόλτες στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου με τα αμέτρητα καταστήματα, στην οδό Σταϊκοπούλου με τα πολλά ταβερνάκια, στην παραλιακή περατζάδα της Μπουμπουλίνας, αλλά και στην παλιά συνοικία του Ψαρομαχαλά. Για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, ανεβείτε τα σκαλοπάτια μέχρι το Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο. Οι πιο ρομαντικοί θα ενθουσιαστούν με τον περίπατο στο μονοπάτι της Ακροναυπλίας με θέα τα νερά του Αργολικού Κόλπου.

    Διαμονή: Το Hotel Ippoliti στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό στο κέντρο του Ναυπλίου και προσφέρει όμορφα δωμάτια με αυθεντικά τοσκανικά έπιπλα. Tο Ilion, πρώην κατοικία ενός δημάρχου του Ναυπλίου του 19ου αιώνα, βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, με θέα στην πλατεία Συντάγματος. Κλασική επιλογή στην πόλη του Ναυπλίου αποτελεί και το Grand Sarai που στεγάζεται σε ένα από τα πιο παλιά κτήρια του ιστορικού κέντρου. Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε στα πετρόκτιστα διαμερίσματα του Klymeni Traditional Homes, μόλις 1 χλμ. από το Παλαμήδι, ή στο Perivoli Hotel που βρίσκεται σε έναν λόφο στα Πυργιώτικα και βλέπει στην παραλία του Τολού.

    Φαγητό: Ο Ψαροσαβούρας είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες. Για καλή ελληνική κουζίνα, οι ντόπιοι θα σου προτείνουν τον Νούλη. Για πιο γκουρμέ γεύσεις, ιδανικό είναι το all day cafe-bar restaurant 3 Sixty. Στο δρόμο για Παλαμήδι, σε ένα ήσυχο στενάκι, το ταβερνάκι του Ψείρα σερβίρει νόστιμο σπιτικό φαγητό. Αξίζει επίσης να επισκεφθείς το χωριό Πυργιώτικα για να φας κρέατα στα κάρβουνα και χειροποίητες γκόγκες στην ταβέρνα Τ’Αλώνια.

    Σκύρος

    travelgo image

    Οι Απόκριες στη Σκύρο είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Το έθιμο του νησιού απαιτεί το «Γέρο» και την «Κορέλα» (άντρας και γυναίκα ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές) να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν το δικό τους χρώμα στη γιορτή που προσελκύει πολύ κόσμο κάθε χρόνο. Τα σοκάκια γεμίζουν από τους ήχους των κουδουνιών και το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Μία άλλη εκδήλωση της σκυριανής αποκριάς είναι η «Τράτα», που γίνεται την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα: οι κάτοικοι φορώντας στολή ναυτικών σατιρίζουν την επικαιρότητα λέγοντας στιχάκια. Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται στη Χώρα με παραδοσιακές φορεσιές, νηστίσιμους μεζέδες, τοπικές σπεσιαλιτέ και υπαίθρια γλέντια.

    Τι να κάνετε: H πανέμορφη Χώρα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το βυζαντινό κάστρο, που «επιτηρεί» την περιοχή. Στενά δρομάκια και κατάλευκα σπίτια που σκαρφαλώνουν στην πλαγιά συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα Κυκλάδες. Όμοροι οικισμοί της Χώρας, που αξίζει να γνωρίσετε, είναι τα Μαγαζιά, ο Μώλος, τα Γυρίσματα και τα Πουριά, οι οποίοι εκτείνονται στα επίπεδα βόρεια της πρωτεύουσας προς τη θάλασσα.

    Διαμονή: Μια καλή επιλογή στην πόλη της Σκύρου είναι το Hotel Nefeli, που προσφέρει πρωινό με τοπικές γεύσεις και διαθέτει εστιατόριο με βιολογικά πιάτα. Σε μια όμορφη και ήσυχη τοποθεσία, ανάμεσα στην ακρογιαλιά του οικισμού Ασπούς και τη συστάδα των λοφίσκων που την περιβάλλει, ξεδιπλώνονται σαν λευκή πολιτεία τα σκυριανής αρχιτεκτονικής διαμερίσματα του Ξενοδοχείου Διώνη. Στην περιοχή Γυρίσματα, το Kallisti Studios & Apartments αποτελείται από δύο δίχωρα διαμερίσματα και τέσσερις ευρύχωρες γκαρσονιέρες. Στην ίδια περιοχή, μόλις 50 μ. από τη θάλασσα, το Almyra Guesthouses προσφέρει 5 μεζονέτες που εγγυώνται την απόλυτη άνεση και χαλάρωση. Σε ήσυχη περιοχή της Σκύρου, μόλις 1 χλμ. από το λιμάνι και 11 χλμ. από τη Χώρα, το Aelia Collection Suites είναι ένα συγκρότημα πολυτελών μικρών αυτόνομων κατοικιών που είναι σχεδιασμένες ώστε να ικανοποιήσουν όλες σας τις επιθυμίες.

    Δείτε περισσότερες προτάσεις διαμονής στη Σκύρο εδώ

    Φαγητό: Στις Ιστορίες του Μπάρμπα θα φάτε νόστιμους ψαρομεζέδες συνοδεία τσίπουρου με θέα την παραλία του Μώλου. Το καφενείο Μπαρμπα Γιάννης και Μαρίτσα στη Χώρα σερβίρει καταπληκτικά μεζεδάκια. Φημισμένη είναι η ψαροταβέρνα του Στέλιου στα Γυρίσματα. Αν είστε λάτρεις του κρέατος αξίζει η εκδρομή μέχρι την περιοχή Τραχύ, στο βόρειο τμήμα του νησιού, για να φάτε κατσικάκι στη λαδόκολλα στην ταβέρνα Άγιος Πέτρος.

    Σύρος

    travelgo image

    Ανακαλύψτε τις ομορφιές της αρχοντικής πρωτεύουσας των Κυκλάδων και διασκεδάστε στο Συριανό Καρναβάλι, που είναι αφιερωμένο στον Γεώργιο Σουρή, τον σατιρικό ποιητή με καταγωγή από το νησί. Οι εκδηλώσεις του εξαπλώνονται στα χωριά της Σύρου με την παρέλαση των καρναβαλιστών, καθώς και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, απ’ όπου ξεκίνησε και εδραιώθηκε το Συριανό Καρναβάλι, με την αναβίωση του παραδοσιακού καρναβαλικού εθίμου «Ζεϊμπέκια». Το Συριανό Καρναβάλι ολοκληρώνεται με τη μεγάλη παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης και τα παραδοσιακά κούλουμα στις εξοχές της Σύρου.

    Τι να κάνετε: Η πρωτεύουσα του νησιού, Ερμούπολη, κλέβει την παράσταση με τα εντυπωσιακά της κτήρια, το εμβληματικό Δημαρχείο, το ιστορικό θέατρο Απόλλων και την αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια με τα όμορφα αρχοντικά, ενώ μια βόλτα στο μαγευτικό μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου θα σας προσφέρει όμορφη θέα στο Αιγαίο και θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Αν έχετε διάθεση και χρόνο για περισσότερες βόλτες, βάλτε στο πρόγραμμα σας μια επίσκεψη στην Ποσειδωνία (γνωστή και ως Ντελαγκράτσια) με τις εξοχικές επαύλεις και τους κατάφυτους κήπους, αλλά και στο γραφικό ψαροχώρι Κίνι, στα Χρούσσα ή στον Γαλησσά.

    Διαμονή: Στην Ερμούπολη προτείνουμε το Εν Ερμουπόλει που στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του 1908 λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε τα ξενοδοχεία Esperance1 στο λιμάνι και Esperance 2 σε γραφικό δρομάκι της Ερμούπολης ή το νεοκλασικό Ακταίον. Τα Kois Studios, στην παραλία της Αζολίμνου, μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Ερμούπολη, είναι πλήρως εξοπλισμένα και μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν μέχρι και 4 άτομα. Κομψή και φιλική προς το περιβάλλον, η Villa Nites στο Μέγα Γιαλό διαθέτει 4 υπνοδωμάτια και ιδιωτική πισίνα. Στον οικισμό Άνω Μάννα, 6 χλμ. από την Ερμούπολη, η Villa Gaia είναι πλήρως εξοπλισμένη με όλες τις ανέσεις και μπορεί εύκολα να φιλοξενήσει 6 άτομα.

    Δείτε περισσότερες προτάσεις διαμονής στη Σύρο εδώ

    Φαγητό: Στην Ερμούπολη πιάστε τραπέζι στο Αρχονταρίκι της Μαρίτσας για αιγαιοπελαγίτικη παραδοσιακή κουζίνα, στο Περί Τίνος για κυκλαδίτικη μαγειρική με φαντασία και στο Avant Garden για να δοκιμάσετε τα ιδιαίτερα πιάτα σύγχρονης ελληνικής κουζίνας από τον σεφ και ιδιοκτήτη Κωνσταντίνου Μπουραντά. Μια πολύ καλή επιλογή είναι και η παραδοσιακή ταβέρνα Μήτσος στην Αληθινή, όπου βλέπεις όλη την Ερμούπολη από ψηλά.

    Ρέθυμνο

    travelgo image

    Από τις πιο φημισμένες διοργανώσεις της Κρήτης και το τρίτο μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα (μετά από εκείνα της Πάτρας και της Ξάνθης), το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης, έχοντας κλείσει πάνω από 100 χρόνια ζωής –οι πρώτες χιουμοριστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα το 1914. Η πανέμορφη Παλιά Πόλη μετατρέπεται στο πιο ιδανικό σκηνικό για μια πληθώρα καρναβαλικών εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα τις μεγάλες παρελάσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου της Αποκριάς. Αξίζει να ακολουθήσετε τους παραδοσιακούς κανταδόρους, για να ταξιδέψετε στο χρόνο μέσα από τις μουσικές συνήθειες μιας άλλης εποχής.

    Τι να κάνετε: Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου είναι ένας λαβύρινθος γεμάτος εκπλήξεις. Χαίρεσαι να περπατάς και να ρουφάς κάθε ανάσα αυτής της πόλης. Οι βόλτες ξεκινούν από το γραφικότατο ενετικό λιμάνι με το διάσημο φάρο και συνεχίζονται στα σοκάκια με τα θαυμαστά αρχοντικά μιας άλλης εποχής, τις κρυφές ολάνθιστες αυλές και τα πολλά ενετικά και τουρκικά μνημεία. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο λόφο του Παλαιοκάστρου και να κάνετε μια βόλτα στο φρούριο της Φορτέτζας. Η πανοραμική θέα από τις επάλξεις κόβει την ανάσα. Την Καθαρά Δευτέρα μπορείτε να επισκεφθείτε κοντινά χωριά, όπως οι Αρμένοι, όπου αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα ή να κάνετε μια εκδρομή μέχρι την ιστορική Μονή Αρκαδίου.

    Διαμονή: Στην παραλία του Ρεθύμνου, το Steris Elegant Beach Hotel διαθέτει 32 σύγχρονα, πολύχρωμα και ξεχωριστά διακοσμημένα στούντιο, διαμερίσματα και σουίτες με όλες τις ανέσεις. Περιλαμβάνει επίσης πισίνα και εστιατόριο. Το Mythos Suites Hotel είναι ένα μικρό boutique ξενοδοχείο με 15 όμορφα διακοσμημένα “μικρά σπιτάκια” και μια μικρή πισίνα στη μέση της αυλής. Το ξενοδοχείο Veneto στεγάζεται σε βενετσιάνικο αρχοντικό του 15ου αιώνα με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική στην παλιά πόλη. Στο χωριό Άδελε, το Lefkothea Villas, μέσα σε έναν ιδιωτικό ελαιώνα 5 στρεμμάτων, προσφέρει απόλυτη ηρεμία και εντυπωσιακή θέα στον μεγαλύτερο ελαιώνα της Κρήτης και στον Ψηλορείτη. Στην καρδιά του χωριού της Αργυρούπολης, το Arcus Suites είναι μια ολόκληρη γειτονιά από αναπαλαιωμένα ενετικά πέτρινα αρχοντικά του 14ου αιώνα, χτισμένα στη θέση της Αρχαίας Λάππας.

    Δείτε περισσότερες προτάσεις διαμονής στo Ρέθυμνο εδώ

    Φαγητό: Στο φημισμένο εστιατόριο Veneto θα δοκιμάσετε πιάτα που βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές από την Κρήτη και τη Μεσόγειο, τα οποία θα συνοδεύσετε με κρασί από το 600 χρόνων πετρόχτιστο κελάρι του. Το εστιατόριο Αυλή, σε βενετσιάνικο αρχοντικό του 1600, είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Κρήτης. Το Πρίμα Πλώρα, απέναντι από τη Φορτέτζα και δίπλα στη θάλασσα, σερβίρει δημιουργική ελληνική κουζίνα με κρητικές πινελιές. Στην περιοχή Μυσίρια, στην Tαβέρνα του Ζήση θα βρείτε κρητικές σπεσιαλιτέ και μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών. Φημισμένο είναι το εστιατόριο Αλέκος στους Αρμένους, που μαγειρεύει με εξαιρετικές πρώτες ύλες την κρητική παράδοση.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider