Πιστέψτε μας, δεν θα θέλατε να βρίσκεστε στα νερά τους.
Υπάρχουν παραλίες, λίμνες και ποτάμια που και μόνο που τα βλέπεις σε φωτογραφίες σου ανοίγουν την όρεξη για βουτιές και κολύμπι. Έχετε σκεφτεί ποτέ όμως τι μπορεί να κρύβουν τα νερά τους; Τα παρακάτω μέρη - άλλα πανέμορφα κι άλλα παράξενα- κρύβουν αρκετούς κινδύνους για τους επισκέπτες. Τοξικά και πυρηνικά απόβλητα, πολύ ισχυρά ρεύματα, καρχαρίες κι άλλα περίεργα και τρομακτικά πλάσματα είναι μερικοί από τους λόγους που συγκαταλέγονται στα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου για να βουτήξει κανείς.
Hanakapiai Beach, Χαβάη
Στο άκουσμα της λέξης «Χαβάη» στο μυαλό μας έρχονται συνήθως ονειρεμένες εξωτικές παραλίες. Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο παραδεισένια όσο φαίνονται. Στην παραλία Hanakapiai, στον απομακρυσμένη ακτή Napali της νήσου Kauai, έχουν χάσει πολλοί επισκέπτες τη ζωή τους λόγω των πολύ ισχυρών ρεύματων και των γιγαντιαίων κυμάτων που είναι άκρως επικίνδυνα ακόμα και για ικανότατους κολυμβητές.
New Smyrna Beach, Φλόριντα
Η ακτή της Νέας Σμύρνης (New Smyrna Beach), που βρίσκεται στην κομητεία Volusia στην πολιτεία της Φλόριντα, θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα σε επιθέσεις καρχαριών. Σύμφωνα με το Διεθνές Αρχείο Επίθεσης Καρχαριών ISAF και το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στην περιοχή έχουν σημειωθεί οι περισσότερες επιθέσεις καρχαριών ανά τετραγωνικό μίλι! Ωστόσο, οι λευκές αμμώδεις παραλίες της πόλης προσελκύουν πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο.
Gansbaai, Νότια Αφρική
Το Gansbaai, μια περιοχή που απέχει περίπου δύο ώρες από το Κέιπ Τάουν, είναι το βασίλειο των λευκών καρχαριών. Λίγα μίλια από την ακτή υπάρχει το Shark Alley, ένα μικρό κανάλι ανάμεσα στο νησί Dyer και στο Geyser Rock. Εκεί κατοικούν περίπου 60.000 φώκιες, που προσελκύουν κοπάδια από λευκούς καρχαρίες. Πολλοί τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο απλά για να φωτογραφήσουν τους καρχαρίες σε κάποια από τις ασφαλείς ξεναγήσεις που γίνονται.
Κουίνσλαντ, Αυστραλία
Η Κουίνσλαντ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία σε έκταση της Αυστραλίας, στο βορειοανατολικό άκρο της ηπείρου. Το κολύμπι στις παραλίες της μπορεί να γίνει μια δυσάρεστη εμπειρία. Οι επιθέσεις καρχαριών είναι συχνό φαινόμενο, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι μέδουσες. Τα τσιμπήματα τους είναι τόσο επώδυνα που πολλά από τα θύματα πέθαναν από καρδιακή προσβολή πριν προλάβουν να βγουν από το νερό.
Blue Lagoon, Derbyshire, Αγγλία
Ναι, έχει και η Αγγλία τη δική της Γαλάζια Λίμνη. Η λίμνη στο Harpur Hill του Buxton δείχνει πανέμορφη, όμως είναι επικίνδυνη... Τα φωτεινά τιρκουάζ νερά της είναι εντελώς μολυσμένα με τοξικά υπολείμματα από βιομηχανικές μονάδες της περιοχής. Το επίπεδο pH του νερού είναι 11,3 (λίγο χαμηλότερο από τη χλωρίνη) και μπορεί να προκαλέσει δερματικές παθήσεις, ερεθισμούς στα μάτια και μυκητιακές λοιμώξεις. Υπάρχουν φυσικά προειδοποιητικές πινακίδες, ενώ οι αρχές, προκειμένου να αποτρέψουν το μπάνιο στη λίμνη, έχουν ρίξει στο παρελθόν μαύρο χρώμα στα νερά της.
Boiling Lake, Δομινίκα, Καραϊβική
Το όνομά της («λίμνη που βράζει») τα λέει όλα. Πρόκεται για μια ορεινή λιμνή στο Εθνικό Πάρκο Μορν Τρουά Πιτόν στο νησί Δομινίκα της Καραϊβικής, περίπου 10 χλμ. από την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, Ροζό. Εξαιτίας του καυτού μάγματος που υπάρχει από κάτω, η θερμοκρασία του νερού φτάνει έως και τους 92 βαθμούς Κελσίου! Ο αέρας γύρω από την περιοχή είναι ζεστός και υγρός, ενώ μυρίζει θειάφι.
Λίμνη Βικτόρια, Αφρική
Η Λίμνη Βικτόρια είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Αφρικής και η δεύτερη σε έκταση λίμνη γλυκού νερού της Γης, ενώ τη μοιράζονται τρεις χώρες- Ουγκάντα, Τανζανία και Κένυα. Kρύβει όμως τεράστιους κινδύνους. Δεν είναι μόνο το βάθος των νερών που αυξομειώνεται απότομα. Είναι και το μικροκλίμα που δημιουργεί απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα - ξαφνικούς ανέμους, βροχές και καταιγίδες που μπορούν να παρασύρουν πλεούμενα και να καταστρέψουν σπίτια και χωράφια.
Ποταμός Rio Tinto, Ισπανία
Λίγοι θα τολμούσαν να βουτήξουν σε ένα ποτάμι που έχει το χρώμα του αίματος, ωστόσο ακόμα και οι πιο τολμηροί δεν θα το επιχειρούσαν αν μάθαιναν ότι αυτό το χρώμα οφείλεται στο ότι από εκεί περνάει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σιδηροπυρίτη του κόσμου. Ο ποταμός Rio Tinto, που βρίσκεται στα βουνά Σιέρα Μορένα της Ανδαλουσίας, θεωρείται από τους πιο μολυσμένους του κόσμου. Κατά μήκος του έχουν εξορυχθεί χαλκός, χρυσός, ασήμι και άλλα μέταλλα κατά τη διάρκεια πέντε χιλιάδων χρόνων.
Αμαζόνιος, Νότια Αμερική
Τα νερά του Αμαζονίου φιλοξενούν μερικά από τα πιο επικίνδυνα πλάσματα του πλανήτη που κανείς δεν θα ήθελε να συναντήσει: πιράνχας, ηλεκτροφόρα χέλια, αλιγάτορες, αλλά και το μικροσκοπικό ψάρι καντιρού ή αλλιώς ψάρι-βαμπίρ, που κάνει τα πιράνχας να μοιάζουν άκακα ψαράκια! Τολμάς να βουτήξεις;
Ποταμός Γάγγης, Ινδία
Ο Γάγγης, ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ινδικής Χερσονήσου, είναι ο πιο ιερός ποταμός των Ινδουιστών. Είναι όμως κι ένας από τους πιο μολυσμένους του πλανήτη. Στα νερά του φιλοξενεί άπειρα βακτηρίδια. Σε πολλά μέρη του, το νερό δεν είναι κατάλληλο για κολύμβηση, καθώς εμφανίζει υψηλά ποσοστά μόλυνσης, χωρίς όμως αυτό να εμποδίζει τους ανθρώπους που θεωρούν τα νερά του εξαγνιστικά, να τον χρησιμοποιούν.