Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 21.9°C
    Clear

    Ταξίδι στο χρόνο σε εντυπωσιακές ελληνικές καστροπολιτείες

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ταξίδι στο χρόνο σε εντυπωσιακές ελληνικές καστροπολιτείες

    Γεμάτες θρύλους και μνήμες, σε προσκαλούν σε μια βόλτα στη δική τους εποχή.

    Είναι μαγικό αυτό που μπορείς να νιώσεις μόλις περάσεις την πύλη μιας καστροπολιτείας. Είναι σαν να μπαίνεις μέσα σε μια χρονομηχανή και να χάνεσαι στην ιστορία του τόπου. Κάστρα και τείχη, λαβύρινθοι από λιθόστρωτα καλντερίμια, παλάτια, αρχοντικά και εκκλησίες σε συγκινούν με την αντοχή τους στον χρόνο και σε παρασύρουν σε ένα διαφορετικό ταξίδι. Η περιήγηση σε αυτές τις καστροπολιτείες της Ελλάδας είναι μια μοναδική εμπειρία όλες τις εποχές του χρόνου.

    Μονεμβασιά

    Μονεμβασιά

    Στο νότιο άκρο της ανατολικής ακτής της Πελοποννήσου, η μεσαιωνική περιτειχισμένη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες και τα δαιδαλώδη καλντερίμια της, μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι. Ακόμα και από μακριά, είναι αδύνατο να μην αισθανθείς δέος στη θέα του τεράστιου βράχου. Περνώντας την κεντρική πύλη αρχίζει το σεργιάνι σε έναν άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό με λιθόστρωτα καλντερίμια, παλιά αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες που συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακούς ξενώνες, δεκάδες καταστήματα, εστιατόρια και καφέ. Στην κεντρική πλατεία με το φημισμένο κανόνι που σημαδεύει προς τη θάλασσα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα δείτε και τον περίφημο ναό του Ελκόμενου Χριστού, με σπάνιες εικόνες, από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης. Στην Πάνω Πόλη, στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Από εδώ η θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της είναι καθηλωτική.

    Μονεμβασιά

    Διαμονή: Ο ξενώνας Καλντερίμι Θέα κοντά στην πύλη του Kάστρου, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία διαμονής στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς. Το Bastione Malvasia Hotel συνδυάζει μοντέρνα και παραδοσιακά στοιχεία και προσφέρει δωμάτια με θέα στο πέλαγος. Οι Παραδοσιακοί Ξενώνες Αρδάμης είναι ένα εκπληκτικό συγκρότημα από δωμάτια, σουίτες και διαμερίσματα στο πιο σημαντικό κτίσμα του κάστρου. Μια ιδιαίτερη πρόταση διαμονής είναι το Casa Felicia, ένα τριώροφο αρχοντικό διακοσμημένο με σπάνιες αντίκες. Στο Casa Bella Vista θα βρείτε ωραία δωμάτια με θέα στη θάλασσα και στο κάστρο. Τα δύο διαμερίσματα του συγκροτήματος Casa Palma μοιράζονται μια μεγάλη βεράντα/αυλή με άπλετη θαλασσινή θέα. Εκτός κάστρου, σας προτείνουμε το ξενοδοχείο Pramataris δίπλα στη θάλασσα, το Monemvasia Green Apartmnets μόλις 400 μ. από το κέντρο της πόλης και την παραλία, το Panorama πάνω σε έναν λόφο με θέα στο Κάστρο, καθώς και το Iris Beach Hotel δίπλα στην παραλία Αμπελάκια.

    Φαγητό: Δοκιμάστε την κουζίνα της φημισμένης Ματούλας που αποτελεί σταθερή αξία από το 1950. Εξίσου φημισμένο το Κανόνι, που απλώνει τα τραπέζια του σε μια βεράντα με υπέροχη θέα και σερβίρει νόστιμες σπεσιαλιτέ όπως παραδοσιακά σαΐτια (χορτόπιτα με λεπτό φύλλο) και μελιτζάνα «κανόνι». Σε προνομιακό σημείο στην είσοδο του Κάστρου, το Χρυσόβουλο σερβίρει σύγχρονη ελληνική κουζίνα με τη δημιουργική μαεστρία του chef Γιώργου Τσιμπίδη.

    Μυστράς

    Μυστράς

    Στους πρόποδες του Ταΰγετου, 5 χλμ. βορειοδυτικά της Σπάρτης, υψώνεται ο λόφος του Μυστρά, γεμάτος ερείπια και ιστορία. Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες καστροπολιτείες της χώρας, που το 1989 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ιστορία του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους και ο Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος έχτισε ισχυρό τείχος και κάστρο στην κορυφή ενός υψώματος που λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς. Στο πέρασμα των χρόνων, αναπτύχθηκε μια ολόκληρη καστροπολιτεία που πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών, των Οθωμανών και των Ενετών. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελείται από το μεσαιωνικό κάστρο και τον οχυρωμένο οικισμό, που κλείνει μέσα από τα τείχη του μονές, εκκλησίες, παρεκκλήσια, οικίες και παλάτια. Τα πιο γνωστά σωζόμενα μνημεία είναι η επιβλητική Αγία Σοφία, το Παλάτι των Δεσποτών, η Μονή της Παντάνασσας, η Μητρόπολη (ή Άγιος Δημήτριος), οι Άγιοι Θεόδωροι και η Παναγία η Οδηγήτρια, ενώ στη νότια πλευρά της Κάτω Χώρας υπάρχουν τα ερείπια από τα αρχοντικά των Λάσκαρη και Φραγκόπουλου. Το μουσείο ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την περιήγηση σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

    Μυστράς

    Διαμονή: O πολυτελής ξενώνας Πύργος του Μυστρά φιλοξενεί τους ταξιδιώτες σε ένα μοναδικό περιβάλλον πολυτέλειας, άνεσης και υψηλής αισθητικής. Κάθε δωμάτιο είναι και μία ξεχωριστή, εντυπωσιακή σκηνογραφία. Το Mystras Grand Palace και το Euphoria Retreat είναι τα δύο νέα, εντυπωσιακά ξενοδοχεία που ανανεώνουν το τουριστικό προφίλ της περιοχής γύρω από τη βυζαντινή καστροπολιτεία και απευθύνονται σε ταξιδιώτες που θέλουν να συνδυάσουν την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο με πολυτελή διαμονή και υπηρεσίες ευεξίας. Εναλλακτικά, μπορείτε να μείνετε στον παραδοσιακά χτισμένο Ξενώνα Μαζαράκη στα γειτονικά Πικουλιάνικα.

    Φαγητό: Απαραίτητη γευστική στάση το εστιατόριο Χρώματα, στα Πικουλιάνικα, για νόστιμα πιάτα δημιουργικής ελληνικής κουζίνας (καλό είναι να κλείσετε τραπέζι πριν). Για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα θα πάτε στην ταβέρνα Πικουλιάνικα, ενώ για φαγητό και καφέ με υπέροχη θέα σημειώστε το cafe-εστιατόριο Ξενία.

    Μεσαιωνική Πόλη, Ρόδος

    Μεσαιωνική Πόλη, Ρόδος

    Η πανέμορφη Παλιά Πόλη της Ρόδου είναι το κύριο αξιοθέατο του νησιού. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Μια βόλτα εδώ αρκεί για να δει κανείς το πολύχρωμο ψηφιδωτό από τα σημάδια που άφησαν πίσω τους οι διαδοχικοί κατακτητές του νησιού. Από τη στιγμή που θα διασχίσετε μια από τις πύλες της, θα αισθανθείτε ότι βαδίζετε σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό που εξάπτει τη φαντασία. Το επιβλητικότερο κτήριο του κάστρου είναι το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου- το σπουδαιότερο μνημείο από την εποχή της κυριαρχίας του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στο νησί. Περπατήστε στην οδό των Ιπποτών, που είναι χτισμένη πάνω σε δρόμο της αρχαίας πόλης, στη Σωκράτους με τα εμπορικά καταστήματα αλλά και σε όλα τα στενά της παλιάς πόλης που καταλήγουν σε κάποιο αξιοθέατο. Πρόκειται για μια ολοζώντανη πόλη, γεμάτη με ατμοσφαιρικά εστιατόρια, καφέ, μπαρ και εμπορικά καταστήματα, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το χθες με το σήμερα.

    Μεσαιωνική Πόλη, Ρόδος

    Διαμονή: Το Avalon Boutique Hotel στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο ιστορικό κτήριο που διατηρεί τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. To Marco Polo Mansion προσφέρει φινετσάτα δωμάτια με ανατολίτικα χρώματα και παλιά έπιπλα, που δένουν ωραία με την ατμόσφαιρα της Παλιάς Πόλης. Εναλλακτικά επιλέξτε ένα από τα άνετα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια του Petrino, που στεγάζεται σε ένα κτήριο 100 χρόνων.

    Φαγητό: Η ψαροταβέρνα Αλέξης είναι ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της Ρόδου, αφού λειτουργεί από το 1957. Το «αδερφάκι» του, το Alexis 4 Seasons ξεχωρίζει για τις προτάσεις της μεσογειακής δημιουργικής κουζίνας που σερβίρει. Φημισμένη επιλογή για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και το εστιατόριο Ντινόρης που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο του 1310 στην Πλατεία Μουσείου. Αξίζει επίσης να κάνετε μια στάση στα Πεταλάκια, για εξαιρετικούς ψαρομεζέδες.

    Μεστά, Χίος

    Μεστά, Χίος

    Σε απόσταση 35 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου, τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο Μαστιχοχώρι και ένα από τα ωραιότερα μεσαιωνικά καστροχώρια της Χίου. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του πηγάζει από τη βυζαντινή περίοδο και το χωριό θυμίζει πραγματικό φρούριο. Τα πέτρινα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, ενώ επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ στενά, σκεπαστά δρομάκια, τους «θόλους». Αυτά που είναι χτισμένα στην εξωτερική πλευρά του χωριού παίζουν το ρόλο ενός ενιαίου τοίχους, χωρίς παράθυρα προς τα έξω. Η βόλτα στα μικρά σοκάκια προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία, καθώς ολόκληρο το χωριό θυμίζει λαβύρινθο. Στο χωριό υπάρχουν πολλές εκκλησίες, με μεγαλύτερη την εκκλησία των Ταξιαρχών, η οποία χτίστηκε το 1868 στη θέση του παλιού κυκλικού πύργου του κάστρου. Δίπλα της βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού- το «λιβάδι» όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο- με ταβέρνες και καφενεία που σας καλούν να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας παραδοσιακές χιώτικες λιχουδιές.

    Μεστά, Χίος

    Διαμονή: Το Medieval Castle είναι ένα συγκρότημα με ωραίες πέτρινες σούιτες, διασκορπισμένες σε αναπαλαιωμένα κτήρια. Το Lida Mary προσφέρει καλαίσθητα καταλύματα με παραδοσιακό στυλ. Εναλλακτική επιλογή, τα παραδοσιακά διαμερίσματα και δωμάτια Schinos Apartments.

    Φαγητό: Στην κεντρική πλατεία των Μεστών η ταβέρνα Μεσαίωνας σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα με έμφαση στα μαγειρευτά και ντόπια φαγητά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τους λαχταριστούς λουκουμάδες του Κανέλλου.

    Ταξίδι στο χρόνο σε εντυπωσιακές ελληνικές καστροπολιτείες
    Ταξίδι στο χρόνο σε εντυπωσιακές ελληνικές καστροπολιτείες
    Ταξίδι στο χρόνο σε εντυπωσιακές ελληνικές καστροπολιτείες
    Ταξίδι στο χρόνο σε εντυπωσιακές ελληνικές καστροπολιτείες
    Ταξίδι στο χρόνο σε εντυπωσιακές ελληνικές καστροπολιτείες
    Ταξίδι στο χρόνο σε εντυπωσιακές ελληνικές καστροπολιτείες
    Ταξίδι στο χρόνο σε εντυπωσιακές ελληνικές καστροπολιτείες

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider