Γλέντι και μασκαρέματα σε κάθε γωνιά της χώρας μας.
Η αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση της Αποκρίας έχει ξεκινήσει! Έτσι, μία περιήγηση στα δημοφιλέστερα καρναβάλια της Ελλάδας, που στήνονται σε όμορφες γωνιές της χώρας μας, σας φέρνει στο μυαλό στιγμές διασκέδασης και ξέφρενου γλεντιού.
Πάτρα: Με εικόνες από Ρίο Ντε Τζανέιρο
Η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα, μετρά περισσότερα από 180 χρόνια ιστορίας και έχει καταφέρει να απασχολεί τους φανατικούς της, για τουλάχιστον 40 ημέρες, πριν την κορύφωση, την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας. Ξέφρενος χορός, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών συνθέτουν ένα φαντασμαγορικό σκηνικό που ξεκινά όταν ο τελάλης αναγγέλλει με κάθε καρναβαλική επισημότητα την έναρξη του Καρναβαλιού και ολοκληρώνεται - στις 10 Μαρτίου φέτος - με τη μεγάλη παρέλαση και το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα άρματα που παρουσιάζονται, τα οποία προετοιμάζονται σχεδόν δέκα μήνες και σατιρίζουν –συνήθως- την πολιτική επικαιρότητα και τα φαινόμενα της κοινωνίας. Σήμα κατατεθέν του πατρινού καρναβαλιού και η μαυροδάφνη, το ιδιαίτερο αυτό κρασί, που συνοδεύει κάθε στιγμή γλεντιού.
Ξάνθη: Το κάψιμο του Τζάρου
Ο θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην πόλη της Ξάνθης είναι αυτός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, που ξεκίνησε το 1966. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν 3 βδομάδες πριν την μεγάλη Τεσσαρακοστή με την τελετή έναρξης, όπου από εκείνη την ημέρα ξεκινάει μια σειρά από λαογραφικά δρώμενα στην κεντρική πλατεία και στο δημοτικό αμφιθέατρο. Το Σάββατο, πριν την Καθαρά Δευτέρα, στην Κεντρική πλατεία γίνονται διάφορα πολιτισμικά events, με highlight συναυλίες δημοφιλών τραγουδιστών, ενώ το βράδυ διοργανώνεται η μικρή παρέλαση με αρχηγό τον Τζάρο. Την επόμενη μέρα ξεκινάει από την αρχή της πόλης η μεγάλη παρέλαση που καταλήγει στο Δημοτικό στάδιο Ξάνθης μετά από διαδρομή 3 χλμ.. Ο θεσμός κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου, ένα έθιμο που έφεραν πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού.
Ρέθυμνο: Με ιστορία από το 1914
Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένας θεσμός πολιτισμού και δημιουργίας, τον οποίο η δημοτική αρχή προσπαθεί κάθε χρόνο να ενισχύει και να εμπλουτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η εμφάνισή του χρονολογείται από το 1914, με τις απόκριες στο όμορφο αυτό νησί να έχουν αναγεννησιακό χρώμα και βενετσιάνικο άρωμα που προσδίδουν φινέτσα μιας άλλης εποχής. Την έναρξη σημαίνει ο προπομπός, δηλαδή ο ντελάλης, που περνά από όλη την περιφέρεια του δήμου Ρεθύμνης και διαλαλεί τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Στα πολυάριθμα events συγκαταλέγονται το κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού, οι χοροί, η φαντασμαγορική νυχτερινή παρέλαση των αρμάτων μέσα από τους δρόμους της πόλης. Άξια αναφοράς και η καντάδα, ένα τετράωρο δρώμενο με αναγεννησιακές επιρροές, όπου παρέες καρναβαλιστών και μουσικά σχήματα περιδιαβαίνουν την παλιά πόλη πλημμυρίζοντας με τραγούδια. Η γιορτή ολοκληρώνεται με την μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και το καθιερωμένο κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου.
Τύρναβος: Αυτό θα πει «Μπουρανί»
Το «Μπουρανί» στον Τύρναβο κλείνει τον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων και έρχεται να αναταράξει τον μονότονο ρυθμό της καθημερινότητας στην πόλη. Το ονομαστό «Μπουρανί», που είναι λέξη τούρκικη και σημαίνει λαχανόρυζο ή σπανακόρυζο, έχεις τις ρίζες του χρόνια πριν και ήθελε χαροκόπους να ανάβουν φωτιά, να μαγειρεύουν το εν λόγω φαγητό, την ίδια στιγμή που χόρευαν, αλληλοπειράζονταν και πετούσαν βωμολοχίες. Σήμερα, οι Τυρναβίτες ξέρουν να συνεχίζουν με καύχηση και με διάθεση το έθιμο. Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι αποτελεί εκδήλωση πανελλήνιας εμβέλειας και αρχίζει ένα μήνα, περίπου πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, και καταλήγει την Καθαρή Δευτέρα με το «Μπουρανί». Η γιορτή αυτή είναι μοναδική στην Ελλάδα και συνδέεται με την αρχή της Άνοιξης, τη γονιμότητα και την βλάστηση.
Σύρος: Αφιερωμένο στον Γεώργιο Σουρή
Το Καρναβάλι στη Σύρο είναι από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του νησιού με αναβίωση πλήθους παραδοσιακών εθίμων από τους κατοίκους. Αφιερωμένο στον Γεώργιο Σουρή, τον σατιρικό ποιητή με καταγωγή από το νησί, το καρναβάλι σημαίνει ξεφάντωμα, που ξεκινά από το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς με την πρώτη παρέλαση στην Άνω Σύρο. Αμέσως μετά, ξεκινά ο χορός και το γλέντι που διαρκεί μέχρι το πρωί στα στενάκια και στα κουτούκια της μεσαιωνικής πόλης του νησιού. Την επομένη, την τιμητική της έχει η Ερμούπολη και το κέντρο του νησιού, όπου γίνεται η κεντρική παρέλαση του Καρναβαλιού στη Σύρο. Τα γκρουπ των καρναβαλιστών ξεκινούν από το λιμάνι, με κατάληξη την Πλατεία Μιαούλη όπου γίνεται και η βράβευση των καλύτερων πληρωμάτων του Καρναβαλιού στη Σύρο. Το γλέντι συνεχίζεται όλο το βράδυ στο κέντρο και τους δρόμους της Ερμούπολης με μουσική, χορό και λιχουδιές που προσφέρει δωρεάν ο εμπορικός σύλλογος του νησιού.
Κέρκυρα: Η ψυχή του Ιονίου
Οι ρίζες της Κερκυραϊκής Αποκριάς χάνονται στη Διονυσιακή λατρεία της αρχαίας Ελλάδας. Το Καρναβάλι της Κέρκυρας αναβιώνει την εποχή των Βενετών και επί 450 και πλέον χρόνια φθάνει ως τις μέρες μας κάθε χρόνο αναγεννημένο. Σήμα κατατεθέν του καρναβαλιού είναι τα πετεγολέτσα ή πετεγόλια (κουτσομπολιά), που βασίζονται στην κερκυραϊκή διάλεκτο και κάθε χρόνο παίζονται σε υπαίθρια σκηνή, στην κεντρική αγορά της παλιάς πόλης στην Πίνια. Εκεί, παρουσιάζονται αναδρομές εθίμων, ενώ το πρόγραμμα διανθίζεται με ελαφρά ή σατυρικά τραγούδια ντόπιας ως επί το πλείστον δημιουργίας, ή με επτανησιακές καντάδες. Το φινάλε κάθε παράστασης κορυφώνεται με ένα σκετς (πρόζα) που γίνεται από τα παράθυρα των παρακείμενων σπιτιών.
Χαλκίδα: Θαλασσινό Καρναβάλι
Ξεκίνησε το 2016 και διαφοροποιείται από όλα τα προηγούμενα στο ότι υπάρχουν δρώμενα και στη στεριά και στη θάλασσα! Φέτος, θα διεξαχθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Στενό του Ευρίπου και περιλαμβάνει τα «Γαϊτανάκια του Ευρίπου», όπου μικροί και μεγάλοι πλέκουν τα μοναδικά τους Γαϊτανάκια σε στεριά και θάλασσα, ενώ ακολουθεί ο «Καβοντορίτικος» χορός από 500 και πλέον χορευτές κατά μήκος της παραλίας. Το Σάββατο 09 Μαρτίου έχουν προγραμματισθεί η μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών με ελεύθερη συμμετοχή ομάδων και η «Λευκή Νύχτα», όπου στους εμπορικούς δρόμους της πόλης θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και υπαίθρια πάρτι, ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά με μοναδικές προσφορές μέχρι αργά το βράδυ. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, το πρόγραμμα ξεκινά με παιδικό πάρτι και μουσικοθεατρικά δρώμενα για τα παιδιά και ακολουθούν συναυλίες και δραστηριότητες στη θάλασσα μέχρι το βράδυ, οπότε και το μοναδικό θέαμα της τελετής λήξης του Θαλασσινού Καρναβαλιού στην παραλία της Χαλκίδας υπόσχεται να σας μαγέψει.
Νάουσα: Με Μπούλες και Γενίτσαρους
Στη Νάουσα, η Αποκριά χαρακτηρίζεται και από τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό, τη φιλόξενη διάθεση των Ναουσαίων, τα χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία γλέντια τους, τα σατιρικά καρναβάλια. Ιδιαίτερο και βασικότερο, όμως, στοιχείο είναι το έθιμο «Μπούλες» ή κατ' άλλους «Γενίτσαροι και Μπούλες». Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Την μεγαλύτερη ακμή του γνώρισε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και φθάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας. Το έθιμο ξεκινά την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, συνεχίζεται την Δευτέρα, όπου τα μπουλούκια επισκέπτονται τα σπίτια των μελών τους και γλεντούν, επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Αποκριάς (Τυρινής), στην πλατεία των Αλωνίων, όπου γίνεται γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί, συνεχίζεται την Καθαρή Δευτέρα και την Κυριακή της Ορθοδοξίας όπου όλα τα μπουλούκια συναντώνται στην περιοχή Σπηλαίου για να γλεντήσουν με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί.