Τη λίστα με τα 10 δημοφιλέστερα μνημεία της Ελλάδας για το 2018, σύμφωνα πάντα με τους ταξιδιώτες παρουσίασε η TripAdvisor στα Travellers' Choice Awards.
Όπως ήταν αναμενόμενο η Aκρόπολη εξακολουθεί να συναρπάζει τους απανταχού επισκέπτες της πόλης των Αθηνών ενώ αποτελεί το δέκατο δημοφιλέστερο αξιοθέατο στην Ευρώπη και το δέκατο έκτο παγκοσμίως.
Ποια είναι όμως τα υπολοιπα hot spot της χώρας σύμφωνα με τους επισκέπτες του Trip Advisor;
1. Ακρόπολη

Αν και δεν χρειάζεται συστάσεις, ο βραχώδης λόφος της Ακρόπολης, που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, φιλοξένησε στην αρχαιότητα το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά. Με τον ιερό αυτό χώρο σχετίζονται οι σημαντικότεροι μύθοι της αρχαίας Αθήνας, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι παλαιότερες λατρείες της πόλης αλλά και ορισμένα από τα καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα. Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα. Η Ακρόπολη του 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο της Αθήνας στην εποχή της μαγαλύτερης ακμής της, το ''χρυσό αιώνα'' του Περικλή.
2. Δελφοί

Η αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου, καταφέρνει να πείσει ακόμα και σήμερα τους επισκέπτες για το μεγαλείο της. Οι Δελφοί ήταν άλλωστε ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου. Χαρακτηρισμένοι ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, μέχρι και σήμερα οι Δελφοί συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
3. Ναός του Ηφαίστου, Αθήνα

Ένας από τους πλέον διατηρημένους αρχαίους ναούς του ελληνικού χώρου, ο Ναός ήταν αφιερωμένος στο θεό Ήφαιστο και στην Εργάνη Αθηνά. Βρίσκεται στην περιοχή του Θησείου, που πήρε το όνομά του λόγω της παλιάς, σήμερα αναθεωρημένης απόδοσης του ναού στο Θησέα και μέχρι σήμερα είναι προσβάσιμος για το κοινό αποτελώντας τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς.
4. Το θέατρο της Επιδαύρου

Γνωστό ως το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής - μέχρι και ο Παυσανίας εξαίρει την ομορφιά του - το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κτίστηκε στη δυτική πλαγιά του Κυνόρτιου όρους και αφιερώθηκε στον θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό. Με μέγιστη χωρητικότητα 13.000 - 14.000 θεατών, το θέατρο φιλοξενούσε ήδη από την αρχαιότητα, μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού ενώ χρησιμοποιείτο κι ως μέσο θεραπείας των ασθενών, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών.
5. Σπιναλόγκα Καλυδωνία, Ελούντα

Γνωστή παγκοσμίως μέσα από το μυθιστόρημα το Νησί της Βικτώρια Χίσλοπ, το μικρό της Σπιναλόγκα βρίσκεται στον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου και μέχρι σήμερα διατηρεί την ομορφιά του. Ωστόσο η ιστορία του εμπλουστηκε από όταν μετατράπηκε σε νησί των λεπρών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
6. Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος (Χώρα)

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των ιπποτών ή Καστέλο βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου στο ψηλότερο σημείο του κάστρου και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της περιόδου των ιπποτών. Κτισμένο τον 14ο αιώνα από τους Ιωαννίτες ιππότες, οι οποίοι κατείχαν τη Ρόδο και ορισμένα άλλα νησιά όπως το Καστελόριζο, σήμερα έχει μετατραπεί μερικώς σε μουσείο, το οποίο περιέχει διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες, είδη λαϊκής τέχνης από την αρχαιότητα και τον μεσαίωνα, όπλα, μεσαιωνικές ταφόπλακες, κοσμήματα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα και άλλα ευρήματα ενώ γενικά το όλο κτίσμα αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης επισκεπτών στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.
7. Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισας, Αμοργός

Ξέξασπρο κι απαστράπτων, σκαρφαλωμένο μέσα στους άνυδρους βράχους της κυκλαδίτικης Αμοργού το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυζοβιώτισσας κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.
8. Κάστρο Μονεμβασιάς

Αποτελεί μια από τις πιο σπουδαίες και πιο ιστορικές καστροπολιτείες της Ελλάδας. Η Μονεμβασιά χτισμένη πάνω σε ένα βράχο με μοναδική πρόσβαση από τη στεριά μια στενή λωρίδα γης από την οποία πήρε καὶ το όνομά τη ιδρύθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαυρικίου, το 583, όταν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έψαχναν να βρουν καταφύγιο από τις επιδρομές των Αβάρων και των Σλάβων κι έκτοτε διατηρεί τη μακρά της ιστορία αλλά και την φυσική ομορφιά της όσο κι επεκτάθηκε.
9. Ακρόπολη Λίνδου

Ο αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται χτισμένος πάνω σε έναν απότομο βράχο ύψους 116 μ, δεσπόζοντας πάνω από τον παραδοσιακό οικισμό της Λίνδου στη Ρόδο. Καθώς η Λίνδος κατοικείται αδιάλειπτα στο πέρασμα των αιώνων, ο χώρος αυτός έχει πλούσια ιστορία και έχει αποκαλύψει αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαϊκή εποχή και μεταγενέστερα, αλλά και οικοδομική δραστηριότητα που φτάνει ως την εποχή της Ιπποτοκρατίας (14ος-16ος αι.). Αυτή η πλούσια ιστορία, σε συνδυασμό με την, μοναδικής ομορφιάς, φυσική θέα του χώρου καθιστούν την ακρόπολη της Λίνδου ως έναν από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας
10. Μονή Μεγάλου Μετέωρου, Καλαμπάκα

Αποτελεί μία από τις παλαιότερες και η μεγαλύτερη από τις υπάρχουσες σήμερα μετεωρίτικες μονές. Η μονή ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αι., από τον Όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, πάνω στο βράχο που ονομαζόταν "Πλατύς Λίθος" και που ο ίδιος ονόμασε "Μετέωρο".