Travelgo
sun-solid Αθήνα
Fri 20.8°C
Clouds

Τα καλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας που αξίζει μια φορά να επικεφθείς (pics)

BEST OF
Κείμενο: Travelgo Team
Τα καλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας που αξίζει μια φορά να επικεφθείς (pics)

Από τα Καλάβρυτα στο Πήλιο!

Οι θερμοκρασίες πέφτουν, λευκές νιφάδες στολίζουν τις κορυφές των βουνών και η σκέψη τρέχει σε χιονοδρομικά κέντρα της χώρας που υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες. 

Καλαβρύτων
Στο όρος Χελμός, διαθέτει έντεκα πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που ξεκινούν από υψόμετρο 2.328 μέτρων και φτάνουν μέχρι τα 1.700 μέτρα. Η δημιουργία του ήταν μια ιδέα του Πάνου Πόλκα, ο οποίος υπηρέτησε δήμαρχος Καλαβρύτων από το 1974 ως το 1990, για να προωθήσει την ανάπτυξη της περιοχής με βάση τον τουρισμό. Το όρος του Χελμού αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης για τους λάτρεις της ορειβασίας και της χιονοδρομίας και η ιδέα είχε προοπτικές, όμως αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Έτσι, ο Πόλκας δημιούργησε την πρώτη δημοτική επιχείρηση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με σκοπό την εκμετάλλευση του έργου. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το χειμώνα του 1988. Πληροφορίες θέλουν τους επισκέπτες να ξεπερνούν κάθε χρόνο τους 100.000 ! 

travelgo image

Σελίου
Το  πρώτο οργανωμένο κέντρο χιονοδρομίας στην Ελλάδα, βρίσκεται σε υψόμετρο 1534-1900 μ., στο όρος Βέρμιο του νομού Ημαθίας, στο χωριό Σέλι, ένα από τα ψηλότερα χωριά στην Ελλάδα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1934 ως οργανωμένο κέντρο, χρονιά διοργάνωσης των πρώτων Πανελλήνιων αγώνων χιονοδρομίας. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του κέντρου αποτελεί το σαλέ με την οξυγώνια σκεπή, ενώ περιλαμβάνει 11 σύγχρονους αναβατήρες: 1 εναέρια διθέσια καρέκλα, 6 συρόμενους αναβατήρες (πιατάκια) και 4 baby lifts, τα οποία οδηγούν σε 17 αναγνωρισμένες πίστες καταβάσεων και δύο πίστες δρόμων αντοχής (langlauf) με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. 

travelgo image

Βόρα-Καϊμάκτσαλαν
Το χιονοδρομικό  βρίσκεται στα όρια του νομού Πέλλας που αποτελεί σύνορο με τα Σκόπια. Το όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος της Ελλάδας με υψόμετρο 2524 μ..  Το 1994 ξεκίνησε δοκιμαστικά η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου με δύο αναβατήρες και ένα καταφύγιο, ενώ το 1995 έγινε η επίσημη έναρξη. Το κατώτερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι στα 2050 μ. με το κεντρικό καταφύγιο, πάρκινγκ, σχολές σκι και φτάνει μέχρι τα 2480 μ. στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου. 

travelgo image

Παρνασσού
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας και λειτουργεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τις αρχές Μαΐου κάθε έτους. Βρίσκεται ανάμεσα στις δύο υψηλότερες κορυφές του Παρνασσού, στις θέσεις Φτερόλακκα και Κελάρια και σε υψόμετρο 1.600 - 2.250 μέτρα. Η κατασκευή στη θέση Φτερόλακκα ολοκληρώθηκε το 1976 ενώ η αντίστοιχη στη θέση Κελάρια το 1981. Αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιονοδρόμους, ενώ ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημά του είναι η θέση του στην κεντρική Ελλάδα, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, την Πάτρα και τη Λαμία. 

travelgo image

Μαινάλου
Το Μαίναλο είναι βουνό της Πελοποννήσου στον νομό Αρκαδίας με υψηλότερη κορυφή στα 1.981 μ., ενώ περιβάλλεται, στα ανατολικά από τα όρη Ολίγυρτος, Τραχύ, Λύρκειο και Αρτεμίσιο, βόρεια από τα Αροάνια και τον Ερύμανθο, δυτικά από την Μίνθη και το Λύκαιο και νότια από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου μπορεί να μην είναι το χιονοδρομικό που απευθύνεται στους μανιώδεις σκιέρ που θέλουν τις μεγάλες πίστες με τις απέραντες εκτάσεις, έχει όμως μερικές δύσκολες πίστες και πεδίο. 

travelgo image

Πηλίου
Tο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου-Αγριόλευκες απέχει δύο χιλιόμετρα από τον οικισμό των Χανίων, 8 χιλιόμετρα από τον οικισμό του Αγίου Λαυρεντίου και 27 χλμ. από το Βόλο. Αναπτύσσεται στο όρος Πήλιο σε υψόμετρο 1471 μέτρων, υψόμετρο το οποίο είναι εξαιρετικά χαμηλό για χιονοδρομικό κέντρο, προσδίδοντάς του ιδιαιτερότητες στην χιονόπτωση, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους και το κλίμα. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου το 1967, οπότε και λειτούργησε ο πρώτος εναέριος αναβατήρας. 

travelgo image

 

gazzetta
gazzetta insider reader insider