Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 14.3°C
    Clouds

    5 κρυφά μέρη της Αττικής

    BEST OF
    5 κρυφά μέρη της Αττικής

    Εξορμήσεις για σε 5 άγνωστα στους πολλούς μέρη της Αττικής.

    Λίμνες, καταρράκτες, βάραρθα ακόμα και ηφαίστεια, είναι μερικά μόνο από τα κρυμμένα μυστικά σημεία που η...μυστηριώδης Αττική προτιμά να αποκαλύπτει σε εκείνους που έχουν διάθεση για εξερεύνηση και νέες εμπειρίες.

    Μετά την καραντίνα και τον εγκλεισμό μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μια εκδρομή στη φύση, μακριά από τον πολύ κόσμο, είναι η ιδανικότερη πρόταση για να ξεφύγουμε από το άγχος και να χαλαρώσουμε με ασφάλεια, παίρνοντας τα... βουνά και τα λαγκάδια. Και επειδή ακόμα δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε και πολύ από την Αθήνα, τα πέντε, άγνωστα σχετικά, μέρη-θησαυροί της Αττικής που επιλέγουμε για εσάς είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσουν.

    Το δάσος της φασκομηλιάς - Βουλιαγμένη

    Το δάσος της φασκομηλιάς - Βουλιαγμένη

    Το «μυστικό» δάσος της Βουλιαγμένης βρίσκεται 20 μόλις λεπτά από το κέντρο της πόλης, πάνω από τα λιμανάκια της Βουλιαγμένης και φαντάζει ιδανική επιλογή για να ηρεμήσετε από το θόρυβο της πόλης με φόντο το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

    Ο λόφος της φασκομηλιάς είναι ένας όμορφος και ήσυχος προορισμός για περίπατο παρέα με τον τετράποδο φίλο σας, για πικ-νικ με όλη την οικογένεια, για εύκολες ορθοπεταλιές και τρέξιμο στους βατούς δασικούς χωματόδρομους ή απλώς για να ρεμβάσετε καθισμένοι στα παγκάκια που έχουν τοποθετηθεί ατενίζοντας τον Αργοσαρωνικό και τη Λίμνη της Βουλιαγμένης.

    Τη δασική έκταση των 1.200 στρεμάτων πλημμυρίζουν με μυρωδιές δεκάδες φυτά, λουλούδια και βότανα όπως: φασκομηλιές, ευκάλυπτοι, θυμάρια, πουρνάρια, ρίγανη, φρύγανα, ελιές, κυπαρίσσια, λεύκες, ακακίες. Η πανίδα που βρίσκει καταφύγιο στο λόφο περιλαμβάνει πέρδικες, αλεπούδες, γεράκια, λαγούς και αγριοπερίστερα, ενώ αυτό που αξίζει να γνωρίζετε είναι πως απαγορεύεται η παραμονή στο χώρο μετά τη δύση του ηλίου.

    Δείτε το σημείο στο χάρτη

    Χάος - Σούνιο

    Χάος - Σούνιο

    Ένα πραγματικά εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης περιμένει να το ανακαλύψετε, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

    Ο λόγος για το κυκλικού σχήματος βάραθρο (δολήνη) που βρίσκεται στην περιοχή της Καμάριζας στο Λαύριο -μέσα στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου- και προκαλεί δέος.

    Το ​​​​​​εντυπωσιακό αυτό χάσμα με τα κάθετα βράχια έχει βάθος 55 μέτρα και διάμετρο 120 και θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από την κατάπτωση της οροφής ενός σπηλαίου. Ωστόσο, οι ντόπιοι μιλούν για διάφορους θρύλους όπως για πτώση μετεωρίτη στα τέλη περίπου του 18ου αιώνα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι έργο... εξωγήινων.

    Όσοι το επισκεφθείτε αξίζει να γνωρίζετε ότι ο χώρος είναι περιφραγμένος, για αυτό αν βρεθείτε εκεί καλό θα ήταν να απολαύσετε το τοπίο χωρίς να βάλετε σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα.

    Δείτε το σημείο στο χάρτη

    Το ηφαίστειο της Αττικής - Σουσάκι

    Το ηφαίστειο της Αττικής - Σουσάκι

    Και όμως η Αττική, έστω και οριακά αφού στην ουσία το διεκδικεί η Κορινθία, έχει το... Βεζούβιό της. 
     

    Για να βρείτε το -άγνωστο- αυτό ηφαίστειο θα χρειαστεί να οδηγήσετε 70 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα και να φτάσετε στο Σουσάκι, έξω από τους Αγίους Θεοδώρους. Συνεπώς η συγκεκριμένη βόλτα ενδείκνυται για μετά τις 18 Μαΐου.

    Το ηφαίστειο ανήκει στο ίδιο ηφαιστειακό τόξο με τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Αίγινας, του Πόρου, της Νισύρου και της Σαντορίνης και από την πρώτη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας εκεί θα εντυπωσιαστείτε από το επιβλητικό σεληνιακό τοπίο, τα ηφαιστειογενή πετρώματα και την τέφρα που τα καλύπτει.

    Η τελευταία δραστηριότητα του συγκεκριμένου ηφαιστείου ήταν πριν από 2.7 εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο πλέον «κοιμάται» όπως μας καθησυχάζουν οι ειδικοί.

    Έντονη παραμένει η μετα-ηφαιστειακή δραστηριότητα με εκπομπή θερμών αερίων και κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου. Όσοι επιλέξετε να το γνωρίσετε από κοντά καλό θα ήταν να αποφύγετε να μπείτε περισσότερο στην καρδιά του κρατήρα-φαραγγιού καθώς σε πολλές περιπτώσεις η θερμοκρασία σε συνδυασμό με την έντονη μυρωδιά κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, προκαλώντας ακόμα και λιποθυμία. 

    Δείτε το σημείο στο χάρτη
     

    Καταρράκτης Ντράφι - Πεντέλη

    Καταρράκτης Ντράφι - Πεντέλη

    Αν η Έδεσσα σάς πέφτει λίγο μακριά για να θαυμάσετε τους ξακουστούς της καταρράκτες, τότε ίσως θα μπορούσατε να αρκεστείτε σε μια βόλτα έως τη νότια πλευρά της Πεντέλης (λίγα μέτρα κάτω από την Λεωφόρο Αχαιών) για να γνωρίσετε τον καταρράκτη Βαλανάρη στο Ντράφι.

    Ο 6 μέτρων καταρράκτης σχηματίζεται από το ρέμα του Βαλανάρη, μια από τις τελευταίες άγριες ρεματιές που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα και είναι επίσης γνωστό ως Λυκόρεμα, Βαθύρεμα και Μεγάλο Ρέμα.

    Το ρέμα έχει νερό όλο τον χρόνο, ενώ ανάλογα με τις βροχές ο καταρράκτης αλλάζει μορφή. Έτσι όταν τα νερά λιγοστεύουν δημιουργούνται δύο δίδυμοι καταρράκτες, ενώ όταν βρέχει πολύ, το ρέμα μετατρέπεται σε δυνατό χείμαρρο.

    Παρόλο που οι πυρκαγιές έχουν σχεδόν καταστρέψει τη βλάστηση, το τοπίο τελικά πετυχαίνει να εντυπωσιάσει εκείνους που θα καταφέρουν να το ανακαλύψουν. Έτσι, αφού κατεβείτε προσεκτικά το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη, αφεθείτε στο εντυπωσιακό θέαμα, στον ήχο του τρεχούμενου νερού, στις μυρωδιές από τα θαμνώδη φυτά και στους ήχους της φύσης, δηλαδή στο απόλυτο σάουντρακ της μοναδικής αυτής εξόρμησης.

     Αν μάλιστα επιλέξετε να επισκεφθείτε το συγκεκριμένο μέρος το καλοκαίρι καλό θα είναι να έχετε μαζί και το μαγιό σας για δροσερές βουτιές.

    Δείτε το σημείο στο χάρτη

    Λίμνη Μπελέτσι - Πάρνηθα

    Λίμνη Μπελέτσι - Πάρνηθα

    Λίγη ώρα έξω από το κέντρο της Αθήνας, στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας και σε υψόμετρο 600 μέτρων βρίσκεται μια πραγματική όαση. Η λίμνη Μπελέτσι. 

    Πρόκειται για μια μικρή τεχνητή λίμνη μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο στον οικισμό της Ιπποκράτειου Πολιτείας. Η λίμνη δημιουργήθηκε την διετία 1973-1975, έχει μέγιστη διάμετρο 130 μέτρα περίπου, μέγιστο βάθος 9 μέτρα, ενώ το συνολικό εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τ.μ.

    Σε πολλούς Αθηναίους η ύπαρξη μιας παραμυθένιας λίμνης στο βουνό της Πάρνηθας παραμένει (ακόμα) άγνωστη, ωστόσο στη βόλτα σας μέχρι εκεί θα συναντήσετε επισκέπτες κάθε ηλικίας να απολαμβάνουν το περπάτημα και τη χαλάρωση μέσα σε ένα αναζωογονητικό περιβάλλον, να κάνουν πικ-νικ και πεζοπορία στα δεκάδες μονοπάτια, βόλτες με ποδήλατο ή απλώς να χαίρονται τη φύση και το καταπράσινο τοπίο.

    Όσοι επισκεφθείτε τη λίμνη με τα παιδιά σας, να είστε βέβαιοι ότι θα απολαύσουν ξένοιαστο παιχνίδι στην παιδική χαρά που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη και θα ενθουσιαστούν με τους κύκνους, τις πάπιες και τις χελώνες που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτή.

    Εxtra tip: Για να φτάσετε στη λίμνη Μπελέτσι σάς προτείνουμε την υπέροχη και καταπράσινη διαδρομή από το Τατόι και το Κατσαμίδι και σας συμβουλεύουμε να επισκεφθείτε επίσης το μικρό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη λίμνη, απολαμβάνοντας παράλληλα την πανέμορφη και πανοραμική θέα του λεκανοπεδίου της Αττικής.

    Δείτε το σημείο στο χάρτη

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider