Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Sat 13°C
    Clear

    Αλόννησος: Ένα θαυμάσιο νησί για ήρεμες διακοπές

    ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Αλόννησος: Ένα θαυμάσιο νησί για ήρεμες διακοπές

    Ο παράδεισος των Σποράδων

    Πεύκα που κατεβαίνουν στη θάλασσα δανείζοντας το χρώμα τους στα διάφανα νερά, ειδυλλιακές παραλίες, πολλές διαδρομές για περιπατητές, μικροί ψαράδικοι οικισμοί, γαλήνη και ηρεμία. Η Αλόννησος, το πιο χαμηλών τόνων νησί των Σποράδων, είναι ένας παραδεισένιος προορισμός για όσους θέλουν να περάσουν ήσυχες διακοπές σε επαφή με τη φύση.

    Πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι του νησιού, το Πατητήρι άρχισε να αναπτύσσεται μετά τον μεγάλο σεισμό του 1965 που οδήγησε εκεί τους κατοίκους του Παλιού Χωριού. Εδώ βρίσκονται μαζεμένες οι περισσότερες επιχειρήσεις του νησιού. Θα βρείτε ένα γραφικό λιμάνι, όπου τα πεύκα κυριολεκτικά ακουμπούν στη θάλασσα, ένα ωραιότατο- μοναδικό στο είδος του- ιστορικό και λαογραφικό μουσείο και, φυσικά, αρκετές επιλογές για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Από το Πατητήρι ξεκινούν τα καΐκια με τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε πολλές παραλίες του νησιού.

    travelgo image

    Το Παλιό Χωριό, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και απολαμβάνει ανεμπόδιστη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του ‘65, οι κάτοικοι κατέβηκαν στο Πατητήρι και η Χώρα εγκαταλείφθηκε σχεδόν εντελώς μέχρι και τη δεκαετία του '80. Τότε ήταν που κάποιοι ξένοι, λάτρεις της παράδοσης, αγόρασαν τα ερειπωμένα πέτρινα διώροφα με τα ξύλινα μπαλκόνια και τα αναπαλαίωσαν. Έτσι, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική διατηρήθηκε ακέραιη και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περπατά στα καλντερίμια ενός καλοδιατηρημένου οικισμού.

    travelgo image

    Αφήστε το όχημά σας και χωθείτε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τα προσεγμένα μαγαζάκια, τις ταβερνούλες και την εντυπωσιακή θέα προς τα ερημονήσια του Πάρκου και την Εύβοια. Την προσοχή σας θα τραβήξει ο παλιός- επίσης ανακαινισμένος- ανεμόμυλος του νησιού, τα αλώνια αλλά και τα διάφορα εκκλησάκια όπως ο Ναός Χριστός και ο Άγιος Αθανάσιος. Στο ψηλότερο σημείο υπάρχουν τα απομεινάρια του παλιού κάστρου, με τα σπίτια χτισμένα ακριβώς πάνω στο χείλος του γκρεμού.

    travelgo image

    Η Στενή Βάλα, το παλαιότερο τουριστικό θέρετρο της Αλοννήσου, 10 χλμ. από το Πατητήρι, είναι ένα ψαροχώρι που έχει διατηρήσει ατόφιο τον χαρακτήρα του παρά την τουριστική ανάπτυξη. Όσοι επιλέξουν να μείνουν εδώ θα βρουν καλό παραδοσιακό φαγητό και φρέσκο ντόπιο ψάρι στις ταβέρνες και θα απολαύσουν βουτιές στις κοντινές παραλίες- όπως ο Άγιος Πέτρος και τα Γλυφά- αλλά και περιπάτους στους γύρω κατάφυτους λόφους. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Βότση, ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό της Αλοννήσου, σχεδόν ενωμένο με το Πατητήρι (απέχει μόλις 1 χλμ. από το λιμάνι). Το Βότση διαθέτει μια ήσυχη παραλία που περιβάλλεται από πεύκα, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και λιμανάκι για σκάφη.

     

    Παραλίες

    Ο Άγιος Δημήτριος είναι η κατά πολλούς ωραιότερη παραλία του νησιού. Μια ολόλευκη γλώσσα στεριάς που χώνεται στο μπλε. Το Κοκκινόκαστρο είναι μια εντυπωσιακή και αλλιώτικη από τις άλλες παραλία με γκρεμούς κάθετους στη θάλασσα και κοκκινωπά βράχια. Η Χρυσή Μηλιά είναι μία από τις πιο κοσμικές παραλίες της Αλοννήσου, στην ανατολική πλευρά της. Εδώ κυριαρχεί η ψιλή άμμος, ενώ τα πεύκα κατεβαίνουν έως τη θάλασσα. Ο Λεφτός Γιαλός είναι μια αρκετά μεγάλη και δημοφιλής παραλία με θέα προς τα δύο ερημονήσια, τα Δύο Αδέλφια. Ο Μεγάλος Μουρτιάς είναι πολυσύχναστη και αγαπημένη των ντόπιων, καθώς προσφέρει όλες τις ανέσεις και απέχει μόλις 1 χλμ. από τη Χώρα. Το «αδερφάκι» του, ο Μικρός Μουρτιάς ενδείκνυται για πιο μοναχικές βουτιές.

    travelgo image

     

    Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων

    Το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας -και το μεγαλύτερο της Ευρώπης- περιλαμβάνει, εκτός από την Αλόννησο και τη θαλάσσια περιοχή, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρα-Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) και 22 ξερονήσια, προσβάσιμα με καΐκι, και φιλοξενεί έναν μοναδικό και σπάνιο συνδυασμό χλωρίδας και πανίδας. Αυτό το σύμπλεγμα νησιών και βραχονησίδων αποτελεί ένα από τα λιγοστά καταφύγια της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Εδώ όμως κατοικούν και οι αιγαίογλαροι, οι μαυροπετρίτες κι ένα είδος αγριοκάτσικου που συγγενεύει με το κρι-κρι. Εκτός από οικολογικό ενδιαφέρον, η περιοχή παρουσιάζει και ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν ευρήματα από την προϊστορική, την κλασική και τη βυζαντινή περίοδο- ναυάγια, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες. Υπάρχουν κανόνες για το πού επιτρέπονται το ψάρεμα και οι καταδύσεις και μέχρι πού μπορούν να προσεγγίσουν τα καΐκια. Καραβάκια από το Πατητήρι θα σας μεταφέρουν σε όλες τις επιτρεπόμενες περιοχές του Πάρκου. Αν είστε τυχεροί, θα δείτε φώκιες αλλά και δελφίνια να παίζουν δίπλα σας.

    travelgo image

     

    Πού να μείνετε: Το 4 Εποχές είναι ένα πανέμορφο ξενοδοχείο στη Στενή Βάλα, όπου αισθάνεσαι τη φιλοξενία και τη ζεστασιά από την πρώτη στιγμή που θα έρθεις. Το Althea Suites διαθέτει 3 διαμερίσματα παραδοσιακής επίπλωσης και 8 μοντέρνα διακοσμημένα δωμάτια στην παλιά πόλη της Αλοννήσου. Μια ωραία πρόταση διαμονής είναι και το Ikion Eco Boutique Hotel, ένα πλήρως ανακαινισμένο οικολογικό ξενοδοχείο στο Πατητήρι.

    Πού να φάτε: Ο περίφημος τόνος Αλοννήσου (ο νούμερο ένα τοπικός μεζές), η κακαβιά, η αστακομανέστρα αλλά και η παραδοσιακή τυρόπιτα έχουν την τιμητική τους στις ταβέρνες του νησιού. Μέσα σε έναν υπέροχο ελαιώνα ακριβώς δίπλα στη θάλασσα του Λεφτού Γυαλού, ο Ελαιώνας σερβίρει υπέροχες αλοννησιώτικες πίτες στο τηγάνι και μακαρονάδες με τόνο Αλοννήσου. Στη Στενή Βάλα θα φάτε πεντανόστιμα μαγειρευτά και ψάρια στην Τασία (Tassia's Cooking). Μια πολύ καλή επιλογή για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στη Στενή Βάλα είναι και το Φανάρι, με σπεσιαλιτέ το λεμονάτο ροφό. Στο Μεγάλο Μουρτιά, το Μελτέμι φημίζεται για την αστακομακαρονάδα του. Στο Παλιό Χωριό θα βρείτε την Αστροφεγγιά, που για πάνω από τρεις δεκαετίες σερβίρει γευστικά πιάτα στη γαλήνια αυλή της. Μη χάσετε το Χαγιάτι- το πιο όμορφο ίσως μπαλκόνι στη Χώρα της Αλοννήσου- που αποτελεί ιδανικό spot για πρωινό, καφέ και γλυκό.

    Αλόννησος: Ένα θαυμάσιο νησί για ήρεμες διακοπές
    Αλόννησος: Ένα θαυμάσιο νησί για ήρεμες διακοπές
    Αλόννησος: Ένα θαυμάσιο νησί για ήρεμες διακοπές
    Αλόννησος: Ένα θαυμάσιο νησί για ήρεμες διακοπές
    Αλόννησος: Ένα θαυμάσιο νησί για ήρεμες διακοπές
    Αλόννησος: Ένα θαυμάσιο νησί για ήρεμες διακοπές
    Αλόννησος: Ένα θαυμάσιο νησί για ήρεμες διακοπές
    Αλόννησος: Ένα θαυμάσιο νησί για ήρεμες διακοπές
    Αλόννησος: Ένα θαυμάσιο νησί για ήρεμες διακοπές

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider