Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 21°C
    Clouds

    Ξάνθη: 5+1 ξεχωριστές εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε

    ΞΑΝΘΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ξάνθη: 5+1 ξεχωριστές εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε

    Όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε στην Ξάνθη, έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της παράδοσης, της φύσης, του καλού φαγητού αλλά και της διασκέδασης - Από τις βόλτες στην ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη μέχρι τα Στενά του Νέστου και τα γραφικά Πομακοχώρια

    Τι είναι αυτό που κάνει την Ξάνθη μοναδική; Είναι η υπέροχη παλιά πόλη, ένα στολίδι για όλη τη Θράκη, που παρασύρει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στο χρόνο; Είναι η πλούσια ιστορική κληρονομιά, η παράδοση και το δημιουργικό συναπάντημα πολιτισμών; Είναι οι γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα αυτού του τόπου; Ή οι θησαυροί της θρακικής φύσης; Είναι όλα αυτά μαζί κι άλλα πολλά, που κάνουν την Ξάνθη έναν ξεχωριστό προορισμό που έχει πολλά να δώσει στον επισκέπτη.

    Σεργιάνι στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης

    travelgo.gr
    Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη την Ελλάδα (πηγή: Shutterstock)

    «Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη στην Ξάνθη, στην παραμυθένια Παλιά Πόλη, τη διατηρητέα». Έτσι περιέγραφε τη γενέτειρά του ο Μάνος Χατζιδάκις στο αυτοβιογραφικό του κείμενο. Είναι μοναδικός τόπος η Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Ένας τόπος που σου δίνει την αίσθηση μιας εντελώς άλλης εποχής. Πρόκειται για ένα ανοιχτό μουσείο, ένα πραγματικό στολίδι της Βόρειας Ελλάδας. Περιπλανηθείτε στα στενά της, για να θαυμάσετε τα παραδοσιακά σπίτια και τα όμορφα αρχοντικά.

    travelgo.gr
    Tο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης (πηγή: Shutterstock)

    Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1976 και αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη την Ελλάδα. Χτισμένη από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μαστόρους, χαρακτηρίζεται από τη δαιδαλώδη μορφή των λιθόστρωτων σοκακιών της και είναι γεμάτη λαϊκότροπες βαλκανικές κατοικίες, χάνια, μαγαζιά, τυπικές εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου αλλά ταυτόχρονα και δυτικότροπα νεοκλασικά μέγαρα που έχτισαν οι πλούσιοι καπνοπαραγωγοί της περιοχής.

    Παλιά Πόλη Ξάνθης
    Παλιά Πόλη Ξάνθης
    Γραφικά σοκάκια στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης (πηγή: Shutterstock)

    Το άψογα οργανωμένο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης που ιδρύθηκε από την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, η Πινακοθήκη της Ξάνθης και η Οικία Μάνου Χατζιδάκι, που σήμερα λειτουργεί ως Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης, είναι μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Αν βρεθείτε στην πόλη πρωί Σαββάτου, μην παραλείψετε να περάσετε από το φημισμένο παζάρι που γεμίζει τον δρόμο με χρώματα και αρώματα από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς - θα βρείτε από μπαχαρικά μέχρι ρούχα και χαλιά.

    Οι γεύσεις της Ξάνθης

    travelgo.gr
    Παραδοσιακά πιτάκια με παστουρμά (πηγή: Εστιατόριο Παλαιά Πόλις)

    Η τοπική κουζίνα μαρτυρά το πολιτισμικό μωσαϊκό της. Έλληνες, Μουσουλμάνοι, Πομάκοι, Ρομά, Αρμένιοι, Πόντιοι, Καππαδόκες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιοχής. Καβουρμάς, παστουρμάς, πικάντικα σουτζούκια, ζουμερά κεμπάπ, αλλά και λαχταριστά σιροπιαστά γλυκά, κάνουν την Ξάνθη έναν παράδεισο για καλοφαγάδες. Δοκιμάστε αυθεντικές θρακιώτιες συνταγές στο εστιατόριο Παλαιά Πόλις και νόστιμους μεζέδες στο Mezebar και στο Πηρουνιές. Μην παραλείψετε να αγοράσετε καριόκες και σαραγλί από το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά, καζάν ντιπί και τουλούμπες από το Καζάνι και κάθε είδους σιροπιαστά από το γαλακτοζαχαροπλαστείο Νέα Ελλάς.

    Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

    travelgo.gr
    Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή της Ελλάδας (πηγή: Shutterstock)

    Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα πιο δημοφιλή της χώρας. Αυτή την περίοδο τα σοκάκια της Παλαιάς Πόλης υποδέχονται χιλιάδες κόσμο για ξεφάντωμα και γλέντι. Η κεντρική πλατεία της γίνεται τόπος συγκέντρωσης, διασκέδασης και οργάνωσης αυθόρμητων γλεντιών, που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και αναβίωση παλιών εθίμων. Κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού είναι το «Κάψιμο του Τζάρου». Ο Τζάρος, ένα ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της και σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού. Δείτε περισσότερα εδώ.

    Στο Πόρτο Λάγος και τη Λίμνη Βιστωνίδα

    travelgo.gr
    Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος (πηγή: Shutterstock)

    Ένα από τα ομορφότερα μοναστήρια της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στο Πόρτο Λάγος στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος, σε μια υπέροχη τοποθεσία που συνδυάζει το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της θάλασσας. Ο λόγος για τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου, ένα μοναστικό συγκροτήμα μέσα στη λιμνοθάλασσα, σε δύο μικρά νησάκια που τα ενώνει μια ξύλινη γέφυρα. Το θέαμα των εκατοντάδων πουλιών γύρω από τη γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη μέση της λιμνοθάλασσας είναι μοναδικό και το τοπίο γαλήνιο - ό,τι πρέπει για να χαλαρώσετε και να βγάλετε φωτογραφίες.

    travelgo.gr
    Πελεκάνοι και ροζ φλαμίνγκο στη Λίμνη Βιστωνίδα (πηγή: Shutterstock)

    Εδώ θα συναντήσετε πολλά είδη πουλιών (αγριοπελεκάνους, πελαργούς, φλαμίνγκο κ.ά.), τα οποία ζουν και αναπαράγονται στη λίμνη Βιστωνίδα. Η Λίμνη Βιστωνίδα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα, με συνολική έκταση 45. 000 στρέματα, μέγιστο μήκος 12,5 χλμ., μέγιστο πλάτος 7 χλμ. και μέσο βάθος 4 μέτρα. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερούς υγροβιότοπους παγκοσμίως και προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ.

    Στη φύση του Νέστου

    travelgo.gr
    Στα Στενά του Νέστου η φύση... ζωγραφίζει (πηγή: Shutterstock)

    Ο ποταμός Νέστος ξεκινά το ταξίδι του από τα βουνά της Βουλγαρίας και εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, διασχίζοντας τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και του όρους Φαλακρού. Στο διάβα του σχηματίζει τοπία μοναδικής ομορφιάς με πλούσια δάση, σπάνιους υδροβιότοπους και εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Από το ύψος της Σταυρούπολης στην Ξάνθη και επί 18 χιλιόμετρα, ο Νέστος επιδίδεται σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι με τους περίφημους μαιάνδρους του, ένα εντυπωσιακό θέαμα που αξίζει να δείτε. Τα Στενά του Νέστου (γνωστά και ως Θρακικά Τέμπη), στο στενότερο σημείο των μαιανδρισμών που κάνει ο ποταμός, είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα τοπία της Βόρειας Ελλάδας. Τα χωριά Σταυρούπολη και Τοξότες αποτελούν τις βάσεις για τις διάφορες δραστηριότητες που προσφέρονται στο ποτάμι και γύρω από αυτό, όπως πεζοπορία, κανό καγιάκ, ιππασία και ορεινή ποδηλασία.

    Στα Πομακοχώρια της Ξάνθης

    travelgo.gr
    Το χωριό Κοττάνη (πηγή: Shutterstock)

    Με αφετηρία την πόλη της Ξάνθης, ανηφορίστε βορειοανατολικά για να γνωρίσετε τα απομονωμένα Πομακοχώρια, στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, που φημίζονται για την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική μοναδικότητά τους. Τα χωριά αυτά έχουν διατηρήσει το γραφικό χαρακτήρα τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων. Στην Ξάνθη, ο δήμος Μύκης και οι κοινότητες Κοτύλης, Θερμών και Σατρών αποτελούνται αποκλειστικά από Πομακοχώρια. Αντιπροσωπευτικότερα χωριά είναι ο Κένταυρος, η Γλαύκη, το Ωραίο, η Κοτύλη, οι Σάτρες και οι Θέρμες. Αξίζει να κάνετε μια στάση για παραδοσιακό φαγητό σε κάποια από τις εξαιρετικές ταβέρνες που θα βρείτε σε αυτά τα χωριά, όπως η ταβέρνα Το Πίλημα στο ομώνυμο χωριό και η φημισμένη «ταβέρνα του Τζεμίλ» στην Κοττάνη.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider