Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Σύρου - Ερμούπολης
    Fri 21.4°C
    Clear

    Άνω Σύρος: Βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό με τη μαγευτική θέα

    ΣΥΡΟΣ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Άνω Σύρος: Βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό με τη μαγευτική θέα

    Χτισμένη το 1200 από τους Ενετούς, η Άνω Σύρος είναι ένας γοητευτικός λαβύρινθος από στενά σοκάκια με μοναδική θέα στην Ερμούπολη και το Αιγαίο. Ένα μέρος με τη δική του αυθεντική ομορφιά που αξίζει να ανακαλύψετε

    Η πρωτεύουσα της Σύρου και των Κυκλάδων, η Ερμούπολη, είναι ένα μέρος που σου κλέβει την καρδιά με τις ομορφιές και την ιστορία του. Όμως, κανένα ταξίδι στη Σύρο δεν θεωρείται ολοκληρωμένο χωρίς μια βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου που προσφέρει υπέροχη θέα στο Αιγαίο και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

    Η Άνω Σύρος βρίσκεται στον έναν από τους δύο μεγάλους λόφους πάνω από την Ερμούπολη και έχει τη δική της αυθεντική ομορφιά. Ιδρύθηκε το 1200 από τους Ενετούς και συνέχισε να κατοικείται καθ’ όλη την πορεία της ιστορίας της, διατηρώντας την καθολική της ταυτότητα και τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Η πόλη δημιουργήθηκε σταδιακά, αμφιθεατρικά πάνω στα βράχια, σαν ένα φυσικό φρούριο, ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών αποτελούσαν φυσικό οχυρό προστατεύοντας τους ντόπιους από τις επιδρομές των πειρατών.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην Άνω Σύρο θα χαθείτε σε έναν γοητευτικό λαβύρινθο από στενά σοκάκια, σπίτια που μπλέκονται το ένα με το άλλο, μπαλκόνια με μπουκαμβίλιες και εκκλησάκια. Τα αμέτρητα σκαλοπάτια, που διαπερνούν τα λευκά σπιτάκια και τις καμάρες στην άκρη του λόφου, οδηγούν στην κορυφή του οικισμού, όπου βρίσκεται η Μητρόπολη των Καθολικών Σαν Τζώρτζης. Ο ναός εντυπωσιάζει με τη μεγαλοπρέπειά του, ενώ η θέα από εκεί θα σας αποζημιώσει.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Στην οδό Δον Ι. Στεφάνου, την «πιάτσα», θα βρείτε μαζεμένα τα περισσότερα μαγαζιά και εστιατόρια. Αξίζει να κάνετε μια στάση στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ρεμπέτη. Τόσο το μουσείο όσο και η προτομή στην ομώνυμη πλατεία, αποδίδουν φόρο τιμής στον «πατριάρχη του ρεμπέτικου», ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Τα αξιοθέατα της Άνω Σύρου

    • Βασικό αξιοθέατο είναι η Μητρόπολη των Καθολικών Άγιος Γεώργιος ή Σαν Τζώρτζης στο ψηλότερο σημείο του λόφου της Άνω Σύρου. Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα που περιλαμβάνει τον ναό, το καμπαναριό, το βαπτιστήριο, το σκευοφυλάκιο, την αίθουσα φιλοξενίας, το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου, το επισκοπικό παλάτι και μια ερειπωμένη οικία. Θα χρειαστεί να ανεβείτε αρκετά σκαλοπάτια για να φτάσετε, αλλά η θέα θα σας αποζημιώσει.
    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    • Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη αφηγείται τη ζωή του μεγάλου ρεμπέτη μέσα από προσωπικά αντικείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
    • Στην Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων θα δείτε αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι συριανοί στην καθημερινότητά τους, εργαλεία τεχνιτών και αντικείμενα επαγγελμάτων που χάνονται.
    • Η Μονή Ιησουιτών, που ιδρύθηκε το 1744, ξεχωρίζει για την εικόνα της Παναγίας, η οποία, όπως λέγεται, ήρθε από τη Ρώμη, καθώς και για τη σπουδαία βιβλιοθήκη της.
    • Ο Άγιος Νικόλαος (Tων Πτωχών) είναι ο παλαιότερος ναός του νησιού, στον οποίο, κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανακαινίσεων, βρέθηκαν οστά και τάφοι που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider