Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Thu 22.9°C
    Clear

    7 ιδέες για ρομαντικές χειμερινές αποδράσεις στην Ελλάδα

    BEST OF
    Κείμενο: Travelgo Team
    7 ιδέες για ρομαντικές χειμερινές αποδράσεις στην Ελλάδα

    Από τη Μακεδονία και την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο, επιλέγουμε 7 υπέροχους προορισμούς για μια φουλ ρομαντική απόδραση. Κάστρο, παραδοσιακό χωριό ή μήπως μια πόλη δίπλα σε μια ειδυλλιακή λίμνη; Η επιλογή είναι δική σας.

    Ατμοσφαιρικές πόλεις δίπλα σε λίμνες, εντυπωσιακές καστροπολιτείες που κατοικούνται μέχρι σήμερα και παραδοσιακοί οικισμοί που δένουν απόλυτα με το φυσικό τοπίο. Από τη Μακεδονία και την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο, υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα που προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για ρομαντικές αποδράσεις το χειμώνα. Βουνό, θάλασσα, πόλη ή χωριό; Όποια κι αν είναι η προτίμησή σας, έχουμε μερικές ιδέες που θα σας εμπνεύσουν να κανονίσετε μια απόδραση μόνο για δύο.

    Ιωάννινα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Η λίμνη Παμβώτιδα και η καστροπολιτεία κάνουν την πόλη των Ιωαννίνων να μοιάζει βγαλμένη από άλλη εποχή, προσφέροντας το ιδανικό σκηνικό για ρομάντζο. Η γλυκά μελαγχολία της βροχής και ο χειμωνιάτικος καιρός ταιριάζουν γάντι στα Ιωάννινα. Αυτή την εποχή, η πρωτεύουσα της Ηπείρου γίνεται ακόμα πιο γοητευτική και μυστηριακή. Εδώ θα βρεθείτε μπροστά στην Παμβώτιδα, τη λίμνη των θρύλων και των παραδόσεων. Έχει μια ιδιαίτερη μαγεία τούτη η λίμνη και θα το διαπιστώσετε κάνοντας μια βόλτα, με τα πόδια ή με ποδήλατο, στον γαλήνιο παραλίμνιο πεζόδρομο που είναι στολισμένος με πανύψηλα δέντρα. Όταν πέφτει ομίχλη, το τοπίο γίνεται ονειρικό. Περιπλανηθείτε στο ιστορικό κέντρο και στο επιβλητικό Κάστρο και στη συνέχεια πάρτε το καραβάκι για να επισκεφθείτε το νησάκι της λίμνης. Πρόσθεστε τις πολλές επιλογές σε φαγητό, διασκέδαση και εξορμήσεις κι έχετε τον ιδανικό προορισμό για χειμερινή ρομαντική απόδραση.

    Καστοριά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Από τις ομορφότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, η Καστοριά αντικατοπτρίζεται αιώνες τώρα στα ασάλευτα νερά της λίμνης Ορεστιάδας, η οποία τραβάει τους επισκέπτες σαν μαγνήτης. Το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε να κάνετε στην Καστοριά είναι να δείτε από κοντά τη λίμνη της και να απολαύσετε το τοπίο. Ο μικρός γύρος της λίμνης έχει μήκος περίπου 8 χλμ. και γίνεται ιδανικά με τα πόδια ή με ποδήλατο (υπάρχει και ο μεγάλος, που συνεχίζει προς τα χωριά της λίμνης). Όση ώρα περπατάτε, θα χαζεύετε τους πελεκάνους και τις πάπιες, αλλά και το εντυπωσιακό θέαμα των ψαράδων που κωπηλατούν όρθιοι τα «καράβια» τους. Σειρά έχουν οι βόλτες στις γραφικές γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι, με τα διατηρητέα αρχοντικά εύπορων Καστοριανών, που θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν.

    Πήλιο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Ο χειμώνας στο Πήλιο είναι μια απολαυστική εμπειρία. Οι πλατείες με τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια, τα πέτρινα καλντερίμια, οι καμινάδες που καπνίζουν και τα υγρά δάση φτιάχνουν μια ονειρική ατμόσφαιρα. Όσες φορές κι αν πάμε, πάντα στα χωριά του Πηλίου θα επιστρέφουμε για αποδράσεις που συνδυάζουν άφθονη παράδοση, μοναδικές διαδρομές μες στη φύση και πληθωρικές τοπικές γεύσεις. Με περισσότερα από 30 χωριά, το βουνό των Κενταύρων μοιάζει ανεξάντλητο. Πορταριά, Μακρινίτσα, Βυζίτσα, Μηλιές και Τσαγκαράδα είναι μερικά από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά πηλιορείτικα χωριά. Όσοι αναζητούν την περιπέτεια στο χιόνι, θα τη βρουν στο Χιονοδρομικό Κέντρο Αγριόλευκες όπου η κατάβαση γίνεται σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο με θέα στο Αιγαίο.

    Νυμφαίο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Μόλις λίγη ώρα από την πόλη της Φλώρινας, υπάρχει ένα μικρό ορεινό χωριό, χτισμένο στα 1.350 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του όρους Βίτσι, που μοιάζει βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Το Νυμφαίο έχει αναδειχθεί διόλου τυχαία ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Η είσοδος με το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα καλοφτιαγμένα πέτρινα σπίτια και τα πανύψηλα δέντρα οξιάς που περιβάλλουν το χωριό δημιουργούν ένα σκηνικό που γοητεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Το χειμώνα, με το λευκό πέπλο του χιονιού να έχει σκεπάσει τα πάντα, το τοπίο μοιάζει πραγματικά ονειρικό.

    Ναύπλιο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το Ναύπλιο δεν μπορεί να λείπει από ένα τέτοιο θέμα. Η ρομαντική παλιά πόλη του - μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας - δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Νεοκλασικά αρχοντικά, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, πλακόστρωτα στενά και λουλουδιασμένα μπαλκόνια φτιάχνουν ένα σκηνικό που γοητεύει με την ομορφιά και την ιστορικότητά του. Σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, το Μπούρτζι, το μικρό νησάκι-φρούριο στην είσοδο του κόλπου. Για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, θα πρέπει να ανεβείτε τα 999 σκαλοπάτια (στην πραγματικότητα είναι λίγο λιγότερα) μέχρι το Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο. Οι πιο ρομαντικοί θα ενθουσιαστούν με τον περίπατο στο μονοπάτι της Ακροναυπλίας με θέα τα νερά του Αργολικού Κόλπου.

    Μονεμβασιά

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Αν πάλι φαντάζεστε τις ρομαντικές διακοπές σας σε ένα κάστρο βγαλμένο από τα παραμύθια, τότε η Μονεμβασιά αξίζει να μπει στη λίστα σας. Στο νότιο άκρο της ανατολικής ακτής της Πελοποννήσου, η μεσαιωνική καστροπολιτεία με τις 40 βυζαντινές εκκλησίες και τα δαιδαλώδη καλντερίμια μαγεύει τους επισκέπτες με την πρώτη ματιά. Ακόμα και από μακριά, είναι αδύνατο να μην αισθανθείς δέος στη θέα του τεράστιου βράχου. Περνώντας την κεντρική πύλη αρχίζει το σεργιάνι σε έναν άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό με λιθόστρωτα καλντερίμια, παλιά αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες που συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακούς ξενώνες και καταστήματα. Στην Πάνω Πόλη, στην άκρη ενός γκρεμού, 300 μέτρα πάνω από το Μυρτώο πέλαγος, δεσπόζει ο ναός της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Από εδώ η θέα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της είναι καθηλωτική.

    Γαλαξίδι

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το αρχοντικό και ρομαντικό Γαλαξίδι αποτελεί ιδανική επιλογή για εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου, αφού συνδυάζει αρμονικά τη θάλασσα με το βουνό. Σε απόσταση τριών ωρών από την Αθήνα, ύστερα από μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα από τους ορεινούς όγκους της Φωκίδας, η ξακουστή ναυτοπολιτεία σε μεταφέρει σε άλλη ατμόσφαιρα και σε γεμίζει με εικόνες παλιάς Ελλάδας. Ο χαρακτηρισμένος από το 1978 παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα σοκάκια, τα καλαίσθητα νεοκλασικά και τα καπετανόσπιτα που μαρτυρούν το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της περιοχής, είναι πανέμορφος. Κάντε μια βόλτα προς τον Χηρόλακα, το δεύτερο λιμάνι, όπου τα αρχοντικά βουτάνε μέσα στο νερό, καθίστε στα παγκάκια και απολαύστε τη θέα στη θάλασσα. Η θέα από την Πέρα Πάντα, το πευκοδάσος απέναντι, είναι η καλύτερη καρτ ποστάλ που θα πάρετε μαζί σας.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider