Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Fri 14.9°C
    Clouds

    Ξάνθη: Εξερευνώντας μια από τις ωραιότερες παλιές πόλεις της Ελλάδας

    ΞΑΝΘΗ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Ξάνθη: Εξερευνώντας μια από τις ωραιότερες παλιές πόλεις της Ελλάδας

    Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι ένα ανοιχτό μουσείο, ένα πραγματικό στολίδι για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης - Μια βόλτα σε μια ξεχωριστή γωνιά της Ελλάδας γεμάτη αρχοντικά, χρώματα και αρώματα

    «Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη στην Ξάνθη, στην παραμυθένια Παλιά Πόλη, τη διατηρητέα» έγραφε ο Μάνος Χατζιδάκις για τη γενέτειρά του. Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι πράγματι μοναδική. Ένα στολίδι για όλη τη Θράκη. Χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1976 και αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη την Ελλάδα.

    Περπατώντας στα στενά της, θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε σε ένα υπαίθριο μουσείο. Χτισμένη αμφιθεατρικά στη βόρεια πλευρά του πολεοδομικού ιστού, γεμάτη από δαιδαλώδη λιθόστρωτα καλντερίμια και καλοδιατηρημένα αρχοντικά, αυτά που κάποτε έχτισαν οι πλούσιοι καπνοπαραγωγοί της περιοχής, η Παλιά Πόλη της Ξάνθης παρασύρει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στο χρόνο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Παλιά Πόλη Ξάνθης: Ένα ανοιχτό μουσείο

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Χτισμένη από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μαστόρους, η παλιά πόλη της Ξάνθης χαρακτηρίζεται από τη δαιδαλώδη μορφή των λιθόστρωτων σοκακιών της και είναι γεμάτη λαϊκότροπες βαλκανικές κατοικίες, χάνια, μαγαζιά, τυπικές εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου αλλά ταυτόχρονα και δυτικότροπα νεοκλασικά μέγαρα που έχτισαν οι πλούσιοι καπνοπαραγωγοί της περιοχής. Είναι ένας τόπος που σου δίνει την αίσθηση μιας εντελώς άλλης εποχής.

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock

    Το άψογα οργανωμένο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης που ιδρύθηκε από την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, η Πινακοθήκη της Ξάνθης και η Οικία Μάνου Χατζιδάκι, που σήμερα λειτουργεί ως Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης, είναι μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που θα τραβήξουν την προσοχή σας. Για μερικές ... ανάσες πρασίνου περπατήστε στο Μονοπάτι της Ζωής, μαζί με τους ντόπιους που απολαμβάνουν τον καφέ τους κάνοντας μια γρήγορη βόλτα μέσα στη φύση, χωρίς να απομακρυνθούν από την πόλη. Πρόκειται για μια ωραία διαδρομή 500 μέτρων παράλληλα με τον Κόσυνθο ποταμό που καταλήγει στο εκκλησάκι του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

    Γεύσεις, χρώματα και αρώματα

    travelgo.gr
    Πηγή: Shutterstock
    • Αν βρεθείτε στην πόλη πρωί Σαββάτου, μην παραλείψετε να περάσετε από το φημισμένο παζάρι που γεμίζει τον δρόμο με χρώματα και αρώματα από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς- θα βρείτε από μπαχαρικά μέχρι ρούχα και χαλιά.
    • Το Mezebar και οι Πηρουνιές είναι δύο από τα καλύτερα στέκια για νόστιμους μεζέδες. Σε ένα γωνιακό διατηρητέο της Παλιάς Πόλης, το Δρομάκι σερβίρει μερακλίδικα πιάτα, με καλύτερα το γιαουρτλού και το τας κεμπάπ.
    • Το Ντισκοκαφείο Ντίλι Ντίλι με τη ρετρό αισθητική, η Τυφλόμυγα και το Αλχημείον αποτελούν κλασικά και αγαπημένα σημεία συνάντησης στην Παλιά Πόλη.
    • Μην παραλείψετε να αγοράσετε καριόκες και σαραγλί από το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά, καζάν ντιπί και τουλούμπες από το Καζάνι και κάθε είδους σιροπιαστά από το γαλακτοζαχαροπλαστείο Νέα Ελλάς.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider