Travelgo
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
    sun-solid Αθήνα
    Wed 25.2°C
    Clouds

    Άγιος Γερμανός Φλώρινας: Ένα χωριό σαν σκηνικό ταινίας

    ΦΛΩΡΙΝΑ
    Κείμενο: Travelgo Team
    Άγιος Γερμανός Φλώρινας: Ένα χωριό σαν σκηνικό ταινίας

    Μερικά χιλιόμετρα μακριά από τις όχθες των Πρεσπών βρίσκεται ένας ορεινός οικισμός που μοιάζει βγαλμένος από άλλη εποχή. Ο Άγιος Γερμανός είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της περιοχής.

    Επτά χιλιόμετρα μακριά από τις όχθες των Πρεσπών, ο Άγιος Γερμανός, σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές του Βαρνούντα, είναι ένα χωριό που μοιάζει σαν να έχει βγει από σκηνικό ταινίας. Πρόκειται για έναν από τους τρεις χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας μαζί με τους Ψαράδες και το Νυμφαίο.

    Εδώ θα έρθετε για να κάνετε ήσυχες βόλτες ανάμεσα σε πανέμορφα σπίτια με ξύλινους εξώστες και για να δοκιμάσετε ιδιαίτερες γεύσεις, αλλά κυρίως για να περιηγηθείτε στις λίμνες Πρέσπες, μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας.

    Άγιος Γερμανός: Στη μαγεία των Πρεσπών

    travelgo.gr
    Ο Άγιος Γερμανός Πρεσπών έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός (πηγή: Shutterstock)

    Το κεφαλοχώρι του Αγίου Γερμανού απέχει 48 χλμ. από τη Φλώρινα, ενώ είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Ολόκληρος ο οικισμός παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Τα πέτρινα σπίτια του, πολλά από τα οποία χτίστηκαν μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της ντόπιας, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

    travelgo.gr
    Παραδοσιακά πέτρινα σπίτια στον Άγιο Γερμανό (πηγή: Shutterstock)

    Το χωριό οφείλει την ονομασία του στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γερμανού (11ος αιώνας), που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και είναι αφιερωμένος στον ομώνυμο άγιο και Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Είναι ένας εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός με τρούλο που διασώζει τοιχογραφίες του 11ου, του 13ου και του 18ου αιώνα.

    travelgo.gr
    πηγή: Shutterstock

    Λίγο έξω από το χωριό θα δείτε τον παραδοσιακό νερόμυλο του Αγίου Γερμανού, ο οποίος είναι ο μοναδικός από τους 20 νερόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή και έχει αποκατασταθεί πλήρως (βραβείο Europa Nostra 2016 για την Πολιτιστική Κληρονομιά).

    travelgo.gr
    Ο παραδοσιακός νερόμυλος του χωριού (πηγή: Shutterstock)

    Στον Άγιο Γερμανό θα βρείτε ξενώνες και ταβέρνες που σερβίρουν φασολάδα, γριβάδι της λίμνης, αποξηραμένα τσιρόνια και άλλες νοστιμιές. Μην παραλείψετε να αγοράσετε φασόλια από τα καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα. Επίσης, εδώ βρίσκεται το κέντρο ενημέρωσης για τον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών. Όσοι αγαπάτε την πεζοπορία θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πάνω στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6, που διέρχεται από την περιοχή, βρίσκονται οι πηγές Μοτσάρα και Ποτίστρα.

    Πρέσπες: Υδάτινος παράδεισος

    travelgo.gr
    Στις όχθες των Πρεσπών (πηγή: Shutterstock)

    Ένας υδάτινος παράδεισος ανοίγεται στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, ένας υπέροχος κόσμος που κρύβει έναν ανεκτίμητο θησαυρό χλωρίδας και πανίδας, νησάκια και χωριά που αποπνέουν μια απέραντη ηρεμία και μια γαλήνη. Οι Πρέσπες αποτελούν ένα σπουδαίο οικοσύστημα που προσφέρει την ευκαιρία για μια αξέχαστη φυσιολατρική απόδραση. Αποδημητικά πουλιά και νεροβούβαλοι, ατελείωτοι καλαμιώνες, αρχαίοι οικισμοί, ψαροχώρια, βυζαντινά ασκηταριά, εικόνες ξεπερνούν κάθε φαντασία. Η Μεγάλη Πρέσπα βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μ., έχει μέγιστο βάθος 50 μ. και καλύπτει έκταση 288 τ.χλμ., ενώ η Μικρή Πρέσπα έχει έκταση 44 τ.χλμ.

    travelgo.gr
    Ο Άγιος Αχίλλειος (πηγή: Shutterstock)

    Ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα από τη Μικρή Πρέσπα είναι το νησάκι Άγιος Αχίλλειος, το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδας, μετά το νησί των Ιωαννίνων. Μια πλωτή πεζογέφυρα 650 μ. θα σας φέρει έως τον οικισμό του Αγίου Αχιλλείου με τους ελάχιστους κατοίκους και τις βυζαντινές εκκλησίες. Ξεχωρίζει η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ. Αξίζει να επισκεφθείτε, επίσης, το χωριό Ψαράδες και να κάνετε μια βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα για να δείτε τα ασκηταριά με τις βραχογραφίες που κρέμονται πάνω από τη λίμνη.

    Διαβάστε Επίσης

    gazzetta
    gazzetta insider reader insider