ΎΔΡΑ
Κείμενο: Travelgo Team

Τις ημέρες του Πάσχα στην αρχοντική Ύδρα αναβιώνουν έθιμα παλιά, δεμένα με τη θάλασσα.

Πλησιάζοντας το λιμάνι, η πόλη της Ύδρας φαντάζει σαν ένας πίνακας ζωγραφικής με γκρι, άσπρα και μπλε χρώματα πάνω από το γαλάζιο της θάλασσας. Tα πέτρινα αρχοντικά, χτισμένα αμφιθεατρικά κάτω από τα γυμνά βράχια μαζί με τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τις βάρκες, τα θαλάσσια ταξί και τα γιοτ συνθέτουν την εικόνα του γραφικού λιμανιού.

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, το αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού αποτελεί ιδανικό προορισμό για ρομαντικές βόλτες και περιηγήσεις με άρωμα Ιστορίας. Νησί χωρίς αυτοκίνητα, αγαπημένο καταφύγιο των καλλιτεχνών αλλά και όσων αγαπούν την τέχνη, η Ύδρα έχει τον τρόπο να σε κάνει να σταματήσεις τον χρόνο και να χαλαρώσεις.

Πάσχα στην Ύδρα

Πηγή: Shutterstock

Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο νησί αναβιώνουν έθιμα παλιά, δεμένα με τη θάλασσα. Ένα από τα πιο όμορφα και πιο γραφικά θρησκευτικά έθιμα της Ύδρας αλλά και όλης της Ελλάδας είναι η περιφορά του Επιταφίου της ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στη συνοικία Καμίνια, μέσα στη θάλασσα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά από την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, όπου ο Επιτάφιος με μεγάλη κατάνυξη μπαίνει στη θάλασσα, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Το έθιμο πραγματοποιείται ώστε να ευλογηθούν τα νερά και να φέρουν τύχη στους ναυτικούς και τους σφουγγαράδες.

Πηγή: Shutterstock

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, το λιμάνι της Ύδρας χρωματίζεται από τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, ενώ τα φωταγωγημένα αγκυροβολημένα πλοία ρίχνουν φωτοβολίδες και ανοίγουν τις σειρήνες τους. Την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα στην προκυμαία του λιμανιού.

Τι να κάνετε στην Ύδρα

Πηγή: Shutterstock

Την άνοιξη η Ύδρα είναι πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Γεμάτη χρώματα και αρώματα, σε καλεί να ανακαλύψεις την κοσμοπολίτικη αύρα της, να περπατήσεις τα πλακόστρωτα σοκάκια της, να θαυμάσεις τα καπετανόσπιτα και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά με τις αυστηρές, λιτές γραμμές και να περιπλανηθείς στα ανθισμένα μονοπάτια της.

  • Ξεκινήστε κάνοντας μια βόλτα κατά μήκος της προκυμαίας, από το άγαλμα του Μιαούλη μέχρι το Περίπτερο, ανάμεσα στους προμαχώνες με τα κανόνια που άλλοτε προστάτευαν την πόλη.
Πηγή: Shutterstock
  • Επισκεφθείτε το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, στην ανατολική πλευρά του λιμανιού, για να δείτε πολεμικά κειμήλια, υδραίικες ενδυμασίες και την ιστορική πινακοθήκη με έργα μεγάλων ζωγράφων.
  • Κάντε μια βόλτα στην Κιάφα, την παλαιότερη συνοικία της Ύδρας, με τα λιθόχτιστα σπίτια, τους ψηλούς μαντρότοιχους, τα στενά δρομάκια και τις γραφικές εκκλησίες.
Πηγή: Shutterstock
  • Ανεβείτε μέχρι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, μια λιτή ανδρική μονή, που κατά την Επανάσταση του 1821 λειτούργησε ως φυλακή κράτησης. Από εδώ μπορείτε να απολαύσετε τη θέα που φτάνει από την πόλη και το λιμάνι της Ύδρας μέχρι τις απέναντι Πελοποννησιακές ακτές. Φτάνοντας κοντά στη Μονή του Προφήτη Ηλία θα συναντήσετε μια διασταύρωση που δεξιά οδηγεί στη γυναικεία Μονή της Αγίας Ευπραξίας.
  • Κάντε τις πρώτες βουτιές της σεζόν από τα βράχια της Υδρονέτας, κάτω από τα περίφημα κανόνια. Η σύνδεση της πόλης με τις άλλες παραλίες του νησιού γίνεται μόνο από τη θάλασσα, με καϊκια ή θαλάσσια ταξί.
  • Περπατήστε στον παραλιακό δρόμο που ενώνει το λιμάνι με το Καμίνι και τον Βλυχό με θέα τη θάλασσα.