ΤΡΙΚΑΛΑ
Κείμενο: Travelgo Team

Περιήγηση σε Τρίκαλα, Ελάτη και Περτούλι, μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Μια ολοζώντανη, σύγχρονη πόλη και γραφικά χωριά χτισμένα στις πλαγιές του Κόζιακα, προσκαλούν τους ταξιδιώτες σε μια χειμερινή περιπέτεια

Κάθε φορά που βρισκόμαστε στα Τρίκαλα, επιβεβαιώνουμε ότι η πόλη του Ασκληπιού και του Ληθαίου ποταμού εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο και γίνεται όλο και πιο όμορφη, όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Έπειτα είναι και ο πανέμορφος ορεινός όγκος των Τρικάλων που σε προσκαλεί σε μια χειμερινή περιπέτεια. Αφού κάνεις τις βόλτες σου στην πόλη, μπορείς να επισκεφτείς μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της Θεσσαλίας.

Ελάτη, Περτούλι και Νεραϊδοχώρι, πετρόκτιστοι παραδοσιακοί οικισμοί μέσα στα έλατα, στις πλαγιές του Κόζιακα, μαγεύουν όσους επιλέγουν να τα επισκεφθούν έστω και μια φορά. Οι δραστηριότητες στη φύση, το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου και τα δεκάδες αξιοθέατα της περιοχής, μπορούν να εγγυηθούν υπέροχες στιγμές σε μία από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές της Ελλάδας.

Βόλτα στα Τρίκαλα

Η κεντρική πεζογέφυρα στον Ληθαίο ποταμό (πηγή: Shutterstock)

Το ποτάμι, η παλιά πόλη, το φρούριο με το ύψους 33 μέτρων ρολόι, οι πλατείες, τα πάρκα, οι πεζόδρομοι και οι ποδηλατόδρομοι καθιστούν την πόλη των Τρικάλων ιδανική για απολαυστικές βόλτες όλες τις εποχές του χρόνου. Την τελευταία δεκαετία έχει γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για την περίοδο των εορτών, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα που θέλουν να ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων στο διάσημο πάρκο του Μύλου των Ξωτικών που στήνεται στον παλιό Μύλο Ματσόπουλου, στο ομώνυμο πάρκο της πόλης.

Πηγή: Shutterstock

Ο Ληθαίος ποταμός είναι το στολίδι της πόλης. Η βόλτα στις όχθες του, που στολίζονται από πανύψηλα δέντρα, είναι πάντα απολαυστική. Σε όλη την πορεία του ποταμού υπάρχουν 13 γέφυρες, οι περισσότερες μόνο για πεζούς. Σημαντικότερη είναι η κεντρική πεζογέφυρα που κατασκευάστηκε από Γάλλους μηχανικούς το 1886, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη.

Θέα από το φρούριο (πηγή: Shutterstock)

Ανεβείτε στο βυζαντινό κάστρο για να απολαύσετε την υπέροχη θέα της πόλης από ψηλά. Στους πρόποδες του φρουρίου απλώνεται το Βαρούσι, η παλιά συνοικία με τα διάσημα - από το άσμα του Βασίλη Τσιτσάνη - «στενά του Σακαφλιά». Περιπλανηθείτε στα πέτρινα σοκάκια θαυμάζοντας τα παραδοσιακά αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες. Η άλλη συνοικία της παλιάς πόλης που σίγουρα θα επισκεφθείτε είναι τα Μανάβικα, πρώην κακόφημη και για πολλά χρόνια παρατημένη περιοχή που σήμερα φιλοξενεί πολλές ταβέρνες, τσιπουράδικα και εστιατόρια για όλα τα γούστα.

Στην παλιά πόλη των Τρικάλων (πηγή: Shutterstock)

Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε την πόλη είναι πάνω σε ένα ποδήλατο. Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη με μεγάλη ποδηλατική κουλτούρα. Συνολικά κυκλοφορούν πάνω από 30.000 ποδήλατα, δηλαδή αντιστοιχεί ένα ποδήλατο ανά 2,5 κατοίκους.

Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε τα Τρίκαλα είναι πάνω σε ένα ποδήλατο (πηγή: Shuttterstock)

Μη φύγετε από τα Τρίκαλα χωρίς να έχετε δοκιµάσει το φημισμένο τρικαλινό λουκάνικο, τα νοστιµότατα τυριά και γαλακτοκοµικά προϊόντα (με πιο γνωστά το γαλοτύρι και την τρικαλινή φέτα), τον περίφηµο χαλβά τύπου Φαρσάλων και τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Η γευστική εμπειρία ολοκληρώνεται με εξαιρετικής ποιότητας κρασί και τσίπουρο.

Στις πλαγιές του Κόζιακα

Το πέτρινο γεφύρι της Πύλης Τρικάλων (πηγή: Shutterstock)

Σε απόσταση αναπνοής από την πόλη των Τρικάλων, στις πλαγιές του Κόζιακα, βρίσκεται ένας ορεινός παράδεισος με μοναδικής οµορφιάς τοπία, πέτρινα γεφύρια, πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια, καταρράκτες, ποτάµια και πανέµορφα χωριά μέσα στα έλατα. Με τις πρώτες νιφάδες χιονιού το τοπίο γίνεται μαγικό. Για να φτάσεις εκεί, θα περάσεις από την Πύλη, μια γραφική κωμόπολη όνομα και πράγμα καθώς αποτελεί την είσοδο προς τον ορεινό όγκο του νομού. Εκεί στέκει μέχρι σήμερα αγέρωχο το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του 1514, κάτω από το οποίο ρέει ο Πορταϊκός ποταμός. Κατασκευάστηκε από τον Άγιο Βησσαρίωνα και ως το 1936 ήταν η μοναδική γέφυρα που συνέδεε τον κάμπο με τα χωριά της Νότιας Πίνδου.

Ελάτη

Η Ελάτη είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της περιοχής (πηγή: Shutterstock)

Η Ελάτη, 30 χλμ. μακριά από τα Τρίκαλα και σε υψόμετρο 950 μ., δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία της αφού είναι κρυμμένη στο πράσινο των ελάτων. Η γραφικότητα της και το υπέροχο κλίμα της, την καθιστούν έναν από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το Άλσος του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι - το κατάλληλο μέρος για δεκάδες φωτογραφίες.

Η Ελάτη χιονισμένη (πηγή: Shutterstock)

Δίπλα, σε μια γραφική πλατειούλα λειτουργεί η παραδοσιακή αγορά με τα ξύλινα σπιτάκια των παραγωγών που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά. Ψηλά, απέναντι από την κεντρική πλατεία, ανάμεσα στα έλατα, δεσπόζει ο ασβεστολιθικός Κόκκινος Βράχος. Είναι προσβάσιμος από βατό μονοπάτι και από την κορυφή του η θέα του χωριού είναι πανοραμική. Εδώ υπάρχει οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο στο οποίο προσφέρονται συνολικά εφτά διαδρομές με διάφορους βαθμούς δυσκολίας.

Περτούλι

Λευκό τοπίο στο Περτούλι (πηγή: Shutterstock)

Δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά από την Ελάτη και σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, δεσπόζει το Περτούλι. Δασωμένες κορυφές, το ομώνυμο δάσος με έκταση 33.000 περίπου στρεμμάτων (διοικείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιείται για την πρακτική άσκηση των φοιτητών Δασολογίας) και τρεχούμενα νερά πρωταγωνιστούν στο τοπίο. Παραδοσιακά αρχοντικά, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε ατμοσφαιρικούς ξενώνες, πέτρινα σπίτια, διάσπαρτες πέτρινες βρύσες και πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια γύρω από την μεγάλη κεντρική πλατεία, συνθέτουν το σκηνικό στο πανέμορφο χωριό. Το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, μια άσπρη μινιατούρα μέσα στο καταπράσινο τοπίο, γίνεται ακόμα πιο γραφικό όταν το χιόνι σκεπάζει την περιοχή.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία, ανάμεσα στα έλατα (πηγή: Shutterstock)

Στη θέση Περτουλιώτικα Λιβάδια, 6 χλμ. από το Περτούλι και 40 χλμ. από τα Τρίκαλα, λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Φιλικό προς έμπειρους αλλά και αρχάριους σκιέρ, βρίσκεται σε μία όμορφη τοποθεσία, ανάμεσα στα έλατα. Τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες, μια πίστα κόκκινη μήκους 1.500 μ., μια μπλε μήκους 400 μ. και μια πράσινη, εκπαιδευτική, μήκους 80 μ., δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο.

Πηγή: Shutterstock

Όσοι δεν είστε λάτρεις του σκι, μπορείτε να νοικιάσετε έλκηθρα και να επιδοθείτε σε καταβάσεις στις απέναντι πλαγιές των περτουλιώτικων λιβαδιών. Επίσης μπορείτε να κάνετε και άλλες δραστηριότητες όπως ιππασία, τοξοβολία και mountain bike.

Νεραϊδοχώρι

Το παραμυθένιο Νεραϊδοχώρι (πηγή: Shutterstock)

Μετά το Περτούλι θα συναντήσετε το Νεραϊδοχώρι, ένα όμορφο χωριό χτισμένο στη σκιά των βουνών Μαρόσα και Νεράιδα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Τα σπίτια του με τις κόκκινες στέγες απλώνονται αμφιθεατρικά στην πλαγιά. Παλιές εκκλησίες και πέτρινες βρύσες με τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό κοσμούν διάφορες γωνιές του. Κι εδώ θα βρείτε ποικιλία από ξενώνες και ταβέρνες. Μετά το Νεραϊδοχώρι ο δρόμος συνεχίζει προς την περιοχή του Ασπροποτάμου. Διασχίζοντας ή παρακάμπτοντας πολλά μικρά χωριουδάκια, μετά από 40 χλμ., οδηγεί στην τοποθεσία Τρία Ποτάμια. Από εκεί, μετά από 62 χλμ., καταλήγει στην Καλαμπάκα και τα Μετέωρα, ολοκληρώνοντας μια μαγευτική κυκλική διαδρομή στη Νότια Πίνδο.

Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς

Οι μαγευτικοί καταρράκτες και το πέτρινο γεφύρι στην Παλαιοκαρυά Τρικάλων (πηγή: Shutterstock)

Μία από τις πιο όμορφες στάσεις που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή είναι και το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς, 25 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων. Ένα μαγευτικό σκηνικό απλώνεται μπροστά στα μάτια όσων θα βρεθούν σε αυτό το επιβλητικό μονότοξο πέτρινο γεφύρι με τους δύο τεχνητούς καταρράκτες. Πρόκειται για ένα μνημείο άψογα εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο. Το γεφύρι δεσπόζει σε ένα στένωμα, περίπου μισό χιλιόμετρο από την Κάτω Παλαιοκαρυά (θα φτάσετε ακολουθώντας τη διαδρομή από Πύλη προς Στουρναρέικα). Το γεφύρι έχει μήκος 26 μέτρα και στέκεται εκεί από τον 16ο αιώνα. Δύο φράγματα που κατασκευάστηκαν το 1970 σχηματίζουν δύο τεχνητούς καταρράκτες που συμπληρώνουν τη μαγευτική εικόνα.